Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • po serklazi

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    som v 32tt. Pred mesiacom som Vam pisala, ze som po serklazi v 23tt, toto je moje tretie tehotenstvo, v oboch predtym bol vacsi ci mensi problem s krckom, avsak rodila som v 37tt a 36tt deti nad 3kg a zdrave.
    Pred mesiacom dr.napisal, ze hrdlo 1cm, chabe. Vcera napisal 1,5cm, uzavrety stehom, bez kontrakcii a vyjadril spokojnost. Ja ozaj poctivo lezim v Trendelenburgovej polohe, necitim ziadne bolesti, kontrakcie, tlaky. Babatko je otocene hlavickou dole, primeranej vahy.

    Moja otazka znie: je predpoklad, ze mozem takto vydrzat aj do 40tt? Kedy sa dava prec ten steh? Moze sa stat, ze krcok je tym stehom tak stiahnuty, ze bude problem rodit? Moj dr.ma teraz mesiac dovolenku - som z toho trosku v strese :) neviem totiz kedy utekat do nemocky ak by mi tvrdlo brucho, ale ten steh tam mam cize tam nedojde k prirodzenemu otvaraniu, nie?
    Dakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tak to mám radosť, že ste takto pekne vydržali. Je to veľmi individuálne, podľa pôrodníka ale zväčša sa steh púšta v cca 37-38 týždni gravidity. teda vtedy kedy je už dieťatko absolútne životaschopné, a má dostatočnú hmotnosť. Ak by vám náhodou začali pravidelné kontrakcie po 37 týždni uvoľni sa steh a bezproblémov porodíte. Ak by začali kontrakcie pred 36 týždňom, steh by sa ešte ponechal a pokúsili by sa kontrakcie utlmiť ak by to išlo.

Podobné otázky

  • Serklaž

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je bolestivé púšťanie stehu po serklaži ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to bolestivé. Realizuje sa pri gynekologickom vyšetrení v zrkadlách.

  • Serklaž

    , Autor: Baja 21

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na skúsenosť s krčkom po serklaži. Som v 26 tt, v 23 tt mi robili serklaž. Teraz po včerajšej kontrole mám krčok 2,2 cm. Doktorka vravela že to je zatiaľ dobre. Chcem sa spýtať ako dlho je možné s takýmto krčkom ostať zatvorená a dotiahnuť to čo najďalej. Je možnosť že by to vydržalo až do termínu 30.09. ? Mám strach z predčasného pôrodu. Prvý syn sa mi narodil v 30 tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je tu aj možnosť, že vydržíte až do termínu pôrodu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Urobilo sa asi maximum. Nervozita Vám nepomôže. Skúste byť kľudná, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní.

  • enterokok a porod a dodatok

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    som v 37.tt,buduci tyzden mi idu vyberat steh po serklazi. Vo vytere z posvy mi bol zisteny enterokok,uz druhy krat-prvy krat som brala klion,no asi to nezabralo. Dr mi na to nic nedala teraz. Chcem sa spytat,ako je to s porodom-ked bude dieta prechadzat tade,nemoze sa nejako nakazit? Dost sa toho obavam...Nemam si kupit aspon nejake volnopredajne cipky,napr. Lactovag? Poradte prosim-dakujem velmi pekne.
    Este som zabudla dodat,ze mam neustaly vytok-o ktorom hovoria,ze je zo stehua vcera pri vysetreni ma to stipalo,ked tam dr dala prst...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne, osobne by som sa pokúsila ešte o jedno preliečenie ale na enterokoka je nutné podať antibiotiká aby to zabralo. Nie len vzhľadom na dieťatko ale aby sliznica pošvy nebola pri pôrode príliš fragilná a nevznikali ďalšie poranenia.

  • zly stav na krcku, 29tt

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    som tretorodicka (mam dve deti) v 29tt, po serklazi v 23tt. Dnes som bola v poradni a doktor sa netvaril velmi nadsene. V papieroch mam napisane:" hrdlo 1cm chabe, formovane stehom pre spicku prsta, klenby volne, hlava nalieha, uterus normot. OPP, bez kontrakcii"

    Do nemocnice ma neposlal, mam dalej lezat, brat magnezium. Nic viac mi nepovedal, ibaze pre mna sa nic nemeni, mam dalej lezat.
    Je mozne s takymto nalezom vydrzat aspon do 36tt?
    Bolesti nemam ziadne, kultivacia negativna. Lezim fakt poctivo.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    možné je s takýmto nálezom aj prenášať graviditu po termíne pôrodu, ale veľmi pravdepodobne bude u vás predčasný pôrod. Otázne je či sa nález na krčku mení alebo nie, ak dochádza k progresii nálezu, teda že sa krčok napriek stehu skracuje alebo otvára, bolo by vhodnejšie ísť do nemocnice. Pokiaľ je nález rovnaký a nedochádza k progresii nálezu, tak presne ako povedal váš pan doktor, pokračujte v režime ako doteraz. držím palce!

  • krcok vaginalne

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    Prosim vas,nakolko je subjektivne meranie krcka vaginalne? V utorok mi moja dr napisala 2cm a dnes (piatok) som bola u inej dr-na pohotovosti,lebo som sa zlakla-nahmatala som si steh po serklazi pri vkladani cipku nevedela som ze to moze byt-a tato dr napisala krcok 1,5cm. Mam sa obavat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    myslím, že to nie je veľky rozdiel, ideáne je ak vás vyšetruje ten istý lekár aby sa predišlo takýmto rozdiel. Najpresnejšie je meranie krčka meternice ultrazvukom. Obzvlášť v prípade hroziaceho predčasného pôrodu ako ste vy.