Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problem v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.Prosím Vás ja som zúfala už,odbraciam sa na VVas,aby som vedela Váš názor.Práve dnes som v 30 týždni tehotenstva a bola som na pravidelnej prehliadke,tj na poradni,mali mi brat krv ,lenže na 8 krát,čo ma pichali sa im to nepodarilo,ale o tom nejde.Moj gynekolog ma vyšetroal a meral maleho/ú .Povedal mi že ma 29 cm , a 1200g.Ja som potom nanho pozrela a pýtala som sa ho či to nieje málo,že si čítam na internete a tá váha mi nesedi.S dlzkou som si nebola ista. On ze pockajte no moze byt že je mensia,pozrieme to v tabulkach. Potom mi povedal,že by mala ( pisem mala,lebo dufam v dievčatko ) o 400 g viac.O dlžke mi nepovedal nic.Ked som prišla domov som sadla ze pc a listovala stranky.Všade píšu , že v 30 týždni by malo merat 39 ,niekde píšu aj 40 cm.Mne povedal,29 cm.Ved to je strašne málo nie?Od začiatku mám nejaké problémy a teraz neviem,co si mám mysliet. Ale všetky výsledky mám dobré . Ak mi odpoviete budemVám velmivdačná :-) spozdravom Kristina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dĺžka nie je presná, preto sa zväčša dĺžka dieťatka ktoré je v maternici stočené nemeria, otázne je či dieťatko meral od hlavičky po kostrč alebo aj s nožičkami. Ako hovorím, toto nie je údaj, ktorý je smerodatný. Avšak hmotnosť dieťatka je naozaj malá. A je nutné sledovať či dieťatko priberá, aké sú prietoky a aká je funkcia placenty.

Podobné otázky

  • dychanie ....

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pekny den prajem :) som v 28 tt ..mam 35 rokov je to moje druhe tehotenstvo a chcem sa opytat na moj problem .. mam pocas celeho dna pocit ze mi niekto sedi na hrudniku a bije mi silno srdce je to premna velmi neprijemne a mam to v podstate non stop ... malo kedy to prejde a skoro kazdy den sa to opakuje po cely den ... vecer ked zaspavam tak nedaj boze zaspat koli tomu a rano ked vstava tak je to prva vec ktora ma uputa ,... pribrala som ani nie 8 kg a nemam pocit ze som tazka alebo velmi pribrata pri prvom tehotenstve som to vobec nemala takze je to premna nove a neviem co s tym .... mam to neako riesit ? inak nemam vobec problem v tehotenstve vsetko je ok vysledky mam v poriadku .... skuste poradit ..dakujem velmi pekne s pozdravom Monika :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer Monika,
    všebecne je počas gravidity zrýchlená cirkulácia, teda krvný obeh je vo väčšej záťaži, avšak nemalo by to tak ovplyvňovať Váš denný rytmus. Podobné ťažkosti môže spôsobovať aj väčšia psychická záťaž a stres. Bolo by vhodné vyšetrenie krvného obrazu, či nie je znížená hladina hemoglobínu, ktorá by mohla taktiež tieto ťažkosti spôsobovať. V prípade, že bude krvný obraz v poriadku a podobné ťažkosti by pretrvávali bude nevyhnutné absolvovať interné konzílium, vyšetrenie EKG.

  • Tromboza? a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Plánujeme druhé dieťa, tak som absolvovala preventívne prehliadky u lekára pre dospelých i gynekologa. Zistili mi zvýšené trombocyty (370) a vredík na krčku maternice - čaká sa na cytologiu - vraj to problém v tehotenstve nerobí, odber krvi sa o mesiac zopakuje.
    A tak teda je vhodné za takéhoto zdravotného stavu otehotnieť, ak navyše pociťujem hlbkovú bolesť v celej jednej dolnej končatine? Alebo sa nemám obávať a všetko sa v priebehu tehotenstva upraví? Nerada by som embolizovala na pôrodnom stole, no i po dieťatku túžime... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počkajte na výsledok cytológie. Čo sa týka embólie, vaša hodnota trombocytov je v poriadku, maximálne je na hranici normy. Niektoré laboratoriá majú hornú hranicu normy 400, iné 370, iné 360. Takže žiadna panika. Ak máte pochybnosti, prípadne anamnézu - to znamená, že niekto v rodine mal emboliu, sú doplňujúce vyšetrenia zrážanlivosti krvi, ktoré prípadný sklon k vytváraniu trombov odhalia. Je možné urobiť ultrazvukové doppler vyšetrenie ciev dolných končatín. Tieto ťažkosti nie sú prekážkou vo vašej snahe o dieťatko. Držím palce!