Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,082 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • diagnoza

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň
    Som v 9tt,mávam bolesti v pravom podbrušku,gynekológ ma vypísal na PN a na pnkovom papieri mám diagnózu O20.1,chcela by som vedieť čo presne táto diagnóza znamená,na hroziaci potrat ma lekárka neupozorňovala,ani nekrvácam.Daľšiu otázku ktorú by som chcela položiť je že asi 5 dní mám bolesti v pravom podpazuší,keď sa umývam mydlom mám pocit že to tam mám aj trošku opuchnuté,môže tá bolesť byť spôsobená tehotenskými hormónmi a tým že mi narástli prsia?Je to dosť nepríjemné a pokiaľ viem žiadnu cystu v prsníku nemám.Ešte jedna otázka môžem užívať kyselinu listovú a magnéziové tablety,pretože v lekárni mi povedali že si mám dávať pozor na užívanie magnézia s inými minerálmi.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    diagnóza O 20.1 je diagnóza hroziaceho potratu, bohužial neurčitá bolesť v pravom podbrušku nemá svoj kód, preto ak chcete byť na PN musí jej byť pridelený určitý kód, bez toho to nejde. Čo sa týka bolesti či opuchnutia podpazušia, môže to súvisieť s hormonálnymi vplyvmi na rast prsníkov no bolo by ideálne to pri najbližšej kontrole lekárovi povedať. Kyselinu listovú užívať môžete, na magnézium nevidím dôvod.

Podobné otázky

  • Prosím o trochu objasnenia sona

    , Autor: 17Sonia1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať na výsledky Soňa, kde mi doktorka povedala málinko divné veci. Do diagnózy zapísala : Z348 dohľad nad inou normálnou graviditou a O363 starostlivosť o matku pre príznaky hypoxie plodu
    Som práve 38tt+3
    BPD: 94mm/38+4
    HC vyšlo 328mm/37+2
    AC: 345mm/ 38+2
    FL: 75mm/38+5
    Váha: 3480g +/- 500g
    Placenta: ZS
    PV: norma
    AU PI: 0,96 -N
    AU RI: 0,60 -N
    Gest. vek/vyp: 38+3/38+1
    Sestrička jej niečo hovorila, že ale to nie je možné a ona iba odpovedala, že tak jej to ukazuje na sone a mne samozrejme nepovedali nič, potom iba, že tých 0,6 je málo, ale napísala že je to norma a pritom zapísala príznaky hypoxie ... Môžete mi prosím vás povedať k týmto výsledkom vás názor ? Zajtra idem na rozhodnutie o SC, začalo to kôli mojej epilepsií od dvoch rokov, rozhodol primár neurológie .... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Vami napísané výsledky parametrov sú v norme, zodpovedajú danému týždňu tehotenstva. Celkom nerozumiem, prečo bola použitá diagnóza hypoxie. Neviem sa Vám k tomu však bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hroziaci potrat

    , Autor: Bozena833

    Dobrý deň môžem sa spýtať, 17.4 som začala špiniť v 5tt bola som na pohotovosti tam mi dali duphaston a ascurutin.o pár dní mi mali brat krv na hcg no pani doktorka ktorá zastupovala moju gynekologickú mi robila ultrazvuk povedala že tam nič nevidi možno keby prizmurila očkom do papierov mi napísala kolabovany gs že tabletky už jesť nemám že to je prebiehajúci potrat. Na druhý deň som išla k svojej doktorke tá mi brala krv. A že mám lieky jesť 26 mám ísť na ultrazvuk vypísala mi pn diagnóza 020. Hcg som mala 3.5 moja otázka je potratila som ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám neviem jednoznačne vyjadriť, keďže som nevidel USG nález a nepoznám aj ďalšie okolnosti. Ak je hodnota beta HCG 3.5, je negatívna. Teda áno, je možné, že sa jedná o včasný potrat. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Abrupcia

    , Autor: 1Emília0

    Dobrý deň. Mám tri deti. Mám 29 rokov a už dvakrát som mala abrupciu placenty ktorá skončila akútnou sekciou
    Prvá akútna sekcia v 34+5tt, to som začala z ničoho nič masívne krvácať. Druhá sekcia plánovaná,tam všetko ok. Tretia sekcia akútna v 34+4tt, to som len zacítila veľké pichnutie a zapraskanie a následne som začala masívne krvácať. Transfúzii som sa našťastie ešte vyhla. Deti mám živé a zdravé, ale ja sa chcem spýtať, dvakrát tá istá diagnóza bola len náhodná? Nedalo sa na to skôr prísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to skôr rarita, že sa u jednej ženy vyskytne v rovnakom týždni tehotenstva dvakrát abrupcia placenty. Je to náhle vzniknutý, život ohrozujúci stav, ktorému sa dopredu predísť nedá. Ak máte všetky deti zdravé a aj napriek masívnemu krvácaniu ste nedostali transfúziu krvi, je to veľké šťastie.

  • Náhrada antikoncepcie

    , Autor: Maja9511

    Dobrý večer prajem, chcela by som sa spýtať, či je dobrý nápad použiť ako antikoncepciu kondóm a s ním PHARMATEX vaginálny krém. Nemôže nejak narušiť kondóm alebo tak? Alebo je to naopak dobrá voľba. Nemôžem užívať hormonálnu antikoncepciu kvôli diagnózam tak hľadáme s priateľom náhradu a toto je jedno z možných riešení. Ďakujem za odpoveď:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to pomerne vhodná voľba, ak aj praskne kondóm, chráni Vás ešte krém.

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Lienockova

    Placenta praevia partialis
    Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tejto diagnóze. Som po 2 potratoch a na poslednej poradni mi bola zistená táto diagnóza. V správe mam poznačené, že placenta prekrýva spodnú časť 31 mm. Momentálne som 22tt+2. Problémy žiadne nepociťujem. Doktorka povedala, že sa to vie ešte spraviť do 30 tt, že sa nemám obávať. Dnes som si o tom prečítala viac a som dosť vyplasena. Predsa len ide o naše vytúžené bábätko. Zaujímalo by ma, či mám dodržiavať kludovy režim a len ležať alebo môžem normálne fungovať, samozrejme s kľudom. Chceli by sme ísť do Tatier na dovolenku, samozrejme iba prechádzky žiadne túry. Mam sa obávať alebo môžem relatívne normálne fungovať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Maternica sa ešte bude zväčšovať a placenta sa ešte môže vytiahnuť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a obvodným gynekológom nemáte nariadený kľudový režim, môžete normálne fungovať.