Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • rozťahovanie maternice

    , Autor: rebelka

    Dobrý deň, je normálne prestať cítiť rozťahovanie maternice, teda nemať bolesti podbruška? Teraz by som mala byť 9tt+3 a neviem, či sa mám báť, že je niečo zle. Toto je moje prvé tehotenstvo a nechcem dr. otravovať. Naposledy som u nej bola minulú stredu a všetko bolo v poriadku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak by ste mala pocit, že vám bruško nerastie určite navštívte lekára.Ale bolesti v podbrusí nemusia pretrvávať celé tehotenstvo
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať či sú normálne také menštruáčne bolesti v 10 tt. Či to môžem brať ako rozťahovanie maternice?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bolesti v 18 tt

    , Autor: doda26

    Dobrý deň,
    som v 18 tt a chcem sa opýtať v noci som sa budila na bolesti brucha chvilku ako keby menštruacne chvilku tlaky v bruchu až tvrdnutie brucha , minuly tyzden na kontrole všetko ok, nasadené magnézium, je to len rozťahovanie maternice a je všetko v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom tehotenstva zväčšuje, dochádza k rozťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie v pošve, či menštruačné bolesti, najmä po stranách. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie v oblasti maternice v tehotenstve

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň p. dokor,
    som v 8+2tt a mám také nepravidelné pichanie. Najviac to pociťujem v strede maternice. Niekedy po bokoch ako sú vaječníky a niekedy to cítim až v okolí pupka. Bolesti sú väčšinou ráno, potom niekedy po obede a večer. Definovala by som to ako také pichanie ihlou. Užívam utrogestan 3x1. Môže ísť o rozťahovanie maternice, alebo môže ísť o niečo vážnejšie ?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, pričom dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie, či tlakové bolesti podobné menštruácii. Je to pomerne časté. Nemyslím si, že sa jedná o niečo vážne, ale takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • menštruačné bolesti v tehotenstve

    , Autor: MomToBe

    Dobrý deň,

    vždy sa zabudnem opýtať túto otázku na poradni. Momentálne som prebiehajúci 28. týždeň a občas mávam ako keby menštruačné bolesti prípadne pocit akoby "zaveseného závažia" medzi nohami niekedy pri chôdzi. Neviem, či sa jedná o bežné rozťahovanie maternice a zároveň postupne sa zväčšujúcu váhu plodu alebo to treba nejak riešiť - beriem zatiaľ len 1 tbl magnézia denne nakoľko nemám pocit, že by mi tvrdlo brucho. Tento týždeň mi bol zároveň nameraný hraničný cervix 25 mm.

    Sú dané bolesti normálne a vporiadku?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie alebo pobolievanie po stranách. Ak Vám netvrdne podbruško, magnézium si navyšovať nemusíte. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.