Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • zlaty stafylokok

    , Autor: zuzana8

    Dobry den pani doktorka,
    som v 34tyzdni tehotenstva a lekarka mi diagnostikovala zlateho stafylokoka pri vytere z posvy. Predpisane mam antibiotika Unasyn. Nemozu antibiotika babatku ublizit? Ako sa da stafylokokom nakazit?
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    atb sú v poriadku, nemusíte maž obavy a dieťa je už veľké , nebezpečenstvo mu týmto smerom nehrozí.
    Nákaza je možná kdekoľvek, dokonca väčšina ľudí v populácii sú i nosiči, avšak infekcia sa u nich neprejaví
    Nález pošve mohol byť sp§osobený zanesením, ale zníženou imunitnou reakciou
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Zlaty Stafylokok, CRP 52

    , Autor: Natalia777

    Dobry den p. doktor Kelij,

    som v 13 t gravidity a uz vyse tyzdna bojujem s bakteriou zlaty stafylokok v nose, na liecbu mi bol predpisany pamycon, ktory mi sice zabral, no uplne nevyliecil. Citim sa fajn, teplotu nemam, ani som nemala, mam iba hlienovu nadchu. Na kontrole mi zisitili vysoke CRP 52 a opat pritomnost z. stafylokoka. Prosim Vas je vysoke CRP pre plod az tak nebezpecne, ze je lepsie uzivat ATB Zinnat 500 alebo postacuje pokracovat liecbou Pamycon alebo Bactrobanom, ktory mi bol tiez odporuceny ?

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti nie je zápal v organizme počas tehotenstva prospešný. Ak nie je postačujúca lokálna liečba a je potrebná celková antibiotická liečba, ktorá sa môže užívať aj počas tehotenstva, za týchto okolností je to asi vhodnejšie.

  • Vagilact probiotiká

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň,
    končím 35 TT tehotenstva, z kultivácie z pošvy mi boli zistené kvasinky a zlatý stafylokok. Vkladám si Macmiror Complex mám ešte na 5 dní. Keď že som na rizikovom iba ležím a mám pocit že kvasinky sa objavujú kôli tomu že sa od spodu potím. Chcem sa opýtať či môžem užívať probiotiká na vkladanie Vagilact po skončení liečby macmirorom alebo aj počas nej, a hlavne dávkovanie, či sú tieto probiotiká bezpečné v tehotenstve a hlavne či som správne vybrala značku či pomôžu preventívne na zlepšenie na kvasinky a stafylokoka.
    ďakujem s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, po skončení liečby Macmirorom môžete začať s aplikáciou vaginálnych probiotík. Vaginálne probiotiká sú v tehotenstve bezpečné. Vaginálna tableta sa aplikuje v množstve 1 tableta 1-2 krát denne. Preparátov vaginálnych probiotík je na trhu veľa. Každý preparát má viac menej rovnaké zloženie.

  • Staphylococcus aureus v pošve v tehotenstve môže spôsobiť predčasný pôrod

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň,
    vo výtere z pošvy mi vyšiel zlatý stafylokok a kvasinky +. Som v 35 týždni tehotenstva. Chcem sa opýtať či sa stafylokok lieči alebo či sa normálne nachádza u žien v pošve? Lekár mi predpísal macmiror do pošvy no to predpokladám že na kvasinky. Môže stafylokok spôsobiť predčasný pôrod poprípade môže ohroziť dieťatko pri narodení ? Pri pôrode sa podávajú antibiotiká ? Lieči sa vôbec stafylokok zistený z vyteru z pošvy ?Prosím skúste mi k tejto téme trošku viac napísať a vysvetliť pretože môj gynekológ mi k tejto téme nič nepovedal.
    Ďakujem Vám krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Macmiror je preparát na liečbu bakteriálnych aj kvasinkových infekcií. Nález zlatého stafylokoka v pošve nie je úplne raritný. Antibiotická liečba pred počas pôrodu sa podáva v prípade pozitivity na Streptococcus agalactiae (GBS), nie Staphylococcus aureus. Nemusíte sa obávať. Užívajte predpísaný preparát. Aplikovať si môžete aj vaginálne probiotiká.

  • Zlatý stafylokok

    , Autor: domi-2

    Dobrý deň, ďakujem za predošlú odpoveď. Avšak ešte ma zaujíma jedna otázka, ak by sa zlatý stafylokok nestihol preliečiť do pôrodu, mohlo by to mať nejaký vplyv na bábätko, ktoré prejde pôrodnými cestami? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri dlhodobo odtečenej polodovej vode by vplyv mať mohol. Je otázne, či to bol záchyt len ako súčasť pošvovej fluóry, alebo je premnožený, to je rozdiel. Preto Vám boli predpísané antibiotiká. My na klinike to riešime pri dlhodobo odtečenej plodove vode viac ako 12 hodín. Opakujem však, že Vám predpísané antibiotiká neuškodia ani Vám ani plodu.

  • Zlatý stafylokok

    , Autor: domi-2

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, pri výtere v 36tt mi bol zistený zlatý stafylokok a dr. mi dal vyrobiť amoxicilinove čapíky na 10 dní, avšak druhý dr. mi povedal, že je to zbytočné, nakoľko sa to môže vrátiť a bude sa to riešiť pri pôrode, momentálne som 37+2. Nemôžu atb uškodiť bábätku? A čo teda robiť? Užívať ich alebo nie? Včera som si dala prvú čipku a neviem teda či áno alebo nie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Amoxicilin je v tehotenstve bezpečný, vy hom máte k tomu ešte predpísaný lokálne, teda do pošvy, nemusíte sa vôbec obávať. Pri pôrode skôr sledujeme výtery z pošvy na prítomnosť Streptococcus agalactiae, teda GBS. Staphylococcus aureus sa bude musiť preliečiť aj tak. Nepoznám výsledky kultivácie a citlivosť danej baktérie na antibiotiká, ale Váš lekár áno, preto Vám predpísal dané antibiotiká. Pri akýchkoľvek nejasnotiach alebo ťazkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.