Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,452 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den..dnes rano som si robila tehotensky test rapiclear a vysla mi druha ciarka slabsia ako ta prva...menstruaciu by som mala dostat za 2 dni ale citim sa zvlastne tak som si uz tehotensky test urobila skor pre svoju informaciu..znamena ze som tehotna aj ked je ta ciarka slabunka este?kedy by som mala znovu test zopakovat pre overenie?a kedy je najvhodnejsie zavolat svojmu lekarovi a objednat sa u neho na potvrdenie tehotenstva?kedy uz to bude vidno na ultrazvuku?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    test opakujte aspoň s týždenným odstupom, ak máte mať menses o 2 dni, ešte je velmi krátka doba ,
    test nemusí byť vždy stopercentný.
    na UZv je plod viditeľný cca od 5-6 týždňa

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Morfologický utz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem poprosiť o Váš názor čo sa týka morfologického utz v 2.trimestri. Na prvom špeciálnom sone videla pani doktorka, že malé má perikardiálny výpotok, že by sa to malo vstrebať, ale tak nikto to nevie zaručiť. Následne som bola na odberoch kvôli vírusom a pre istotu aj na nipt testoch, všetko negatívne. Ďalší dvaja lekári vraj žiadny výpotok pri srdiečku nevidia, im prišlo všetko v norme, tí ale nemali až také špeciálne sono... Termín na utz mám 20+1, moja dr mi poradila, nech si dám skorší termín, že sa robia už od 18tt, aby som keď tak stihla absolvovať ešte ďalšie vyšetrenia. Sestrička u špecialistky mi povedala, že nie je dobré chodiť skôr ako v 21.tt. Mám podľa vás trvať na nejakom skoršom termíne pre istotu, keď len o týždeň? Na niektorých stránkach špecialistov čítam, ze utz sa realizuje najneskôr do 20+0, ale každá stránka má inak uvedené, tak sa v tom nevyznám... Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, morfologický screening v II.trimestri naozaj nemá zmysel realizovať skôr ako v 20. - 22. týždni tehotenstva, kedy je najvhodnejšie ho realizovať. Ak sa Vám viacero lekárov vyjadrilo, že USG nález je v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Absolvuje morfologický screening podľa objednania v 21. týždni tehotenstva. Nebojte sa pýtať vyšetrujúceho lekára v prípade nejasností.

  • Ogtt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den, pan doktor v pondelok ma caka ogtt, beriem vitaminy lejdyvita 2, magnerot a anopyrin 150 mg preventivne pre riziko preeklampsie, mam tieto lieky den pred testovanim vylucit ? Ovplyvnuju hladinu cukru v krvi ? Vopred vdaka za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebné deň pred testom nič vylučovať. Môžete užiť všetky užívané lieky a vitamíny. Stačí, ak v deň vyšetrenia pred oGTT neužijete ráno spomínané lieky a vitamíny a dáte si ich o pár hodín neskôr, teda až po dokončení glukózového tolerančného testu.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 34. tt s vyšiel mi pozitivny test na covid. Mám bolest hrdla a teplotu 37,1. Prosím, môže to mat nejaký vplyv na babo? Hrozne sa bojím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, v I., II., III. trimestri a aj tie, ktoré rodili ako COVID-19 pozitívne a narodili sa im zdravé deti. Ak máte iba mierny priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nevidím dôvod na obavy. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, aj pastiliek na hrdlo, aj sirupov proti kašľu, aj kvapiek do nosa pre tehotné. Môžete užívať Paralen v prípade potreby aj každých 6 hodín. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Tripple test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na Váš názor na tripple testy. Ale časové rozpätie by malo byť medzi prvým a druhým odberom, prosím? Na viacerých miestach čítam, že pri väčšom časovom rozpätí bývajú falošne pozitívne výsledky. Ja som mala prvý odber už v 10.tt a druhý až v 17.tt, výsledky ešte nemám, ale samotná dr mi povedala niečo v zmysle, že mi dali nejako blbo termíny, že mi jeden brali príliš skoro a ďalší že mi zase brali o niečo neskôr ako by sa malo.... Tak nad tým stále uvažujem, ale tak termíny mi určuje sestrička... Na akom princípe funguje tento tripple test? Porovnáva hodnoty z krvi z prvého odberu s hodnotami z druhého odberu? Zohľadňuje nejaké časové hľadisko, yeda, že rozdiel medzi hodnotami je 6-7tyzdnov? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Triple test sa robí od ukončeného 15. týždňa tehotenstva, najčastejšie medzi 16. - 18. týždňom tehotenstva, takže ak Vám bol robený odber krvi v 17. týždni tehotenstva, malo by to byť v poriadku. Nie, neporovnávajú sa hodnoty z prvého odberu v 10. týždni tehotenstva, ktorý bol realizovaný veľmi skoro. Do úvahy by sa mal brať iba druhý odber v 17. týždni tehotenstva. Triple test sa zameriava na odhalenie niektorých vývojových vád plodu, o Downov syndróm, Patauov syndróm a Edwardsov syndróm. Rovnako sa v tvojej krvi skúmajú aj tri hormonálne hladiny – AFP, hCG1 a uE3, ktoré podľa ich vzájomného pomeru s vekom pacientky dokážu tiež poukázať na chromozomálne odchýlky plodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.