Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hranicne prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 31 tt a pán doktor ma dnes po ultrazvukovom vyšetrení vystrašil, že mám hraničné hodnoty prietokov RI. Bola som tam 11.7 a nameral hodnotu RI 0, 72 a dnes 23.7 nameral RI 0,68 a SD 3,12. Ostatné hodnoty k 11.7 boli BPD 7,5 TAD 24,6 FL 5,3 alebo 5/3 POLOHA hlav. POSTAVENIE II AS + PP ++ morfológia 1320 g placenta vzadu gradin PP placenty II mnozstvo plod vody norm.
    Chcem sa spýtať či je všetko v poriadku lebo na ANTOLSKEJ okrem toho že na ultrazvuk čakajú mamičky min. 3 hodiny tak sa nakoniec od PÁNA doktora nič nedozviem. A nabudúci týždeň mám ísť na kontrolu. A nemám dobrý pocit z toho,že musím chodiť každý týždeň na kontrolu. A ešte ma trápi veľkosť bruška, podľa porovnania s ostatnými tehuľkami v tomto období, nemám až také veľké bruško.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bábätko je troška menšie čo sa váhy týka, štandardne je dieťatko veľké cca 1500-1700 gramov, na druhej strane to nemusí vôbec nič znamenať. Niektoré detičky sú jednoducho menšie ale rovnako zdravé. Hraničné prietoky je nutné sledovať , je to v podstate to isté ako keby vám namerali vyšší tlak krvi - z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Presne tak je to aj s dieťatkom. Otázne bude, aký bude hmotnostný prirastok za dva týždne. Držím palce!

Podobné otázky

  • Hraničné prietoky a plodová voda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, trochu na objasnenie situácie- od cca 29 tt mám hraničné prietoky v placente, bábo našťastie rastie, užívam Mg a Euphyllin, kontroluje sa to. Viac ma však trápi, že niekedy sa gynekológovi zdá, že tej plodovej vody je mierne pod normu. Môžu mať prietoky v placente vplyv na to, že plodovej vody je menej?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prietoky krvi hovoria o výžive plodu. Dôležité je zhodnotiť nie len prietoky krvi v pupočníku, ale aj v cieve mozgu (aretria cerebri media) a na základe CPR indexu sa dá konštatovať a vyjadriť k stavu výživy plodu, či nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Množstvo plodovej vody sa dá pomerať aj objektívne meraním AFI indexu, teda pomeria sa depo plodovej vody v každom zo štyroch kvadrantov, na ktoré je pomyselne maternica rozdelená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, hodnoty ani výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa niečo nebude obvodnému gynekológovi pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro ako to podla vas vyzera mam sa zacat báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opísaných výsledkov je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hodnota rezistenčného indexu (RI) je síce v pásme hraničnom až patologickom, norma RI pre 31. týždeň je do 0,74, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté, ako keby vám namerali vyšší tlak krvi. Z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI), pomeru D/S, ako aj vyšetrenie prietokov v cieve mozgu (MCA). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

  • Namerane hodnoty plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes ma doktor hrozne vystrašil. Povedal že mám zhoršené prietoky že mi môže odumriet plod. Hodnota RI : 0,76 .
    Hrozne sa bojím som v 32/1 týždni tehotenstva. Ostatné namerané hodnoty usg sú BP : 31/4 HC: 31/5 AC: 31/5 FL: 32/3
    Komplex biometria : 31/6
    S/D: 4,43 BFC: 1 PV: normohydramnion poloha : PPHL post II
    EFW: 1916 g
    Vôbec týmto hodnotám nerozumiem a neviem podľa týchto hodnôt nájsť nič na internete. Pán doktor nebol ochotný odpovedať na moje otázky atak som z toho zúfala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa daných biometrických hodnôt plod nezaostáva v raste, takže placenta funguje tak, ako má. Hodnota rezistenčného indexu (RI) aj S/D je síce v pásme hraničnom až patologickom, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté ako keby vám namerali vyšší tlak krvi - z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností odporúčam navštíviť tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup. Pri nespokojnosti môžete obvodného gynekológa zmeniť.

  • Umelé oplodnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Ako som už písala aké mám zdravotné problémy chcem sa opýtať dnes som bola na ultrazvuk som v 7. Mesiaci a lekár mi vravel že bábätko má slabé prietoky čo to znamená ???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. Môže sa jednať o hraničné prietoky krvi v pupočníku. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám objektívne bližšie vyjadriť neviem.

  • 33tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.chcela by som sa opýtať.v 30tt som mala zistené hraničné prietoky,bol nasadeny 4x1 magnezium a 2x1 oxyphilin.po týždni na kontrole prietoky boli v poriadku,ale bol zisteny oligohydramnion.dnes po týždni kontrola,prietoky v poriadku,ale stredné ťažký,oligohydramnion,stupeň placentu 2.,3.stupeň,mala ma 1x pupočnik okolo krku-je tam napísané: strangulatio funiculi umbilici 1x,susp. kratší pupocnik.som v 33tt a mala ma 2058g.o týždeň mám kontrolu.mám sledovať pohyby.keby niečo tak ísť do nemocnice.som z toho vystresovana,celý týždeň sa budem báť,či spoznám ak by niečo.oxyphilin vysadený a magnezium 3x1.môžem tomu nejak pomôcť aby to bolo lepšie?bojím sa,kedze ma tu šnúru okolo krku a je kratší.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    táto situácia je ovplyvnená len tehotenstvom samotným, vy danému stavu nemôžte žiadnym spôsobom pomôcť, pokračujte v liečbe a sledujte si pohyby plodu.To je asi naozaj všetko , myslím, že ste od vášho lekára dobre poučená.
    VeĽa šťastia
    S pozdravom