Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,408 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 3D ultrazvuk

    , Autor: Miska656

    Dobrý deň
    Mám na vás otázku, včera som bola na 3D ultrazvuku. Podľa poslednej menštruácie som 13+0 tt, podľa ultrazvuku som 13+2 a lekár sa vyjadril, že dieťa je od poslednej menštruácie staršie o 2-3 dni. Možno hlúpa otázka, ale nerozumiem, ako je možné, že je dieťa o 2 dni staršie ako termín poslednej menštruácie, keď tehotenstvo začína a počíta sa práve prvým dňom menštruácie? Ak som 13+2, znamená to, že tehotenstvo začalo 2 dni pred menštruáciou, je to vôbec možné, ak jediný pohlavný styk bol až 14 dní po menštruácii a pred menštruáciou nebolo vôbec nič? Ospravedlňujem sa, ale neviem si to logicky vysvetliť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, termín podľa poslednej menštruácie nemusí byť za určitých okolností na deň presný, ale riadime sa ním, pretože za predpokladu pravidelnej menštruácie je to najpresnejší termín. Šedá zóna je medzi ovuláciou a menštruáciou. Závisí od dĺžky menštruačného cyklu, od času ovulácie ako aj od času pohlavného styku. Na druhú stranu treba povedať, že ak by USG vyšetrenie robilo 6 lekárov za sebou, každému by vyšla iná hodnota. Stačí rozdiel pol milimetra až milimeter v meraní a už to robí rozdiel deň dva. Netrápte sa tým, je to v poriadku.

Podobné otázky

  • Herpeticky virus

    , Autor:

    Dobry den. Som v 33tt a lekarka sa ma pytala ci som mala nejake heprsy alebo niec. Vravela som jej ze neviem o nicom ze som nemala. Poslala ma na infekcne pre hranicnu hodnotu Ebv. Tato hranocna hodnota mi vysla aj v marci 2020 ako mi potvrdili tehotenstvo stym ze mi to ani nepovedal co ma velmi znepokojilo.
    Tieto hodnoty su rovnake aj z marca a aj augusta
    anti Vca Igm EBV pise hranicne
    Anti VCA IGG Ebv pozit
    S anti ebna 1 igg ebv pozit
    -viete mi. Povedat ci som to prekonala v minulosti??

    Dalej co nechapem je virus CMV
    *Pri marcovom odbere mam. Nasledovne hodnoty
    S_anti CMV IGM negat.
    S_anti CMV igG >250.0 +<6.0 kAU/l
    S_index avidity CMV - igG 0.773 vysoka

    *V augustovom odbere CMV mam tieto hodnoty
    S_anti CMV IgM negat.
    S_index avidity CMV-igG 0.772 vysoka
    S_anti CMV igG 248.8+<6.0 kAU/l
    A pise tam : Vysoke hodnoty indexu avidity CMV - igG vylucuju primarnu infekciu ziskanu menej ako 3 mesiace pred odberom vzorky.

    Mozte mi vysvetlit prosím vas tieto vysledky? Nakoľko neviem kvoly tomu ani spávať.. Ci som to prekonala pred tehotenstvom alebo pocas alebo ako,pretože po precitani clankov o tej infekcii sa bojim o moje dietatko. Vsetky tri 3d ultrazvuky su v poriadku a babatko sa vyvija ako ma. Na infkecne este len pojdem ale potrebujem aspon ako taky odborny nazor. Moja ekarka a sestricka ni vraveli ze to vyzera na prekonane v minulosti.
    ĎAKUJEM VAM ZA VASU SKORU ODPOVED.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, tak, ako Vám bolo povedané, IgG hovorí o prekonanej infekcii v minulosti, podľa výsledkov minimálne 3 mesiace pred odberom vzorky. Hraničné výsledky neznamenajú automaticky pozitivitu. Ak boli všetky vyšetrenia a ultrazvuky v poriadku, neobávajte sa. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysledky druheho triple testu

    , Autor:

