Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • zápal močových ciest

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den,
    môže mať zápal močových ciest negatívny vplyv na tehotenstvo alebo plod? Som v 10.tom týždni. Problémy s močovými cestami som mávala aj predtým, antibiotiká som však brala iba zriedkavo - zväčša pomohol,dostatok tekutín, kľud, brusnicové prípravky..
    Lekárka mi teraz predpísala antibiotiká s tým, že ich mám brať, len ak by sa mi pohoršilo alebo stúpla teplota. Stav sa mi zlepšil, teplotu mám tak do 37,2 (naozaj neviem, či to možno považovať za zvýšenú teplotu), občas ma ešte pichne v podbrušku. je možné, aby takýto problém spôsobil nejaké komplikácie v tehotenstve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    žiadny zápal v tehotenstve nemusí byť bez následkov, obzvlášť močový zápal je veľmi často kombinovaný aj s vaginálnou infekciou. Vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu či potratu. Ak vám toho času príznaky infekcie ustúpili antibiotiká užívať nemusíte, no bolo by dobré po I. trimestri (po 12 týždni gravidity) v prípade, že sa to bude opakovať infekt preliečiť, odobrať kultivácie z pošvy.

Podobné otázky

  • Plánovanie tehotenstva

    , Autor: niki49

    Dobrý deň. Prekonala som zápal močových ciest, pri ktorom som užívala antibiotiká Nolicin. Chcela by som sa spýtať, či je potrebné po tejto liečbe nejaký čas počkať, alebo je možné plánovať tehotenstvo aj ihneď po dobraní liekov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako preventívne opatrenie je vhodnejšie s plánovaním tehotenstva počkať na ďalší cyklus po doužívaní antibiotík.

  • Pálenie počas 6tt

    , Autor: Dany7

    Dobrý deň. Počas dovolenky sme zistili že som tehotná no aj keď som si dávala pozor jeden deň fúkalo a zrejme ma ofuklo. večer som začala pociťovať miernu bolesť krížov a na druhý deň miere pálenie akoby mierny zápal močových ciest. Mám obavy o bábätko a chcem sa opýtať ako postupovať. Domov letíme o 5 dni a chcela by som Vás poprosiť o radu či mám vyhľadať lekára na dovolenke alebo pockat a ísť k lekárovi doma? Chcem sa aj opýtať či lietanie nemôže bábätku uškodiť (let do 2h). Ďakujem krásne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná ešte o nepotvrdené tehotenstvo a máte iba realizovaný tehotenský test. Pravdepodobne sa na základe opisu jedná o zápal močových ciest. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, dávajte si pozor na prechladnutie. Zvýšte príjem vitamínov. užívať môžete tehotenské vitamíny obsahujúce aj kyselinu listovú. V takomto skorom týždni tehotenstva nemá let vplyv na tehotenstvo. Pri návrate domov navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • OGTT

    , Autor: Adka33

    Dobrý deň, minulý týždeň mi bol robený OGTT- v 27.týždni tehotenstva, výsledok bol úplne v poriadku, ani len hraničné hodnoty sa neukázali. Následne cca po 3 dňoch som cítila dyskomfort pri močení a večer dokonca bolesť akoby v oblasti obličky, bez teploty,bez triašky...Na pohotovosti mi z moču diagnostikovali zápal močových ciest/v moči Ery, Leu, záplava baktérii/, tak 4.deň užívam ATB..odvtedy mám však v moči glukozu.../ prítomnosť krvi a bielkovín je na testovacom prúžku už vidieť minimálne v porovnaní s víkendom, ani pálenie pri močení tak necítim/...len tá glu ma trápi...neviem,či treba OGTT znova opakovať alebo si dať vyšetriť oblicky, alebo niečo iné?.OGTT bolo robené v laboratóriu,nie len nejakým glukomerom...ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bol výsledok oGTT v poriadku, nemyslím si, že je dôvod ho spochybňovať. Cukor v moči sa môže vyskytnúť z viacerých príčin. V tehotenstve je to bežné, navyše ak máte zápal, k tomu ešte močových ciest, ktorý je liečený antibiotikami, máte hneď tri možné príčiny. Nevidím však dôvod, prečo si denne realizovať vyšetrenie moču. Počas antibiotickej liečby odporúčam užívania probiotík, ako aj aplikáciu vaginálnych probiotík.

  • Antibiotiká a tehotenstvo

    , Autor: Ara

    Dobrý deň, dostala som silny zápal močových ciest pri ktorom som pri močení mal krv,doktor mi predpisal antibiotiká zinnat, tak som ich dobrala a meškala mi menštrácia tak aom ai urobila tehotenský test, ktorý mi vyšiel pozitívny. O 2-3 dni na to som zas zacala krvácať pri močení tak mi zas predpísali antibiotiká s tým ,že som povedala,že mi vysiel pozitivny test tak mi predpisal lekar bitammon. Moja otazka znie : prosim vas,moze to ublizit plodu? Som v 5tt+4dni a za necele dva tyzdne beriem 2 antibiotika. Taktiez okrem bolesti hlavy nemam ziadne tehotenske priznaky. U gynekologa som nebola,lebo maju dovolenku. Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká sa v tehotenstve užívať môžu. Ak som správne pochopil, nemáte ešte oficiálne potvrdené tehotenstvo. Odporúčam preto navštíviť Vášho obvodného, ktorý na základe USG vyšetrenia stanoví ďalší postup.

  • Ciphin 500

    , Autor: denna

    Dobrý deň, užívala som liek Ciphin 500 - 2 krát denne na zápal močových ciest. Ešte som netušila že som tehotna. Poslednú tabletku som dobrala týždeň pred očakávanou menštruáciou. Aké to môže mať následky? Dosť sa bojím, ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v príbalovom letáku sa síce píše, že ako preventívne opatrenie sa liek neodporúča používať počas tehotenstva, štúdie na náhodných podaniach zistili, že je na začiatku tehotnosti bezpečný. Osobne si tiež myslím, že to nebude mať žiadne následky, nemusíte sa preto znepokojovať.