Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • diagnoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Som v 9tt,mávam bolesti v pravom podbrušku,gynekológ ma vypísal na PN a na pnkovom papieri mám diagnózu O20.1,chcela by som vedieť čo presne táto diagnóza znamená,na hroziaci potrat ma lekárka neupozorňovala,ani nekrvácam.Daľšiu otázku ktorú by som chcela položiť je že asi 5 dní mám bolesti v pravom podpazuší,keď sa umývam mydlom mám pocit že to tam mám aj trošku opuchnuté,môže tá bolesť byť spôsobená tehotenskými hormónmi a tým že mi narástli prsia?Je to dosť nepríjemné a pokiaľ viem žiadnu cystu v prsníku nemám.Ešte jedna otázka môžem užívať kyselinu listovú a magnéziové tablety,pretože v lekárni mi povedali že si mám dávať pozor na užívanie magnézia s inými minerálmi.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    diagnóza O 20.1 je diagnóza hroziaceho potratu, bohužial neurčitá bolesť v pravom podbrušku nemá svoj kód, preto ak chcete byť na PN musí jej byť pridelený určitý kód, bez toho to nejde. Čo sa týka bolesti či opuchnutia podpazušia, môže to súvisieť s hormonálnymi vplyvmi na rast prsníkov no bolo by ideálne to pri najbližšej kontrole lekárovi povedať. Kyselinu listovú užívať môžete, na magnézium nevidím dôvod.

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Parcialna abrupcia placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Na začiatku tehotenstva som niekoľkokrát špinila (10tt, 15tt) a na konci 19tt, kedy má aj hospitalizovali v nemocnici - parcialna abrupcia placenty/ retroplacentarny hematóm. Hematóm sa našťastie cca do 23tt vstrebal, absolvovala som už niekoľko kontrol, kedy mi bolo povedané,že placenta je v poriadku. Napriek tomu by som chcela vedieť,či je vyššia šanca,že sa to opäť odtrhne,ako bude placenta starnúť? Je toto indikacia pre indukciu prirodzeného pôrodu napr.v 38tt ? Aktuálne som 33tt, zatiaľ nemám žiadne problémy, pred týždňom mi na sone povedali,že sú už na placente drobné kalcifikaty,ale že to nie je nič, čo by ma malo znepokojovať. Moja lekárka je taká,že nič dokopy nerieši, poradňa trvá tak do minúty...preto sa toho obávam. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza parciálnej abrupcie placenty znamená čiastočné predčasné odlučovanie placenty. Ak dôjde k predčasnému odlučovaniu placenty, je to nezvratný, náhle vzniknutý stav, ktorý sa nedá zvrátiť. Drvivá väčšina prípadov predčasného odlúčenia placenty vedie k predčasnému pôrodu cisárskym rezom, bez ohľadu na týždeň tehotenstva. Vyčkávacia metóda je len raritná. Preto je otázne, či sa u Vás jednalo o abrupciu placenty. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, ktorí na základe vyšetrení a zhodnotenia stavu, nálezu a okolností určia aj spôsob vedenia pôrodu.

  • Cisársky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mala som akútnu sekciu pred 6 rokmi. Je možné si žiadať cisársky rez aj teraz? Lebo čosi sa spomína prirodzený ale ja sa psychicky snato neviem pripraviť, nejak som nastavená že chcem opäť cisársky je to možné??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v anamnéze cisársky rez, ak nechcete rodiť vaginálne, môže sa u Vás naplánovať cisársky rez v termíne. Napíše sa, že odmietate rodiť vaginálne po cisárskom reze - je to riadna lege artis diagnóza (odmietnutie VBAC). Stav po sekcii je prakticky oficiálne jedinou diagnózou, kedy si žena môže vybrať spôsob pôrodu, aj keď podľa mňa by mala mať žena právo vybrať si ako chce rodiť.

  • Histologicky nález.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    robili mi kyretaz kvôli diagnóze anembryola, avšak môj gynekológ mi neskôr na kontrole nevysvetlil výsledky z histológie, na internete sa neviem ohľadom toho docitat nič.
    Viete mi prosím objasniť čo sa tam píše a či bola diagnóza správna?
    Prepisem správu tu, fotka vložiť žiaľ nejde.
    -regresivne zmenená decidua
    -korporalne endometrium v neskorej sekrécii
    -choriove klky - niektoré hydropicke (p57+ v cytotrofoblaste), intermediálne trofoblast
    -útržky endocervikalnej sliznice
    MKCH10
    O05.9


    Ďakujem za odpoved.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, histologický nález je primeraný diagnóze. Jednalo sa u Vás o patologické tehotenstvo, kedy neboli prítomné embryonálne štruktúry, teda v maternici sa nevyvíjal žiadny plod. Histológia však nepovie príčiny, pre ktoré k patologickému tehotenstvu došlo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekolôga.

  • Pylorostenóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 37tt a dnes mi po ultrazvuku moja doktorka povedala, že má podozrenie na Pylorostenózu u bábätka, napísala mi to aj do správy s dvoma otáznikmi. Doteraz boli morfologické sona v poriadku (bola som v 12. a 20.tt v MT u pána doktora Grochala), všetko bolo výborné a zrazu toto. Aká je prosím možnosť, že pani doktorka len zle videla? Čoho sa mám obávať ak sa diagnóza potvrdí? Nie je to indikácia na vyvolanie pôrodu, aby nedošlo u bábätka ku komplikáciám? Inak všetko ostatné je v poriadku, veľkosť bábätká zodpovedá 38tt.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa takto vyjadriť k nálezu. Pylorostenóza je zhrubnutie svaloviny dolnej časti žalúdka (pyloru). Sťahovaním a uvoľňovaním svaloviny pyloru sa postupne uvoľňuje strava zo žalúdka ďalej do čriev. U niektorých novorodencov dochádza k zhrubnutiu svaloviny pyloru. Príčinu vzniku tohto ochorenia nepoznáme. Zhrudnutím steny pyloru dochádza k zúženiu kanála medzi žalúdkom a črevami. Teraz sa s tým aj tak nedá robiť nič. Je však celkom možné, že dieťa pylorostenózu mať nebude. Tá sa prejavuje vracaním, takže dieťa s pylorostenózou nedokáže prijímať žiadnu stravu a po nakŕmení vracia prúdom žalúdočný obsah. Vracať môže aj s odstupom hodiny alebo viac po kŕmení. Typický vek pre toto ochorenie je 4 až 6 týždňov po narodení. Pri narodení dieťa nemá žiadne ťažkosti a vznik takéhoto ochorenia sa nedá ovplyvniť. T. č. naozaj nevidím dôvod na obavy. Aj keby sa diagnóza potvrdila, dá sa to veľmi elegantne operačne riešiť, bez následkov. Nevidel som však USG nález, ani samozrejme nechcem podceňovať a spochybňovať schopnosti Vašej pani doktorky, ale vhodné je nález skonzultovať ešte s jedným lekárom so špecializáciou z maternofetálnej ultrazvukovej diagnostiky. Ako som už písal, na samotný priebeh tehotenstva a pôrodu to vplyv nemá.