Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,848 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • rizikové tehotenstvo

    , Autor: mis

    Dobrý deň, chcela by som poznat aj Váš názor na moju sit. Mám už jednu 4 ročnú dcérku, som druhýkrát tehotná. Pred rokom mi bola vykonaná konizácia a krčok mi bol skrátený na 3,5cm, teraz som v 17.t.t. a moj gynekolog mi nakázal odteraz až do porodu ležať vkuse s vyvýšenou panvou. Chcem poznať Váš názor či aj minimálny pohyb alebo sedenie na slnku je nebezpečné. ˇ
    Vopred Vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v prvom rade si nemyslím, že dĺžka krčka maternice 35 mm je dôvod na takto prísny kľudový režim. Samozrejme pravdepodobne pán doktor má iný dôvod prečo vám takto prísny režim nakázal, ide zrejmä o progresiu vaginálneho nálezu, teda že sa krčok buď skracuje alebo sa mení charakter a konzistenicia krčka maternice.

Podobné otázky

  • Klitoralny orgazmus v 1 trimestri

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň pán doktor som v 1 trimestri a chcem sa spýtať ci môže nejako klitoralny orgazmus spôsobiť potrat a ci ak mám rizikové tehotenstvo môžem vôbec dosahovať orgazmus je to bezpečné? Ďakujem vam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, či okolnosti týkajúce sa Vášho zdravotného stavu, ale ak Vám nebolo vyslovene zakázané mať pohlavný styk, nemusíte sa obmedzovať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan preventívne

    , Autor: kamelka

    Dobrý deň pán doktor,
    som v 10tt s dvojičkami a môj doktor mi prepísal utrogestan (2 x 100 mg) preventívne, aj keď nemám vôbec žiadne problémy, ani som predtým nezažila potrat (mám za sebou jedno bezproblémové tehotenstvo a pôrod spred 8 rokov). Mám 35 rokov a tehotenstvo stimulované clostylbegytom. Chcela by som sa spýtať na Váš názor, či môžem utrogestan užívať bez obáv, aj keď nemám žiadne problémy. Nemôže uškodiť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívne užívanie progesterónu v tehotenstve je pomerne časté, vo Vašom prípade sa jedná o rizikové tehotenstvo, preto Vám obvodný lekár preparát predpísal. Tehotenstvu nepoškodí. Samozrejme, konečné rozhodnutie užívať preparát je na Vás.

  • Rizikové tehotenstvo od 16 tt

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň,
    dnes začínam 33 týždeň tehotenstva 32/0. Od 16 tt som na rizikovom tehotenstve kôli skracujucemu sa krčku. V 16 tt som mala krčok 33 mm. Potom každé 2 týždne kontrola a merania krčka cervikometriou boli : 37mm, 39 mm, 35mm, 28mm ( pri tejto hodnote mi bol nasadený macmiror complex kôli výtoku) , druhý raz 28 mm, a minulý piatok som mala nález 24 mm. Bránky sú uzavreté kŕčom nezrelý. Plod nalieha hlavičkou. Samozrejme doma podctivo ležim mám vyvýšenú posteľ plus mam vankúše pod zadkom. Bolesti nemám žiadne ani tlaky. Pri poslednej kontrole mi tvrdlo 3 dní dosť bruško a sem tam cítim sa mrvit malú dosť nizko. CS mám 2. Lekár mi zvýšil magnézium galvanex 4x2 tablety plus mi nasadil nospu 2x1 tabletu a povedal že pri zhoršení pôjdem do nemocnice. Malička mala 31/1 tt váhu 1650g. Moje otázky sú načo je nospa ? A či je možné že to zvládneme do 36 týždňa či je možné rapídne zhoršenie stavu za 3 týždne?? Čo si myslíte o mojom krčku ??? A ešte jedna otázka. Tam kde bábätko čká cítim pravidelný pohyb je hlavička alebo bruško ? Ďakujem krásne a pekný deň želám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitá nie je len samotná dĺžka krčka, ale aktívna časť a prípadný funneling, teda otváranie krčka zvnútra. No-Spa je liek na uvoľnenie kŕčov, v gynekológii sa zvykne používať, hoci sa nepoužíva všade na liečbu hroziaceho predčasného pôrodu. Áno, je možné, že to potiahnete až do termínu. Ak je aktívna časť krčka 24 mm, bez prítomnosti funnelingu, nález je na 32. týždeň pomerne v norme. Samozrejme, je možné, že sa vplyvom, či už infekcie alebo predčasne spustením reakcií na dozrievanie krčka maternice zmení nález na pôrodných cestách. Iba na základe opisu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Vysvetlenie skratiek

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň,

    dostala som lekársku správu od p. doktorky, ktorá mi však nevysvetlila, čo tam vlastne napísané a tak si všetko googlim a prekladám. Chcela by som vás poprosiť, či by ste mi nevedeli povedať, čo znamená: Uterus ako Grav m. l. 1X. Mám rizikové tehotenstvo a som v 33 tt. Od poslednej poradne mam sem tam bolesti krížov a tlak v podbrušku, čiže som sa pustila do predkladania poslednej lekárskej správy. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Grav.m.l.IX. znamená latinskú skratku Graviditas mens lunaris IX., čo po slovensky znamená tehotenstvo v 9. lunárnom mesiaci.

  • Otázka

    , Autor: anna284

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať vedeli by ste mi poradiť čo znamená " dohľad nad inou normálnou graviditou"?

    Je to normálne tehotenstvo alebo niečo zlé?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, je to hlavne obvodnými gynekológmi používaná diagnóza označujúca nerizikové tehotenstvo.