Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mozne tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den,chcela by som sa spytat,ci je moznost ze som tehotna,s manzelom sme mali po viac ako polroku pohlavny styk,kedze som 5 mesiacov po porode,nekojim uz skoro 3 mesiace.Pohlavny styk sme mali v sobotu 19.1.,menstruaciu som mala dostat 21.1.dostala som ju 22.1,ale s tym,ze je taka slaba,co ja som zvykla mat silne krvacanie.Mam aj citlive a naliate prsniky 2 den.Je mozne citit priznaky v podstate 5 dni od pohlavneho styku,alebo si tie priznaky sama spustam,tym ze nato stale myslim? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy sa po pôrode zmení intenzita aj charakter menštruácie, nie je to ničím výnimočným. Citlivé a naliate prsníky sú v období menštruácie pomerne bežnou vecou. Na piaty deň je ešte predčasne cítiť tehotenské príznaky, ale ak Vám bude meškať nasledujúca menštruácia 10 dní, spravte si tehotenský test a potom navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Možné tehotenstvo ?

    , Autor: 282821

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať prosím či je možné tehotenstvo v tomto prípade.
    Prvý deň poslednej menštruácie bol 26.1.2024
    Dneska mi mala prísť Ms ale neprišla, klasický test bol negat ale včera som si robila 2 clearblue (predčasné) digitálne testy ktoré boli pozit
    Ale Dnes hodnota hcg v krvi bola len 53. Nie je to málo prosím ?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám už bol realizovaný aj odber krvi na beta HCG a bol pozitívny, ste tehotná. Samozrejme, je to skoro realizovaný odber. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné odsledovať dynamiku rastu beta HCG, ako aj USG nález. Nevylučujem, že sa nejedná o normálne tehotenstvo, keďže však bolo zbytočne extrémne skoro zachytené, je potrebné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Tereza1997

    Dobrý deň,
    dňa 13.12.2023 som mala prvý deň poslednej menštruácie, ktorá trvala 6 dní. Dňa 25.12. som pociťovala prechladnutie močového mechúra ale v priebehu ďalšieho dňa som sa preliečila.
    Menštruačný kalendár mi stanovil deň ovulácie na 27.12. V tom čase ma sprevádzali aj mierne bolesti vaječníka. 1.1.2024 sme mali s priateľom nechránený styk s tým, že priateľ ejakuloval do mňa. O pár hodín som začala pociťovať ovulačné bolesti ľavého vaječníka a trvali až do noci a zopakovali sa aj 2.1. Posledné tri cykli som mala 28., 30. 32. dňové. Chcela som sa spýtať či mohla na 20. deň cyklu (1.1.2023) prebehnúť ovulácia, pripadne či mohla byť posunutá z dôvodu prechladnutia a či sa dá predpokladať možné tehotenstvo. Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa samozrejme tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: HerbaBianca

    Dobrý deň pán Dr.
    Chcela by som sa opýtať vyšiel mi včera pozitívny test Clear Blue ktorý sa dá robiť aj pred menštruáciou.Nemam tam zatiaľ úplne tmavú čiaru ale dosť vyditelnu.No mám bolesti brucha ako pred menštruáciou.
    Podľa kalendára by som mala zajtra dostať.Je normálne že mám poz.tehu test ale boli ma brucho ako keby som mala dostať?
    Už mám dve detičky ale pri obidvoch som zistila tehu až keď mi dosť meškali
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne je možné že sa menštruácia dostaví a jednalo by sa tak iba o tzv. biochemické tehotenstvo. Odsledujte si to. Nevidím dôvod na realizovanie si tehotenského testu, ak Vám prakticky menštruácia ani nemešká. Zbytočne si to komplikujete. Neurobíte s tým teraz aj tak nič. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: HerbaBianca

    Dobrý deň.Pred par dňami sa mi skončila menštruácia.Meškala my presne týždeň.No pred dvoma dňami som začala pociťovať nevoľnosť je my na zvracanie a strašne sa my točí hlava.Je možné že som tehotná napriek tomu že som mala menštruáciu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že praktizujete nechránený pohlavný styk sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak sa skutočne jednalo o menštruáciu a nie iba o implantačné špinenie, či krvácanie, podobné menštruácii, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá, no nie nulová. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Tereza1997

    Dobrý deň, pán doktor.

    Dňa 26.3. sme mali s priateľom nechránenú súlož a okolo 3.4. predpokladám, že mi vyšla ovulácia, ktorá mala sprevádzajúce príznaky.
    Je možné, žeby som mohla byť tehotná? I keď medzi súložou a dňom ovulácie prešlo viac dní?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti platí, že za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak by však naozaj došlo k ovulácii 03.04.2023 a v tomto období ste nemali nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Ak došlo k ovulácii 03.04.2023, z nechráneného pohlavného styku zo dňa 26.03.2023 tehotná nebudete.