    Dobry den, dnes mi bol oznameny vysledok druheho Triple testu, ktory bol robeny v 17tt. Vysledok : zvysene riziko DS 1:60. V 11tt som bola na prvy 3D ultrazvuk kde bolo vsetko v poriadku, tiez mi vtedy robili prvy Triple test kde bolo vsetko v potiadku a lekar na zaklade vysledkov neodporucal AMC, vtedy riziko DS bolo 1:13 000. Prave som sa objednala na Trisomy test zajtra rano. Mam velky strach a vobec nerozumiem ako moze byt druhy test tak odlisny vo vysledkoch od prveho ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo bol u Vás realizovaný Tripple test dvakrát. Je potrebné povedať, že Tripple test dokáže iba určiť, či máte alebo nemáte zvýšené riziko, že dieťa bude mať Downov syndróm alebo poškodenie neurálnej trubice. Nedokáže povedať, či dieťa je alebo nie je skutočne poškodené. Je pomerne veľké percento falošne pozitívnych výsledkov. Je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste už objednaná na Trisomy test, absolvujte ho, budete kľudnejšia.

  • 3D

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa vás opýtať či je potrebné ísť na 3D ultrazvuk ked som mala trisomy test a vyšiel dobre. Neviem sa totiž rozhodnúť či ho absolvovať alebo nie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Trisomy test a morfologický alebo fetálny ultrazvuk sú dve rozidelne veci. Počas tehotenstva, za predpokladu, že je všetko v poriadku stačí absolvovať 3 USG vyšetrenia: PTS, morfologický screening a fetálny screening. Ak máte možnosť, absolvujte ho.

  • Prietoky

    , Autor: Anicka27

    Dobrý deň, včera som bola u lekára na poradni, bola som v 30/1 tt. Lekár mi robil ultrazvuk a prietoky a hodnota bola 0,66. Povedal mi, že ešte je to dobré, ale v pondelok mám ísť opäť na kontrolu, samozrejme som momentálne vystrašená, pretože celé tehotenstvo mám nejaké komplikácie, najprv špinenie, potom krvácanie, bola som 2x v nemocnici a teraz mi lekár povedal, že ak sa to bude zhoršovať, tak ma zase hospitalizujú. Aké by mali byť hodnoty prietokov v tomto týždni? a ešte v knižke mám zapísané BPD 8,2, TAD 26,53, a SD 2,93. A ešte placenta na prednej stene a lekár mi k tomu povedal, že to bude komplikované pre operatéra, čaká ma sekcia, lebo prvého syna som mala tiež sekciou a teraz mám veľmi tenkú jazvu na jednom mieste tak kvôli tomu tá sekcia. Prvý syn mal pri pôrode 4850 g, čiže asi bol až nadmerne vyživovaný. A ešte som bola na 3D ultrazvuku v 28. tt a tam mi lekárka povedala, že dieťa pekne rastie, vtedy mal hmotnosť cca 1200 g. Som sa trochu rozpísala, ale veľmi Vás prosím o radu, či sa mám obávať, alebo je to ešte ok. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v 31 týždni gravidity je fyziologická hodnota prietokov od 0,58 do 0,75, preto vaša hodnota je absolútne v medziach normy a nerozumiem celkom presne prečo lekár hovoril o hraničnej hodnote. Hoci ste si toho už veľa prežili, myslím, že zatiaľ nie je vôbec dôvod na to aby ste sa znepokojovali. Navyše prietoky sa už dnes nepovažujú za marker hroziaceho rizika ak je všetko ostatné v poriadku (iba veľmi patologické hodnoty), dieťatko dobre priberá, jeho hmotnosť aj ostatné parametre sú primerané.

  • Antibiotiká a 8 tt

    , Autor: tanicka13

    Dobrý deň. Brala som doxybene. celkom 4 dni, pretože som zvracala a tak som zistila, že som tehotná. Teraz som v 8 tt, antibiotiká som brala v 7 tt, 4 dni 2 x 1 100 mg. Aké to môže mať následky, čo ďalej? Môj gynekológ povedal - potrat, veď si spravíte iné. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v tomto prípade by som odporučila počkať pár týždňov a následne dôkladne vyšetriť vývoj plodu, ideálne vaginálnym 3D ultrazvukom.