Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dátum počatia

    , Autor: jana-12

    Dobrý deň, som približne v 14gestacnom týždni. Trápi ma otázka dátumu počatia môjho prichádzajúceho potomka. Dňa 8.10.2018 mal plod CRL 58. Posledná menstruacia bola približne 11./13.jul - ale skôr 11.7.2018. Cyklus mávam nepravidelný, variruje medzi 23/30 dňami. Na styky si nepamätám ... Vašou odpoveďou mi uľahčite toto neľahké obdobie kedy tapem v neistote ...
    S pozdravom JM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa poslednej menštruácie 11.07.2018 Vám termín pôrodu vychádza na 17.04.2019, teda dnes je to 13+5 tg, podľa 13.07.2018 na 19.04.2019 a teda dnes je to 13+3 tg. T.č. ste v 14. týždni tehotenstva. Ak však máte menštruačný cyklus nepravidelný, termín pôrodu určujeme podľa prvotrimestrálneho USG vyšetrenia v 10 - 12 tg. Podľa CRL spred týždňa ste dnes 13+2 tg, takže to viacmenej sedí, termín pôrodu podľa toho vychádza na 20.04.2019. Nemusíte sa stresovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach neváhajte kontaktovať Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dátum Počatia

    , Autor: QueenDiana

    11.09.2023 (15:38 , Autor: QueenDiana
    Dobrý deň, chcem sa opýtať Pán doktor na Gynokologii mi dnes povedal že som v 11 týždni čo ja som bola na tom že som v 10 tyždni vraj sa to počíta od kedy som mala poslednu menštruáciu a poslednú menštruáciu som mala 1.07.2023 v Júli a neako mi to nevichadza doba tehotenstva či ? Ja však ani neviem že kedy došlo k oplodneniu a chcela by som to vedieť som prvo rodička a neviem ako sa to počíta a ani neviem dátum počatia a budem veľmi rada za vašu odpoveď inač veľmi pekne ďakujem ……..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 11. týždeň tehotenstva znamená týždeň tehotenstva od 10+1 do 11+0. Ak ste mali poslednú menštruáciu 01.07.2023, k 11.09.2023 ste v 10+3 týždni tehotenstva, čo je 11. týždeň tehotenstva v behu. Keďže k ovulácii dochádza približne na 14. deň cyklu, za štandardných okolností k oplodneniu došlo pravdepodobne v období okolo 14.07.2023.

  • Datum počatia

    , Autor: Monita164

    Pekny den želám. Mávam nepravidelnú menštruáciu a nepamätám si poslednú . Som v 18+6 tt a chcela by som vediet ci sa da vypočítať datum počatia bábätka. Dakujem vopred za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte prepočítanú datáciu tehotenstva, teda 18+6, predpokladám, že podľa USG, viete si spätne prepočítať iba približný deň oplodnenia. Ak si poslednú menštruáciu nepamätáte, iná možnosť na zistenie približného dátumu počatia u Vás nie je.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Monita164

    Zdravim. Moja otázka znie, ci je datovanie dĺžky tehotenstva podla ultrazvuku alebo Sona spoľahlivé a pravdivé.
    Chcem sa este spytat ako si mozem spočítať dátum počatia ked neviem dátum poslednej menštruácie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, my gynekológovia sa riadime dvomi termínmi pôrodu. Za predpokladu , že bol menštruačný cyklus pravidelný a pacientka vie udať deň prvého dňa poslednej menštruácie, riadime sa týmto dátumom. Ak bol cyklus nepravidelný, alebo pacientka ešte kojila, alebo si nepamätá prvý deň poslednej menštruácie, riadime sa termínom pôrodu podľa ultrazvuku, najmä v prvom trimestri, teda medzi 9 - 13 týždňom tehotenstva. Pri neznalosti dátumu poslednej menštruácie si dátum počatia neprepočítate.

  • Sono

    , Autor: Lucka1610

    Dobry den,
    chcela som sa spytat, ci je mozne v 13. dni tehotenstva (datum pocatia) vidiet na snimke vaginalneho sona embryo.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, možné to nie je. Tehotenstvo sa dá v tomto čase potvrdiť len z krvi.

  • Nazor

    , Autor: soledat

    Poslednou možnosťou, ako spočítať dátum počatia, je na základe termínu pôrodu. Pri tehotenskom vyšetrenie u gynekológa je mimo iného určený aj predpokladaný termín pôrodu. A to na základe ultrazvukového vyšetrenia, kedy sa sleduje vývoj plodu. Toto ultrazvukové vyšetrenie prebieha v cca 13 týždni tehotenstva (na konci prvého trimestra ) a je jednou z najpresnejších metód, ako zistiť očakávaný termín pôrodu.

    Ak poznáte termín pôrodu, môžete sa spätne dopočítať aj toho, kedy mohlo dôjsť k počatiu dieťaťa. Tehotenstvo trvá spravidla 280 dní (40 týždňov, cca 9 kalendárnych mesiacov, resp. 10 lunárnych mesiacov). Takže ak od očakávaného dátumu pôrodu odčítate 20 dní, dostanete sa tak k pravdepodobnému termínu počatia. Toto pisali na jednej stranke je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v podstate to je pravda. Sú dva termíny pôrodu, podľa poslednej menštruácie, teda prvého dňa poslednej menštruácie a podľa PTS, teda ultrazvuku v 11-13 týždni tehotenstva. Pri vypočítavaní dňa počatia však treba mať na mysli to, že spermia dokáže prežiť 72 hodín a vajíčko 24 hodín, takže závisí aj od toho, kedy žena ovuluje. K oplodneniu môže dôjsť, ak bol styk 3 dni pred ovuláciou alebo deň po ovulácii. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.