Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clexane

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, najprv Vám veľmi ďakujem za vaše doterajšie rady. Som tehotná v 9tt.(Doteraz jeden zamlčaný potrat v 9tt a 3 spontánne v 7tt). Mám vrodené trombofilné mutácie-spolu 5, žiadna nie je závažná. Užívam Clexane 0,2. Na hematológiu na kontrolu-odber krvi mám ísť až v 14 tt. Plus kým budú výsledky, zase prejde niekoľko dní... Viem, že dávky Clexanu sa upravujú aj podľa hmotnosti, no nikto sa na moju hmotnosť nepýtal. Vážim 59-60 kg. Moja otázka: Kedy by sa v mojom prípade mala zvýšiť dávka Clexanu, a od akej hmotnosti? Možno máte podobné pacientky, zaujíma ma Váš názor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaša samotná váha nevyžaduje zvýšenie dávky clexanu, avšak definitívne o tom musí rozhodnúť hematológ na základe laboratórnych parametrov z krvi.

Podobné otázky

  • CRL

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poslednú MS som mala 14.6.2024, mam dve MA prekonané, momentálne uživam, progestanell, anopyrin, clexane. Mala by som byt dnes 12+4tt

    V piatok 6.9. som bola u lekára kde nameral crl 5,63cm (12+2tt) a vsetko je ok, akcia bola.
    Dnes 10.9 kontrola pre bolesti ale u inej lekarky v inej ambulancii vysledok crl 5,62cm a GA 12+1tt, akcia bola

    Može tento rozdiel znacit iny pristroj, iny lekar alebo to môže opäť značiť, že sa babo prestava vyvíjať.. Ďakujem za odppveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, daný minimálny rozdiel meraní je spôsobený odchýlkou merania, či už meraním lekára, samozrejme aj rozdielnym USG prístrojom a kvalitou zobrazenia, ... Podľa opisu je rozdiel 0,01 mm. Ak by šesť lekárov za sebou meralo dĺžku zárodku, každý by nameral rozdielnu hodnotu, takže odchýlka +- deň je absolútne v norme. Nemusíte sa obávať. Je to v poriadku. V tomto týždni ešte neexistuje zaostávanie v raste. Ak je prítomná akcia srdca, plod sa vyvíja. Jednoznačne sa termín pôrodu stanovuje vrámci PTS (prvotrimestrálneho skríningu), ktorý realizuje lekár so špecializáciou z materno-fetálnej medicíny a certifikátom na realizovanie PTS. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Špinenie - krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať či je v poriadku krvácanie po gynekologickom ošetrení.
    Som v 8+2tt. Mám už dva MA za sebou.
    Včera som bola na pohotovosti okrem USG zo spodu mi robila doktorka Vyšetrenie krčka. Užívam anopyrin, progesterón vaginálne a clexane. Dnes ráno som mala na toaletnom papieri celkom väčšie množstvo krvi a vlastne celý deň pozorujem svetlú krv. Pri zavádzaní progesterónu som mala na prste aj tmavšiu krv. Som po konizacia krčka (2022) a aj vo všeobecnosti mimo tehotenstva po pohlavnom styku mávam špinenie. Mám sa niečoho obávať ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či slabšieho krvácania môže byť u Vás viacero. Vo všeobecnosti je špinenie, najčastejšie tmavou hnedou krvou, ale aj ružovým výtokom, či svetlou krvou, do 16. týždňa tehotenstva spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Užívate a aplikujete si preparáty na riedenie krvi, čo ešte zvyšuje pravdepodobnosť zašpinenia. Odsledujte si to. Myslím si, že nie je dôvod na obavy, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Môže sa špinením prejavovať nejaká skrytá infekcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 11tt a už 6 týždňov, prakticky od začiatku tehotenstva, špiním. V 6tt mi našli hematóm. Môže sa tak dlho vyplavovať? Je na mieste urobiť ster, aby sa vylúčila infekcia? Okrem špinenia iné problémy nemám. Beriem progestanelle 1-1-2, clexane 0,2.

    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, či už ružovým výtokom alebo naopak tmavohnedou až čiernou krvou, je pomerne časté a súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak Vám bol diagnostikovaný aj hematóm, môže sa vyplavovať aj dlhšie. Odsledujte si to.

  • Pichanie Clexane

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pichám Clexan 0.4 od začiatku tehotenstva a momentálne som v 8. Mesiaci..som zvyknutá pichať do brucha avšak teraz pichám už len po bokoch tam urobím jedine riasu..chcem sa opýtať či je potrebné prejsť na ruky a stehná alebo toto pichanie neohrozuje bábätko. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od množstva podkožného tuku na bruchu. Ak máte dostatok podkožného tuku na bruchu a máte si kam injekcie do podkožia pichať, môže to byť aj oblasť brucha. Plodu to neškodí. Je v maternici dobre chránený. Ak by ste však mali problém vytvoriť zväčšujúcou sa maternicou a napínajúcou sa kožou na bruchu kožnú riasu, vhodné je prejsť na oblasť ramien alebo stehien.

  • D čo v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Som v 11tt a cca mesiac užívam D vit 2000 , lekárnika som upozornila, že som tehotná. Nie je tato dávka príliš vysoká? Môžem ju naďalej užívať alebo radšej prejsť na nižšiu dávku. Okrem toho užívam utrogestan 2x300, clexane 0,4, kyselinu listovú a magnezium. Je lepšie užívať iné vitamíny? Magnezium užívam na odporučenie internistu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokojne môžete užívať preparáty pre tehotné, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny v potrebnom množstve. Spomínané vitamíny môžete užívať aj samostatne, nekombinujte ich však s ďalšími preparatmi.