Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,951 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vaginalna infekcia

    , Autor: sandricka86

    Dobry den pani doktorka,

    som v 20tt tehotenstva. V 16tt mi moj gynekolog predpisal cipky Betadine kvoli infekcii (nebol mi brany ster, popisala som lekarovi symptomy - zelenkavy hlienovity vytok a bola som vysetrena zrkadlami). Do 2 dni po dobrati cipkov som dostala silne svrbenie a biely, tvarohovity vytok. Nasadila som si mast Fungicidin, kedze sa podla letaka moze aj v tehotenstve. Svrbenie mi po tyzdni preslo, biely tvarohovity vytok tiez, no momentalne mam vytok raz biely kremovy, inokedy hustejsi, viac dozlta. Ked je vytoku na intimke viac, javi sa ako zlty. Tento tyzden som bola v tehotenskej poradni, kde som gynekologovi spomenula tieto fakty, bolo mi povedane, ze kvasinky su v tehotenstve bezne a mozem pouzivat mast Canesten. Vyter mi znova nebol brany. Je moznost, ze mam nejaku vaznejsiu infekciu, ako je kvasinkova? Citala som, ze ina infekcia moze sposobit predcasny porod/potrat. Mam obavy, ci mozem pockat az do dalsej poradne, ktora je az o 4 tyzdne alebo mam nastojit na urgentnom vytere? Ak by to aj bola vaznejsia infekcia, mohla by za 4 tyzdne ohrozit plod? Tiez sa chcem opytat, co si myslite o teste na domace pouzitie Kandida test - objednala som si ho v lekarni, zatial som ho nepouzila.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálna infekcia počas tehotenstva je naozaj najčastejšou príčinou potratu či predčasného pôrodu, preto by som tento fakt nepodceňovala a ak máte aj pridružené príznaky ako svrbenie či pálenie v oblasti pošvy bolo by ideálne odobrať kultivačný ster a nasadiť terapiu cielene. Kandida test použiť môžete, na druhej strane je veľmi pravdepodobné, že vo vašom prípade pôjde o združenú infekciu.

Podobné otázky

  • Enterokokus a stafylokokus

    , Autor:

    Dobry den, koncim 35tt. Z kultivacie mi vysiel pozitivny test na enterokokus faecalis = vsetko C, jedno R. A nalez stafylokokus epidermis ale k tomu nic nie je.
    Mam naordinovane vag tablety Macmiror.
    Avsak info mam lrn z sms. Netusim co tieto koky znamenaju pre mna a pre babatko??? tak isto uz ani nejdem k svojej gynek ale uz do nemocnice.

    Nemam ziadne priznaky resp problemy zkrz tychto kokov.

    Viete mi prosim povedat co tieto nalezy znamenaju ? A do kedy sa beru tieto lieky macmiror?
    Totiz este 5 dni mam brat vag progestanelle na krcok.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, obidve baktérie sú súčasťou pošvy. Staphylococcus epidermidis sa nelieči, Enterococcus sa najčastejšie dostane do pošvy zanesením z oblasti konečníka. Väčšinou je citlivý na všetky antibiotiká. Užívajte Macmiror dľa odporúčania večer pred spaním. Vyberte celé balenie. V tomto týždni už vplyv na plod nemá, vaginálna infekcia môže za istých okolností zvýšiť riziko predčasného pôrodu. Progestanelle užite po ukončený 35. týžden, následne začnite s užívaním Macmiroru. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor:

    Dobrý večer pán doktor. Chcem sa informovať...môže zápal močových ciest ,alebo mykoza vyvolávať tvrdnutie bruška? . V stredu som bola u svojho gynekológa tak mi nasadil magnezium a vo štvrtok ma už pálilo stipalo zo spodu pri curani. Tak si myslím že ten zapal tam už bol skôr. Som v 29tt. Bruško mi tvrdne 4 deň.,dnes som bola na pohotovosti a lekár mi povedal ,že krčok je v norme na 3,6cm .... lenže doma som pozerala ,že v 24tt to bolo na 4cm..je možné ze sa to skratilo od toho tvrdnutia, alebo sa krcok skracuje každým týždňom ? Lebo ja som uz vystrašená

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý de, vaginálna infekcia ako aj zápal močových ciest môže mať vplyv na tvrdnutie maternice a prípadne hroziaci predčasný pôrod. Nemusíte byť vystrašená, navštívte však Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám zrealizuje výter z pošvy a vyšetrí moč a nasadí potrebnú liečbu. Ak si to bude stav vyžadovať, doporučí hospitalizáciu. Krčok maternice sa skracuje prirodzene s postupujúcim tehotenstvom. Skrátenie o ani nie pol centimetra za 5 týždňov je úplne v poriadku.

