Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menšie nosové kostičky

    , Autor:

    Dobrý deň, podľa papierov by som mala teraz byť v 20 tt, ale včera som bola na 3D sono kde mi doktor povedal, že celé babätko vyzerá skôr na 18 tt. Ale to nie je to čo ma trápi. Povedal, že všetko je v úplnom poriadku až na to že má malé nosové kostičky, že aj na 18 tt sú dosť malé a že je to jeden zo znakov DS. Kostičky merajú 3,6 mm... Mám 29 rokov v rodine sme nikdy žiadnu poruchu nemali. Odporučil ma na amnio. Ale aj tak mám velmi velky strach. Ja vlastne ani neviem čo to znamená. Prosím poraďte mi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky z prvotrimestrálneho kombinovaného ultrazvuku, a či ste ho absolvovali, kde sa už dá zistiť prípadné zvýšené riziko aj na Downov syndróm. Ak je podozrenie vyslovené aj pri druhotrimestrálnom morfologickom ultrazvuku, pacientke sa odporúča amniocentéza - odber plodovej vody, za účelom zistenia alebo vylúčenia genetickej chromozomálnej poruchy (patrí tu aj Downov sy.). V prípade pozitívneho výsledku amniocentézy je poškodenie plodu prakticky isté. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.