Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,346 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • diagnoza

    , Autor: hirjakova.monika

    Dobrý deň
    Som v 9tt,mávam bolesti v pravom podbrušku,gynekológ ma vypísal na PN a na pnkovom papieri mám diagnózu O20.1,chcela by som vedieť čo presne táto diagnóza znamená,na hroziaci potrat ma lekárka neupozorňovala,ani nekrvácam.Daľšiu otázku ktorú by som chcela položiť je že asi 5 dní mám bolesti v pravom podpazuší,keď sa umývam mydlom mám pocit že to tam mám aj trošku opuchnuté,môže tá bolesť byť spôsobená tehotenskými hormónmi a tým že mi narástli prsia?Je to dosť nepríjemné a pokiaľ viem žiadnu cystu v prsníku nemám.Ešte jedna otázka môžem užívať kyselinu listovú a magnéziové tablety,pretože v lekárni mi povedali že si mám dávať pozor na užívanie magnézia s inými minerálmi.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    diagnóza O 20.1 je diagnóza hroziaceho potratu, bohužial neurčitá bolesť v pravom podbrušku nemá svoj kód, preto ak chcete byť na PN musí jej byť pridelený určitý kód, bez toho to nejde. Čo sa týka bolesti či opuchnutia podpazušia, môže to súvisieť s hormonálnymi vplyvmi na rast prsníkov no bolo by ideálne to pri najbližšej kontrole lekárovi povedať. Kyselinu listovú užívať môžete, na magnézium nevidím dôvod.

Podobné otázky

  • Vcestna placenta

    , Autor:

    Dobrý deň. V 11tt pri hospitalizácii v nemocnici mi diagnostikovali placenta praevia marginalis. Teraz som aktuálne v 20 týždni tehotenstva a v papieroch mi stále uvádzajú placenta marginalis. Bola som nedávno súkromne u iného odborníka na morfologickom ultrazvuku a placenta je výrazne posunutá nahor a k vnútornej bránke už vôbec nezasahuje. Veľmi ma to potešilo. U môjho rajon lekára mám stále v papieroch plac.praevia marginalis. Táto diagnóza sa somnou potiahne až do plánovanej sekcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa nachádza placenta na prednej stene a jedná sa iba o marginálnu praeviu, s rastúcou maternicou sa môže placenta vytiahnuť, bude uložená nižšie v dolnom segmente, ale nebude mať vplyv na vedenie spontánneho pôrodu. Obvodný gynekológ by mal rešpektovať najnovšie USG vyšetrenia, poskytnite nález morfologického USG vyšetrenia Vášmu obvodnému gynekológovi.

  • Beh, vyšší tep a 1. trimester

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    mám viacero otázok, ktoré mi môj gynekológ nevedel úplne zodpovedať.

    Idem už do 4-týždňa tehotenstva a už niekoľko rokov pravidelne behávam a silovo cvičím. Dnes som bola behať a uvedomila som si, že pri behu mávam občas tep vysoký aj na 180 úderov za sekundu. Ja som na také tempo zvyknutá. Samozrejme nechcem to už tak prepalovať a znížiť to. Moja otázka je, že ako vysoký tep môže uškodiť embryu? Môže to vyvolať potrať? Alebo poškodiť plod? Aký tep je bezpečný?

    Ďalšia otázka je, že gynekológ mi povedal, že môžem posilňovať svaly brušného lisu. To znamená, že môžem prvý trimester cvičiť normálne brucho ako doteraz? Planky, brušáky a tak?

    Ešte mám otázku na saunovanie. Doteraz som chodievala pomerne často do sauny. Môžem chodiť aj naďalej aspoň na pár minút? Predpokladám, že tam to asi nebude o prehriatí, ale skôr tiež o tom tepe, ktorý stúpne.

    Ešte dodávam, že som mala v minulosti rozsiahlu trombózu v stehne a dávali mi 4 stenty, ktoré mám v panve a mala som aj pľúcnu embóliu a mám vrodenú trombofíliu (PAI homozygot, MTHFR heterozygot). Pichám si teraz Clexane. Môže v budúcnosti väčšie brucho tlačiť na stenty a spôsobiť problémy?

    Môže aktívny životný štýl ovplyvniť tehotenstvo? Ja sa po behu a športe cítim naozaj dobre a zdravá.

    Ďakujem za odpoveď.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myslím si, že vzhľadom k daným diagnózam pre Vás nie je saunovanie vhodné ani mimo tehotenstva, to je ale otázka na angiológa. V 3.-4. týždni tehotenstva je ešte predčasné realizovať pohybové opatrenia, obmedzovanie v cvičení nemusíte realizovať. Samozrejme treba brať ohľad na diagnózy. Do budúcna bude potrebné upraviť a obmedziť aktivitu. Určite pri jednoznačnom potvrdení vitálneho tehotenstva odporúčam realizovať aj angiologické a hematologické vyšetrenie.

