Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,492 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň chcem sa opýtať, aký čas na snaženie sa je ok? S manželom sa smazime od septembra (vysadila som vzedy hak) v októbri sme mali biochemické .. a odbtedy mi na čas prišiel menzes až teraz 1.1. .. už môže byt telo pripravene ak prišlo konečne všetko na čas? Môžeme sa snažiť ? Nie je to dlha doba čo sa nedarí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali biochemické tehotenstvo v septembri, môžete sa teraz snažiť otehotnieť. Odporúča sa praktizovať nechránený pohlavný styk dva až trikrát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Odsledujte si to. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do polroka až roka intenzívneho snaženia, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobri

    , Autor: Keselova

    Dobrí chcela bisom sa Neco opitá bola som k lekárke na prvé vyšetrenie ona mi povedala že som tehotná
    V6tizdov ale že na sono vizera bábätko
    Veľmi malé že nedalo sa ani ho odmerať povedala že je veľmi maličké že dúfajme že viraste jasom sa jej opýtala že či je všetko poriadku a ona že hej a objednala má zase o mesiac na vyšetrenie krvne odberi mi nič nespravila tak nevie, čo stoj miselala

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru je tehotenstvo zachytené príliš skoro, zárodok je malý a preto je štandardne odporúčaná kontrola USG o dva, tri týždne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa V8m takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Cystorektokela

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň,
    po vaginálnom pôrode mi zostala cystorektokela 1. Stupňa. Robí mi to veľké problémy hlavne pri chôdzi, pretože cítim akokeby nejakú guľu v pošve. Urogynekologicka mi povedala, ze si mám na to zvyknúť a informovať sa do budúcnosti čo môžem a čo nemôžem robiť a prispôsobiť tomu životný štýl. Ale ja sa s tým zmieriť nechcem. Je možnosť nejako to riešiť, prípadne operácia, ktorá by to spravila? Je možné ešte do budúcna otehotnieť bez toho aby to spôsobilo problém a dieťa mohlo byť donosene?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, dá sa realizovať korekcia, či plastická úprava stien pošvy, či pošvového vchodu, ak však ešte plánujete tehotenstvo, neriešil by som to pred tehotenstvom. Cystorektokéla nemá vplyv na prípadný problém s donosením plodu. Ak nie je prítomný pokles maternice, iba mierny pokles stien pošvy, v tehotenstve by to nemalo robiť problém. Ako som však už hovoril, keďže som nevidel nález a nepoznám ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Prietoky

    , Autor: mimka11125

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať ak mám prietoky v kompozitnom veku 31/0 tg, gest. vek: 30/5 s váhou 1560 g prietokové parametre AU,RI 0,78 a MCA,RI: 0,82, CPR pod 5% tilom je to zlé?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota CPR pod 5 percentil je abnormálna, teda patologická. Iba ba základe opísaných hodnôt RI sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú kompletne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Pohlavie plodu podľa krvi

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    minulý rok som 2x potratila v marci a v septembri. Pohlavie sme nevedeli, nakoľko v marci došlo k potratu v 9tt a v septembri sa jednalo o anembryomolu v 8tt.

    Teraz som tehotná opäť a dávala som si robiť Nifty testy, kde vyšlo, že pohlavie je mužské.

    Je prosím Vás v tomto prípade iste, ze sa jedna o chlapca alebo môže zostať v mojej krvi chromozon y aj z predchádzajúcich tehotenstiev, ktoré skončili potratom?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, budete mať chlapca. Ak ste však už dvakrát za sebou potratili, je vhodné u Vás realizovať hematologické a endokrinologické vyšetrenie, či príčina potratov nebola spôsobená napríklad trombofílnym stavom, či endokrinopatiou. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.