Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hraničné prietoky a plodová voda

    , Autor: Sima1995

    Dobrý deň, trochu na objasnenie situácie- od cca 29 tt mám hraničné prietoky v placente, bábo našťastie rastie, užívam Mg a Euphyllin, kontroluje sa to. Viac ma však trápi, že niekedy sa gynekológovi zdá, že tej plodovej vody je mierne pod normu. Môžu mať prietoky v placente vplyv na to, že plodovej vody je menej?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prietoky krvi hovoria o výžive plodu. Dôležité je zhodnotiť nie len prietoky krvi v pupočníku, ale aj v cieve mozgu (aretria cerebri media) a na základe CPR indexu sa dá konštatovať a vyjadriť k stavu výživy plodu, či nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Množstvo plodovej vody sa dá pomerať aj objektívne meraním AFI indexu, teda pomeria sa depo plodovej vody v každom zo štyroch kvadrantov, na ktoré je pomyselne maternica rozdelená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, hodnoty ani výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa niečo nebude obvodnému gynekológovi pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.