Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,356 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Sono

    , Autor:

    Dobry den,
    chcela som sa spytat, ci je mozne v 13. dni tehotenstva (datum pocatia) vidiet na snimke vaginalneho sona embryo.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, možné to nie je. Tehotenstvo sa dá v tomto čase potvrdiť len z krvi.

Podobné otázky

  • info z poradne

    , Autor:

    Dobry den. Prosim vas mohli by ste mi upresnit co znamena :
    Vag.: krčok mediosakrálne orientovaný, skrátený na 2,5cm. Vonkajsia bránka pre špic prsta, hlavicka nalieha. uterus
    normotonus OP neg.
    Som v 38+1. Lekar zhovorcivy nebol a dalsiu poradnu mi dali az v den porodu. Nerobili aninsono, iba pozreli od spodu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa nálezu je krčok maternice dlhý 2,5 cm a ste pre špic prsta otvorená, dá sa povedať, že je to prakticky uzavreté. Jedná sa o nezrelý nález na pôrodných cestách, ktorý je ale v tomto týždni tehotenstva normálny. Nebojte sa v prípade nejasností pýtať vysetrujuceho lekára, ktorý Vám najlepšie vie odpovedať, keďže pozná všetky informácie ako aj okolnosti.

  • Nízko položená placenta.

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Dnes som bola na poradni u môjho gynekológa. Som v 37tt, robil mi sono a povedal mi, že mám nízko položenú placentu, zasahujúcu do spodnej časti, ale bránku neprekryva. Jedine co mi k tomu povedal, že sa to musí sledovať a ak by som Začala krvácať, mam utekať do pôrodnice. Dosť ma to vystrasilo. Zaujímalo by ma, že ak neprekryva bránku, či je tam veľké riziko a, či budem môcť rodiť vaginálne? V prípade, že by sa začal rozbiehať pôrod, treba sa hneď ponáhľať koli tomu do pôrodnice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte len nízko uloženú placentu zasahujúcu do dolného segmentu, ale netvorí prekážku pôrodných ciest, je možný spontánny pôrod. Keďže som ale nevidel nález, nepoznám žiadne bližšie okolnosti a hodnotím len na základe Vášho opisu, nie je to objektívne vyjadrenie. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov. V prípade odtoku plodovej vody, nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti á 5 minút alebo silného krvácania, vyhľadajte tehotenskú pohotovosť v zdravotníckom zariadení.

  • Neprosperujuce tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, prosím Vás o Vás názor. PM som mala 18.1, 25.2.odber krvi- hcg 325,4, ďalší odber 3.3 hcg 416, sono 6.3. žiadna akcia iba váčok. Lekár diagnostikoval neprosperujuce tehotenstvo a čakať 2 týždne na krvácanie, ak nie návšteva lekára. Mám ešte ísť na odber krvi alebo sono ? Aký je Vás názor, prosím?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o patologické tehotenstvo, napr. anembryomolla. Ak sa skutočne jedná o patologické tehotenstvo, je nutná operačná revízia dutiny maternice. Ak sa však jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, dá sa ešte počkať a odsledovať si to. Nepoznám všetky okolnosti ani informácie, nevidel som ani USG nález, preto sa bližšie objektívne vyjadriť neviem. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 6 tyzden

    , Autor:

    Dobrý deň,
    2.3. som navštívila gyn. ambulanciu, nakoľko som mala pozitívny t.test. Lekár mi potvrdil tehotenstvo (5 týždeň). poslednú menštruáciu som mala 22.1. Sono vyšetrenie ukázalo endometiózu na ľavom vaječníku a lekár mi povedal, že je zázrak že som vôbec otehotnela (raz sme si nedali pozor...). lekár mi naznačil, že tehotenstvo pravdepodobne nebude úspešné a nadobudla som pocit, že očakáva neúspech v najbližšej dobe.Povedal, že výška sliznice je 13,5 mm, čo je nedostatočné na udržanie. Taktiež našiel malú krvnú zrazeninku pod embriom. Povedal, že ak by som tehotenstvo plánovala, tak by mi dal E2, ale keďže to tam už je, tak mi predpísal progesterone ladeepharma 100 mg ráno/večer. tiež užívam femibion 1 už cca 2.mesiac. Kontrola 16.3.Tešila by som sa z tehotenstva, ale po vyšetrení očakávam každým dňom potrat(neviem si pomôcť). Je skutočne výška sliznice tak rozhodujúca? Mohlo by byť tehotenstvo v poriadku ak by sme náhodou vydržali po vývoj placenty? Iný odborný názor nezaškodí. Mám 31 rokov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, samotná výška sliznice dutiny maternice nie je absolútne rozhodujúca. Ak by to tak bolo, už by ste dávno potratila. Nemusíte sa obávať, určite potrat každým dňom neočakávajte. Myslite pozitívne. Ak aj bolo tehotenstvo neplánované, ale je chcené, pokračujte v nasadenej liečbe a kontrolách podľa objednania. Netreba sa zľaknúť aj prípadného špinenia, do 16. týždňa je to normálne, súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý den, chcem sa spytat v kolkom mozem byt tyzdni.
    12.1. 2020 to je zaciatok mojej poslednej menstruacie po menzese mi moj gynekolog robil sono, kde mi zistil ze by sme sa mohli o to pokusit (lebo som mala najplodnejsi den) 23.1.2020 vtedy by sa to mohlo vydarit. Vyskusali sme a 6.2.2020 som si robila testy vysli pozitivne a bola som aj na krv aj tam sa mi potvrdilo tehotenstvo. No len netusim v kolkom mozem byt tyzdni kedze moj gynekolog mi to nepovedal a uz ho nechcem otravovat lebo ma dovolenku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa poslednej menštruácie ste v 4+0 týždni tehotenstva.