Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Málo mlieka

    , Autor: gloxinia

    Dobrý deň, mám 2-mes.dieťa, narodené v riadnom termíne, miery 3770g a 51 cm. Od narodenia som plne dojčila. Už v pôrodnici ma sestričky upozornili, že dieťa kleslo dosť na váhe (na 4. deň o 400 g). Dva mesiace som chodila k pediatričke na preváženie každý týždeň a priberanie bolo slabé. Posledné dva týždne však nebol ani úbytok, ani prírastok na váhe. Váha v ukončených 2 mesiacoch bola 3740 g (nedosiahli sme ani pôrodnú váhu). Mám správnu techniku dojčenia. Dieťa malo dlhodobo zelenú stolicu, koliky, plač celý deň, stále prisaté na prsiach, kakalo cca každú hodinu, ak práve nespalo. V noci dlhý spánok, t.j. 3až 5 h vkuse. Lekárka mi teda povedala, aby som prikrmovala, že sa mi tvorí málo mlieka. Všade však čítam, že slabé mlieko neexistuje, málo mlieka je spôsobené nesprávnou technikou dojčenia. V čom môže byť problém u mňa? Existuje slabá mliečna zľaza? Mimochodom, je to už moje 3.dieťa, ktoré musím prikrmovať. Tešila som sa, že sa aspoň pri tomto rozkojím. Čaje na podporu dojčenia nepomáhajú, nie som v strese, pravidelne a zdravo sa stravujem. Prosím, poraďte, či by sme mohli byť bez prikrmovania.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môžte skontaktovať laktačnú poradkyňu, dajú sa i bezplatne zohnať cez internet, príde k vám domov zdarma a najlepšie vám dokáže v tejto veci pomôcť(technika)
    Nemalo dieťa nejkú infekciu, ak spomínate zelenú stolicu a hnačky?K tomu by mal zaujať stanovisko pediater, ale predpokladám, že ste jej to povedala.
    Samozrejme ak by vám neporadila ani laktačná poradkyňa, nemusíte sa na dojčenie fixovať, ak by bolo nutné prikrmovať , tak prikrmutje, dieťaťku ste určite už poskytla mnohé cenné látky z mlieka-protilátky a podobne.Nie je nutné sa kvôli dojčeniu znepokojovať a trápiť, ak budete dojčiť i prikrmovať , bude to úplne v poriadku .
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Tvorba mlieka 1rok a 9 mesiacov od ukončenia dojcenia

    , Autor: Lenkaasimkova

    Dobrý deň, rada by som vás poprosila o radu. Pred rokom aj 9 mesiacmi som prestala dojčiť lebo som mala malo mlieka. Mlieko mi však aj po teda skoro 2r úplne nezmyzlo pri stlačení prsníka mam stále par kvapiek. V poslednej dobe sa mi v pravom prsníku zdá ze sa mi ho začína tvoriť viacej po stlačení až vystrekne mlieko. Je to prosím v poriadku upraví sa to samé? Mam navštíviť gynekológa alebo sú dáke voľnopredajné lieky. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vystaví výmenný lístok na USG prsníkov. Pri negatívnom náleze Vám vie predpísať lieky na zastavenie tvorby mlieka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výtok z prsníka

    , Autor: Sima135

    Dobry vecer, uz 2 mesiace nekojim (mala som strasne malo mlieka, tak som maleho odstavila), mala som uz aj menstruaciu a caka ma aj v najblizsich dnoch. Pod pravym prsnikom ma zacalo dnes boliet, hovorim si, ze je to asi z prichodu menstruacie. Ale nedalo mi to a stracila som si prsnik. Z bradavky mi vytieklo mlieko, ktore bolo take priesvitne az zltkaste a bolo take mazlave. Je to normalne? Dakujem za odpoved.????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne. Niekedy organizmu chvíľu trvá, kým dôjde k úplnému zastaveniu laktácie. Môžete mať ešte výtok podobný kolostru. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hrčky po abscese prsníka

    , Autor: BarboraMax

    Dobrý deň,

    Počas šestonedelia som mala abscess v prsníku. Ten mi nakoniec liečili ambulantne a už je vporiadku. Predtým sa mi však vytvorili v prsníku hrčky pravdepodobne sa mi upchali mliekovody. Hrčky mi v prse však ostali aj po tom čo mi vyliečili abscess. Tomu je už 5 mesiacov dozadu. Dúfala som že budem môcť plne dojčiť ale bohužiaľ mám málo mlieka v danom prse pravdepodobne aj kôli pretrvávajúcim hrčkám. Chcela som sa informovať ohľadom toho či existuje liečba na tieto hrčky alebo či by som mala podniknúť nejaké vyšetrenie. Prípadne či je to bežné že po abscese ostanú v prse hrče a je v ňom menej mlieka? Ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte ešte rozbehnutú laktáciu, môže sa jednať o rozšírené mliekovody, či mliečnu žľazu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám dá výmenný lístok na USG prsníkov. V prípade potreby budete odoslaná do mamárneho centra.

  • dojcenie

    , Autor: lasocka

    Dobry den pan MUDr.
    Chcem sa V8s opytat, ma senovka grecka a benedikt lekarsky pozitivne ucinky na tvorbu mlieka?? mam malo mlieka, zvysuje tvorbu mlieka? ako casto sa maju tieto produkty uzivat za den? nemaju na mamu a babatko negativne ucinky?? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je množstvo laktačných čajov, ktoré sú voľne dostupné. Je množstvo babských receptov, čo užívať na podporu rozvoja a udržania laktácie. Základom je dostatočný prísun tekutín, 2 -3 l/deň. Spomínané bylinky sú jaj vo forme kapsúl, odporúča sa užívať aj 3 x 3 kapsule za deň. Jedná sa o výživové doplnky, vplyv na bábätko nemajú. Poraďte sa v lekárni, kde majú najlepší prehľad o aktuálnych prípravkoch.