Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK

    , Autor: lulinka08

    Dobrý deň,
    ja len že menštruácia sa dostavila včera, mala som aj predmenštruačné príznaky. Normálne ako každý mesiac. Dnes mám však zatiaľ skôr tmavohnedý výtok s prímesou krvi ako riadnu menštruáciu. Zajtra mám však začať brať ďalšie balenie tabletiek (Dayllete 24+4) Je to normálne pri užívaní HAK? tak teraz neviem či mám pokračovať. Je to normálne pri užívaní HAK?

Podobné otázky

  • Info

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň chcem sa opýtať, aký čas na snaženie sa je ok? S manželom sa smazime od septembra (vysadila som vzedy hak) v októbri sme mali biochemické .. a odbtedy mi na čas prišiel menzes až teraz 1.1. .. už môže byt telo pripravene ak prišlo konečne všetko na čas? Môžeme sa snažiť ? Nie je to dlha doba čo sa nedarí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali biochemické tehotenstvo v septembri, môžete sa teraz snažiť otehotnieť. Odporúča sa praktizovať nechránený pohlavný styk dva až trikrát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Odsledujte si to. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do polroka až roka intenzívneho snaženia, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Menzes

    , Autor: Kiaraasa

    Dobrý deň, mohla by som sa poradiť? Ospravedlňujem že Vás ruším… tento mesiac mi konečne prišiel po vysadení hak menzes na čas zrejme - ukážkovych 28 dni, myslite že už je tu prilezistost sa teda tento mesiac snažiť? Mohlo by to vyjsť? (Menzes bol ale zvláštne krátky - 1 deň a veľmi slabý)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete sa začať snažiť prakticky už aj teraz. Pri snažení sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk dva až trikrát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie.

  • oneskorena menstruacia

    , Autor: jessica11

    Dobrý deň pán doktor. Mám 17r. a v týchto veciach nie úplne skusena a citala som iba fora ale tam nie vsetkemu verim. Takze chcem sa spytat odbornika na vas nazor a trosku upokojenie. S priatelom sme isli na tri dni prec. Pred tymto pobytom som bola chora 3 tyzdne... mala som Covid-19. Menzes mi prisiel o den skor, no aj pocas menzesu som bola trosku nachladnuta. Na tom pobyte som mala 5,6,7 den menzesu. Takze uz mi pomaly koncil. No za cely pobyt sme si s priatelom uzivali. Samozrejme pohlavny styk bol iba s ochranou kde ani vyvrcholenie nebolo a ochranu sme vzdy skontrolovali, nepraskol ani sa nezosmykol. Skor sa bojim, ze ak mal nieco na prste alebo tak a chytil sa ze by sa to nejako mohlo preniest. Zatial som nevidela takyto pripad na otehotnenie ale tak mozno je mozne vsetko. Podotýkam, ze takychto podobnych veci tam bolo viac. Viem, ze na ruke nemal zaschnuy ejakulat ani kvapky toho ale bojim sa, ze nejako sa nieco stalo a prenieslo. Bojim sa hlavne preto, lebo sa bojim, ze ked som bola chora, ze sa mi posunula ovulacia nejak skor. Cyklus mam 32dnovy plus minus niekedy pride o den skor niekedy o 2-3dni neskor. No 5 dni od toho 6dna menzesu som mala vo vytoku mensi primes krvi ale fakt malicky a to iba raz ked som sa utrela. No a potom sa mi snival sen o rybe a samozrejme hned som si isla hladat co to moze byt a naslo mi ze znamena to, ze zena je tehotna. Od toho dna som stresovala aj ked si myslim ze nemala som nejaky velky stres tak ten stres tam bol. Vytok som mala natahovaci a potom cca v druhej polovici sa zmenil na lepkavy .Momentalne mi menzes meska a v nedelu som ho mala dostat. Mam iba lekpavy vytok obcas sa trosku da natiahnut medzi prsty ale je ho malo. Prsia ma bolia iba bradavky. No teraz strasne stresujem a test sa bojim si robit. Je to az vtipne a divne, ze by som takto otehotnela no ja sa aj tak bojim. A citim sa zle, ze toto zazivam. Pretože vsetky moje kamosky mavaju styk prez ochrany a nestresuju a to ani HAK neuzivaju a ja stresujem z tohoto a to si aj poriadne kontorlujem moj cyklus.Dakujem za vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero, jednou z nich je aj COVID-19. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, ale ako som už povedal, na základe opisovaných okolností usudzujem, že tehotná nebudete.

  • Ucinok antikoncepcie

    , Autor: Kitik

    Dobry večer beriem antikoncepciu aidee každý deň tabletku o pól 9 večer poctivo(asi raz pred týždňom sa mi stalo prvýkrát že som ju zobrala o pól hodinu neskôr) ale cca 4 dni som užívala antibiotiká AUGMENTIN, kvôli zápalu obličky. Je možné že by mi znížili účinok HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie antibiotík má vplyv na hormonálnu antikoncepciu. Počas užívania antibiotík a ešte 7 dní po ich doužívaní je vhodné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Možnosť otehotnenia

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň p. doktor chcem sa opytat pred vyše mesiacom som prestala užívať antikoncepciu.
    Po menstruacii približne 8, 9 dni som mala nechránený styk.
    Viem, že niesom chránená, ale či je možné otehotnenie po hak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak neužívate hormonálnu antikoncepciu, tehotenstvo sa v prípade nechráneného pohlavného styku nedá vylúčiť.