  • Možná hypoxia plodu

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať akurát idem zo Sona z nemocnice som aktuálne 40+6 ale plod zodpovedá iba 37+1 hore do diagnóz mi napísali:
    -dohľad nad inou normálnou graviditou
    -Starostlivost o matku pre príznaky hypoxie plodu
    Plod:1
    Akcia/pohyby:+/+
    Poloha/postavenie : Hl./l.
    Bpd:91 mm/36+5
    HC:332mm/37+5
    AC:335mm/37+3
    Fl:72mm/36+4
    Váha:3150g
    Placenta:Zs
    Pv:norma
    Au PI:0,96N
    Au RI:066N
    Gest vek/vyp:40+6/37+1
    Chcem sa preto opýtať či až moc zaostáva v raste a prečo si ma tam nenechali keď je moznost že bábätko bude choré :( ešte chcem doplniť ja som tiež vzrastovo menšia (158)pri narodení 2900g a priateľ tiež nie je vysoký (170)a pri narodení 2700g, preto sa chcem opýtať či moje bábätko nemôže byť aj z tohto dôvodu menšie ... A doktorka ktorá robila sono povedala že všetko je v poriadku tak prečo napísala do diagnóz, že bábätko je choré :( mohli by ste mi to vysvetliť ďakujem :( som z toho úplne na prášky :( strašne sa bojím ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, štandardne sa musí vylúčiť iná možná príčina, až po vylúčení sa môže skonštatovať, že sa nejedná o IUGR, či FGR, teda intrauterinnú rastovú retardáciu plodu, ale že sa jedná o konštitučne menší plod (SGA). Podľa opisovaných výsledkov je plod v poriadku, prietoky sú v poriadku, a aj veľkosť plodu je v poriadku vzhľadom k okolnostiam. Nikde nie je napísané, že plod sa nemá dobre, ani že bude postihnutý. Spomínaná diagnóza sa dáva pri podozrení na zaostávanie plodu v raste, neznamená to ale, že plod je postihnutý. Podstatné je vylúčiť nedostatočnosť placenty, ktorá má vplyv na výživu plodu. Opakujem ale, vzhľadom k okolnostiam si myslím, že sa nemusíte vôbec obávať. Ste však už po termíne, takže sa skôr informujte o ďalšom postupe v zmysle preindukcie/indukcie pôrodu.

  • Otázka

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať vedeli by ste mi poradiť čo znamená " dohľad nad inou normálnou graviditou"?

    Je to normálne tehotenstvo alebo niečo zlé?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, je to hlavne obvodnými gynekológmi používaná diagnóza označujúca nerizikové tehotenstvo.

  • Menší plod

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na dnešných prietokoch v 37 tt my visli tieto odhady
    BPD :8,5CM
    HC: 29.0CM
    AC:30.5 CM
    FL:6,2 CM

    FW : 2391g

    HC/AC (CAMPBELL) 0.95 (0.92-1.06,)

    PI 0.91. (0.68-1,06)
    RI 0.60 ( 0.50-0.68)
    S/D 2,50
    PSV 42.8CM/S
    EDV 17.1 CM /s
    MNV 28.0CM/s

    Záver: menší plod

    Plus mi doktorka povedala že bábätko nerastie nepriberá a tu mám hodnoty z 32 TT

    BPD: 7.6cm
    HC : 27.8 CM
    AC:27.7 CM
    FL:5.7 cm

    FW :1712 g

    HC/AC (Campbell) 1.00 (0 96-1.17)

    PI: 0.81 (0.80-1.16)
    RI: 0.56 (0.55-0.72
    S/D : 2.25
    PVS: 42.0 CM/s
    EDV: 18.7 CM/s
    MnV: 27.1 CM/s

    MYSLITE ZE MA NEJAKÚ VADU MIMINKO LEBO SOM STOHO VELMI VYSTRAŠENÁ DAKUJEM ZA ODPOVED

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Hodnoty prietokov sú aj boli v poriadku. Veľkosť plodu je ovplyvnená a záleží od viacerych okolností. Ak nebola stanovená diagnóza IUGR, ale zhodnotilo sa, že plod je iba menší, neznamená to automaticky patológiu. Ak boli výsledky všetkých ultrazvukov v poriadku a vylúčila sa porucha placenty, stav treba ďalej sledovať. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú všetky výsledky vyšetrení. Na základe podpisovaných výsledkov sa Vám neviem bližšie vyjadriť.