Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,164 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • femibion 1

    , Autor: ddidika

    Dobry den, chcem sa opytat, ci je mozne uzivat v tehotenstve Femibion 1 aj po 12.tyzdni tehotenstva, ostalo mi totiz jedno balenie, na mesiac. Moze toto uzivanie nejak poskodit plod, alebo ma ine negativne ucinky. Dakujem velmi pekne. Denisa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite môžte pokračovať v užívaní
    avšak ak máte pestrú stravu a netrpíte žiadnym ochorením, nie je vitamínová substitúcia vôbec nutná
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Femibion 1 pred otehotnenim

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa spytat na Vas nazor na uzivanie Femibionu 1 pred otehotnenim. Je vhodne ho uzivat v case planovania a snazenia sa?
    Alebo je lepsie uzivat len samostatnu kyselinu listovu - aktivnu formu?
    A kolko mesiacov pred otehotnenim by bolo vhodne zacat s uzivanim?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pred plánovaním tehotenstva je vhodné užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne dva mesiace pred plánovaním otehotnenia, ako aj prvé tri mesiace tehotenstva. Femibion 1, ktorý obsahuje 400ug kyseliny listovej, môžete užívať aj pri plánovaní tehotenstva alebo až po potvrdení tehotenstva. Je na Vás, či budete užívať čistú kyselinu listovú alebo Femibion 1, neužívajte však oba preparáty naraz. Pri plánovaní tehotenstva je postačujúce užívať čistú kyselinu listovú a Femibion 1 až po potvrdení tehotenstva. Ak máte vyváženú pestrú stravu, nie ste vegetarián, či vegán, je to prakticky jedno. Najdôležitejšia je kyselina listová.

  • Femibion

    , Autor: NatalAnet

    Prosím vás l femibion 1 sa ma užívať do 12tyzdna..to je do 11tt+1 alebo 12tt+0 ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 11+1 je prvý deň 12. týždňa tehotenstva, 12+0 je ukončený 12. týždeň tehotenstva. Môžete užívať do 12+0 týždňa tehotenstva. Ak by ste tabletky doužívali o pár dní skôr, alebo užívali o pár dní neskôr, nič sa nestane.

  • Ratanie tyzdnov v tehotenstve

    , Autor: cruz

    Dobry den pan doktor, tato otazka bude mozno zaujimat viacero tehotnych.. ako sa rataju tyzdne v tehotenstve?
    Ked som bola u lekara 8t3d, povedal ze som v “prebiehajucom 9.tyzdni” … (ale teda mala som ukonceny 8.tyzden) ..ked sa ma teda teraz niekto spyta v akom tyzdni som (11t1d), som v 12.tyzdni? Lebo napr na FEMIBION 1 je napisane, ze ho treba uzivat do konca 12.tyzdna, to znamena do 12t0d a vyssie? Alebo az 13t0d vyssie? Vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 11tt1d alebo 11+1 je prvý deň 12. týždňa tehotenstva. "t" znamená týždeň a "d" je deň. V prípade, že je označenie datácie tehotenstva s "+", číslo pred + znamená počet týždňov a za + počet dní. Koniec 12. týždňa je 12t+0d alebo 12+0.

  • Kyselina listová pred tehotenstvom

    , Autor: laura207

    Dobry den,

    vsade sa hovorí ako je dôlezite uzívat kyselinu listovu v tehotenstve a este lepsie pred pocatim.
    Ja som ju uzívala dokonca 4 mesiace pred tym ako sa mi podarilo otehotniet. Konkrétne Femibion 1 a teraz v tehotenstve pokracujem (som len na zaciatku).

    Znepokojuje ma ale informacia ze prebytok kyseliny listovej tiez organizmu skodí - ked som este nebola tehotna a ze po uzivani tohto vitamínu je väčšia sanca na dvojičky, alebo ze sa rodia velké deti.

    Aky máte na to nazor?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kyselina listová sa užíva ako prevencia pred defektmi neurálnej trubice Odporúčaná minimálna dávka 400ug denne. V indikovaných prípadoch sa odporúča užívať dokonca dvojnásobné množstvo kyseliny listovej, teda 800ug denne. Preparát Femibion 1 obsahuje 400ug kyseliny listovej, čo je štandardná dávka. Ak ste užívali Femibion 1 podľa odporúčaní, určite ste sa kyselinou listovou nepredávkovali.

  • MTHFR C677T - tehotenstvo

    , Autor: luciav

    Dobrý deň,






    Ďakujem za posúdenie a odpoveď
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
