Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 3D ultrazvuk

    , Autor: miska656

    Dobrý deň
    Mám na vás otázku, včera som bola na 3D ultrazvuku. Podľa poslednej menštruácie som 13+0 tt, podľa ultrazvuku som 13+2 a lekár sa vyjadril, že dieťa je od poslednej menštruácie staršie o 2-3 dni. Možno hlúpa otázka, ale nerozumiem, ako je možné, že je dieťa o 2 dni staršie ako termín poslednej menštruácie, keď tehotenstvo začína a počíta sa práve prvým dňom menštruácie? Ak som 13+2, znamená to, že tehotenstvo začalo 2 dni pred menštruáciou, je to vôbec možné, ak jediný pohlavný styk bol až 14 dní po menštruácii a pred menštruáciou nebolo vôbec nič? Ospravedlňujem sa, ale neviem si to logicky vysvetliť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín podľa poslednej menštruácie nemusí byť za určitých okolností na deň presný, ale riadime sa ním, pretože za predpokladu pravidelnej menštruácie je to najpresnejší termín. Šedá zóna je medzi ovuláciou a menštruáciou. Závisí od dĺžky menštruačného cyklu, od času ovulácie ako aj od času pohlavného styku. Na druhú stranu treba povedať, že ak by USG vyšetrenie robilo 6 lekárov za sebou, každému by vyšla iná hodnota. Stačí rozdiel pol milimetra až milimeter v meraní a už to robí rozdiel deň dva. Netrápte sa tým, je to v poriadku.

Podobné otázky

  • usg vysetrenie

    , Autor: nisa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať či sa mohlo niečo stať bábätku v brusku ak počas usg vyšetrenia (1trimester) doktorka veľmi tlačila sondov na podbruško. Bolo to veľmi nepríjemne.

    A tiež o škodlivosti 3D ultrazvuku lebo internet je plný informácii o škodlivosti.

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený. Realizáciou USG vyšetrenia sa plodu nič nestane, ani použitím vaginalálnej, ani abdominálnej sondy, ani samotným USG žiarením, ktoré je počas realizácie USG vyšetrenia malé. Museli by ste byť kontinuálne niekoľko dní vystavená USG žiareniu, aby malo teoreticky nejaký vplyv. Súčasné moderné USG prístroje sú už na inej úrovni a používajú aj inú dávku USG žiarenia.

  • Polyp v tehotenstve

    , Autor: betka_17

    Dobrý večer, chcem sa spýtať, v tehotenstve mi na 3D ultrazvuku spomínal lekár že mám na krčku polyp, a po pôrode ho dať vybrať. Moja gynekologicka to tiež nejak nerieši, neviem ani jeho veľkosť. Momentálne som v 36 tt. Na internete som sa o Tom dočítala strašidelné veci, je dôvod na obavy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opis mi nie sú jasné viaceré okolnosti. Polyp na krčku je viditeľný pri vaginálnom vyšetrení v zrkadlách. Väčšinou tieto polypy nerobia prekážku v pôrodných cestách a za istých okolností, ak sa nezväčšujú, nekrvácajú, ... je možné aj spontánne odlúčenie pri pôrode. Za istých okolností je však potrebné polyp vyberať ešte počas tehotenstva. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.

  • Skracujúci sa krčok a progestanelle

    , Autor: LuciaOM

    Dobrý deň, včera som bola na 3D ultrazvuku, kde mi doktor (nie môj obvodný gynekológ) meral krčok a nameral 2,58 cm - týždeň tehotenstva 29+6. V 22tt som mala u toho istého doktora nameraný krčok 3,54 cm. Takže mi predpísal Progestanelle 100mg vaginálne 2-0-3. Môžem bez obáv brať takúto väčšiu dávku, resp. je to potrebné? Moja obvodná gynekologička má dovolenku a nikto mi nedvíha telefón, chcela som sa s ňou poradiť, aby som nebrala niečo bez jej odobrenia, keďže pozná najlepšie môj stav. Na poradňu mám ísť o týždeň, tak by som chcela vedieť či môžem bez obáv ten Progestanelle brať, tak ako mi napísal dotyčný gynekológ alebo počkať do poradne, že čo povie moja obvodná gynekologička. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívajte Progestanelle podľa odporúčaní gynekológa. Jedná sa o štandardne predpisovanú schému užívania. Ak bola DCK cca 26 mm a bez funnelingu (vnútorného otvárania sa), nemusíte sa obávať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ultrazvukové vyšetrenie

    , Autor: NBi

    Dobrý deň,
    prosím vás bola som na 3D ultrazvuku v 21 týždni a tvár dieťaťa je trošku divná - nos a pery. Bude sa tvár dieťaťa ešte vyvíjať? Či sa niečo zmení. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu mi nie je jasné, či sú prítomné zmeny alebo vrodená vývojová chyba nosa a pier. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý Vám vie najlepšie objasniť USG nález. Z tohto genetického (morfologického) USG vyšetrenia by ste mali mať aj nález, kde by mali byť jasne napísané výsledky vyšetrenia.

  • Trizomia

    , Autor: mika

    Dobrý deň, dnes som bola na 3d ultrazvuku v 21tt. A výsledky ma vystrašili. Riziká trizomie 21: intrakardialny echogénny fokus-prítomný marker,mierna hydronefróza a absencia či hypoplazia nosovej kostičky. Populačné riziko trizomie 21: 1:757, upravené riziko 1: 152. Doktor mi to samozrejme vysvetľoval ale už som bola vystrašená a teda ani neviem čo mi poriadne hovoril. Samozrejme som si dala urobiť ďalšie testy z krvi. Ale mám strach. Viete mi vysvetliť čo tie markery znamenajú? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sú isté znaky, ktoré je na USG vidieť alebo nevidieť, ktoré napomáhajú odhaliť plod s Downovým syndrómom, ako je napríklad zväčšenie obličiek, či malá alebo neprítomná nosová kostička u plodu, ... Nie je to však 100%né. Je potrebné, či už vyšetrenie z krvi, či už sa robí NIPT test alebo sa realizuje amniocentéza, teda odber plodovej vody. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.