Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízka placenta

    , Autor: edit31

    Dobrý deň,
    som v 32tt a mám nízko placentu. Keďže viem, že to môže viesť k cisárskemu rezu som z toho dosť nesvoja. Viem, že sa to stále môže upraviť a aj keď som sa spýtala lekára jeho odpovede boli neurčité z čoho neviem usúdiť ako veľmi je to zlé. Moja otázka preto znie,ako veľmi sa mám toho cisárskeho "obávať" ak mám v správe z 32tt (31+3) zo sona napísané: "vzdialenosť dolného polu placenty od vnútornej bránky 61mm,cervikometria 35mm,placenta na prednej stene".
    Môže sa to ešte dostatočne upraviť na hodnoty,aby som mohla rodiť prirodzene? A čo všetko môžem spraviť preto,aby to bolo dobre? Na PN som skoro celé tehu,kvôli skrátenému krčku som ležala aj v nemocnici a celý čas veľa odpočívam.
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vzdialenosť 61 mm od dolného pólu placenty po vnútornú bránku - to znamená 6 cm je podľa všetkých odporučených postupov dostatočná na vaginálny pôrod, preto ak je to naozaj skutočná vzdialenosť nemusíte sa zatiaľ vôbec znepokojovať, do termínu pôrodu to bude predpokladám v absolútnom poriadku, samozrejme je nutné to sledovať no nie sa zbytočne znepokojovať. Taktiež cervikometria je v poriadku, aj keď je krčok maternice mierne skrátený, pokračujte v šetriacom režime ale neznepokojujte sa. Držím palce!

Podobné otázky

  • Nízka placenta

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň, som v 12+2 tt a včera na sone mi povedala doktorka že mám nízko placentu na zadnej stene čiastočne prekrývajúce krčok ale že to sa ešte vysunie že väčšina placent v mojom týždni je takto nízko. Že sa nemám obávať. Myslíte si že je možné naozaj že sa vysunie hore? Mám obavy už že budem musieť preležať celé tehotenstvo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 13. týždni tehotenstva je o tom ešte skoro hovoriť. Zväčšujúcou sa maternicou sa placenta môže ešte vysunúť vyššie, mimo úrovne vnútornej bránky, či dolného segmentu. Záleží od viacerých okolností. S preležaním celého tehotenstva to nesúvisí. Dodržujte odporúčané pravidelné gynekologické vyšetrenia. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • otazka ohladom ultrazvuku

    , Autor: nikola29

    dobry den.dakujem vam za minulu odpoved.ukludnili ste ma,pretoze lekar ma s tou placentou prestrasil.. vcera som bola na kontrolnom ultrazvuku a vysledokk bol: grav hebd 13,fluor bacterialis vaginalis, RG, nizka placentacia v DS...........a este tam napisal nieco v zmysle organizovany hematom, nad vnutornou brankou hypoecho 1x1,7cm.....mozem sa spitat ze cco to znamena? podla 3D ultrazvuku je to chlapcek. lekar mi nasadil antibiotika zinat a polyginax...rada by som sa opitala ci to nemoze ohrozit dietatko alebo sposobit narusenie tehotenstva?? dakujem. za skoru odpoved..na malinkehi sa velmi tesime... :D

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň.
    opäť sa s tým stretávame, hovoriť o nízko nasadajúcej placente v 13 týždni gravidity je absolútne predčasné. Väčšina týchto nálezov sa sa do termínu pôrodu sama vyrieši a placenta sa "vytiahne vyššie". Čo sa týka hematómu - hematóm je krvná zrazeninka, že je organizovaný znamená že sa pomaly vstrebáva. Držím pacle v ďalšom tehotenstve.

  • Nízka placenta

    , Autor: mimusik1187

    Dobrý den tak od včerajška som v nemocnici mala som bolesti ale tento krát to maternica neni ale zistili mi že mám nísko placentu a plod je uchytený na zadnej stene maternice som v 14tt....čo to presne znamená mám sa niečoho vážnejšieho obávat zatial mi bolo povedane že ešte sa to može napravit ked bude rast maternica že horšie to je v neskorších štádiach nevadí to ked je plod umiestnení na zadnej stene ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v 14 týždni hovoriť o nízko uloženej placente nemá vôbec žiadny význam, tehotenstvo sa vyvíja a presne ako hovoríte s rastom maternice sa tento nález bude veľmi pravdepodobne meniť. Je nutné tento nález sledovať ale ak nekrvácate tak to je pre vás úplne nepodstatná informácia, ktorá vedie len a len k strach a obavám. Hospitalizovali vás pravdepodobne kvôli bolestiam na pozorovanie.