Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zrelá placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 29.týždni tehotenstva. Včera na 3D ultrazvuku som sa dozvedela, že mám zrelú placentu v 2. štádiu. Podľa pani doktorky mám placentu v stave "zasypanú vápnom" ako ženy majú v 8. mesiaci.
    Chcela by som sa opýtať čo to vlastne znamená? Prečo sa to udialo? Má to nejaké vysvetlenie, že z čoho sa to robí alebo prečo? Čo sa s tým dá urobiť? Mám sa báť, že každú chvíľu bude potrebné vyvolať pôrod?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je placenta v II. stupni zrelosti, nie je ešte prezretá. Podľa popisu by sa jednalo o III. stupeň zrelosti. Neurobíte s tým nič. Je to len subjektívne vyhodnotenie stavu placenty. Takto sa Vám však neviem bez videnia nálezu bližšie objektívne vyjadriť. Objektívne sa merajú prietoky krvi v pupočníku a pri podozrení na asymetrické zaostávanie v raste sa merajú prietoky v cieve v mozgu plodu a vypočítava sa pomer týchto dvoch hodnôt prietokov (cieva v pupočníku/cieva v mozgu). Ak je plod dobre vyživovaný, nie je prítomné zaostávanie v raste a všetky hodnoty sú v norme, nemusíte sa obávať. Vhodné je pravidelné USG sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.