  • Aquapark

    , Autor: Dana

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na navstevu aquaparku v druhom trimestri?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od toho, čo tam plánujete robiť. Do vody určite neskáčte, ani nejazdite na tobogánoch, ani nevyužívajte parnú a fínsku saunu. V hromadne užívaných bazénoch, ako aj teplých a termálnych vodách je množstvo baktérií, hrozí vaginálna infekcia či mykóza. Záleží však aj na Vašom pocite a skúsenostiach mimo tehotenstva. Osobne by som sa asi návšteve verejných kúpalísk či aquaparkov vyhol.

  • Zápaly v tehotenstve

    , Autor: smimik

    Dobry den,
    p. doktorka, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam pretrvavajuce zapaly posvy v tehotenstve, nakolko od zaciatku tehotenstva (teraz som v 22tt) mam mykozu, riedky belavy az zltkasty vytok, svrbenie (z vyteru v decembri - Candida Albicans) doktor mi predpisuje stale jeden preparat gulicky GynoPevaryl na 5-6 dni, po dvoch-troch tyzdnoch znovu, ze na preliecenie, ze nic ine nie je, co by mi mohol dat, potom ze stale mam tie zapalove zmeny, tak zase o dalsie dva tyzdne tie gulicky a nic sa nemeni a neustupuje to (asi sa ani velmi nezhorsuje). Popisal mi, ze mam stensenu stenu posvy a zapalove zmeny, ranky na sliznici zo zapalu a moze byt aj drobne krvacanie, co som zatial nemala, len 1x hnedy vytok v 20tt rano, doteraz bol priebeh tehotenstva vsetko v normale okrem tohto. Naposledy na kontrole som mala uz aj zapalove zmeny na krcku a krcok elongovany - pretiahnuty skoro az dole, musim lezat, lebo sa mi posunula maternica a dietatko ma vraj hlavicku nizko a uzivam Mg a B6 2xdenne. Ma vplyv ten zapal na krcok a v akom rozsahu a ci to moze ohrozovat dieta? A vedeli by ste mi poradit aj nejaky iny liek, kuru, probiotika?
    Dakujem za Vasu odpoved a za cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    liekov na preliečenie spomínaného infektu v gravidite je viac (canesten,fluomizin + gynofor), veľmi dobré je preventívne užívať Lactofeel aby došlo k obnove bežnej flóry v pošve (bez predpisu). Je nutné sa zápalu dostatatočne venovať a preliečiť ho, lebo vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu a potratu.

  • zápal močových ciest

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den,
    môže mať zápal močových ciest negatívny vplyv na tehotenstvo alebo plod? Som v 10.tom týždni. Problémy s močovými cestami som mávala aj predtým, antibiotiká som však brala iba zriedkavo - zväčša pomohol,dostatok tekutín, kľud, brusnicové prípravky..
    Lekárka mi teraz predpísala antibiotiká s tým, že ich mám brať, len ak by sa mi pohoršilo alebo stúpla teplota. Stav sa mi zlepšil, teplotu mám tak do 37,2 (naozaj neviem, či to možno považovať za zvýšenú teplotu), občas ma ešte pichne v podbrušku. je možné, aby takýto problém spôsobil nejaké komplikácie v tehotenstve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    žiadny zápal v tehotenstve nemusí byť bez následkov, obzvlášť močový zápal je veľmi často kombinovaný aj s vaginálnou infekciou. Vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu či potratu. Ak vám toho času príznaky infekcie ustúpili antibiotiká užívať nemusíte, no bolo by dobré po I. trimestri (po 12 týždni gravidity) v prípade, že sa to bude opakovať infekt preliečiť, odobrať kultivácie z pošvy.