Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • rizikové tehotenstvo

    , Autor: mis

    Dobrý deň, chcela by som poznat aj Váš názor na moju sit. Mám už jednu 4 ročnú dcérku, som druhýkrát tehotná. Pred rokom mi bola vykonaná konizácia a krčok mi bol skrátený na 3,5cm, teraz som v 17.t.t. a moj gynekolog mi nakázal odteraz až do porodu ležať vkuse s vyvýšenou panvou. Chcem poznať Váš názor či aj minimálny pohyb alebo sedenie na slnku je nebezpečné. ˇ
    Vopred Vám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v prvom rade si nemyslím, že dĺžka krčka maternice 35 mm je dôvod na takto prísny kľudový režim. Samozrejme pravdepodobne pán doktor má iný dôvod prečo vám takto prísny režim nakázal, ide zrejmä o progresiu vaginálneho nálezu, teda že sa krčok buď skracuje alebo sa mení charakter a konzistenicia krčka maternice.

Podobné otázky

  • Koncert v 33/34tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prepacte za zvlastnu otazku, ale je mozne sa zucastnit hudobneho koncertu vo velkej hale v 33/34tt? Je to kapela Coldplay, je to moj velky sen, ale nic neni nad zdravie mojho babatka. Predstavuje to riziko pre babo? Mame miesta na sedenie pri ulicke, na jednom boku dalej od podia, ale tak hluk bude urcite aj ked to nie je metalova hudba. Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte rizikové tehotenstvo, ani žiadne ťažkosti a cítite sa na to, môžete sa zúčastniť koncertu.

  • cestovanie medzi 33/34tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, prosim je rizikove/ v pohode cestovat v 33/34tt? Ide o dlhsiu cestu z SK do PL, bud vlakom dokopy 10h alebo autom dva dni po 3h (s prestavkami po 1h). V aute si viem uplne dat na lezmo sedacku a vo vlaku by som teda tiez zaujala taku poziciu. Radsej sa do toho nepustat alebo sa to este da? Dakujem velmi za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cestovanie v tehotenstve je najvhodnejšie autom, kedy si viete urobiť pauzu podľa potreby. Ak nemáte rizikové tehotenstvo, žiadne ťažkosti a cítite sa na to, cestovať môžete aj vlakom.

  • Leukocyty v moci

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň, pán doktor, dnes som bola u obvodnej lekárky, kde mi kontrolovala moč a povedala mi, že mám - citujem - “jemne zafarbené leukocyty,také hraničné” hodnotu mi žiaľ nepovedala, len povedala, ze v tehotenstve to je normálne a ze sa nemám báť. Nakoľko mám rizikové tehotenstvo, tak sa bojím každej veci a chcela som sa opýtať čo to môže znamenať, či mám informovať svojho gynekológa a ako postupovať v takomto prípade ďalej. (Som 32tt) ďakujem, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu Vám bolo realizované vyšetrenie moču pomocou lakmusového papierika, čo je v podstate iba orientačné chemické vyšetrenie moču. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak však máte ťažkosti s močením, je vhodné realizovať vyšetrenie cievkovaného moču, ktoré je objektívnejšie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného lekára. Nález môžete skonzultovať aj vrámci tehotenskej poradne u Vášho obvodného gynekológa.

  • Som bezradná

    , Autor: judita Jutka

    Dobrý deň, Som v 30tt od začiatku mám rizikové tehotenstvo ( 1 potrat, hnedý výtok) a teraz mám silný suchý kašeľ cca týždeň + zvracanie celé dni. Dnes som bola na krčnom a tam mi pán doktor vypísal tieto lieky, len ja sa bojím ich brať. Prosím Vás poraďte mi,či to môžem alebo radšej nie? Aeirus 5mg 0 -O-1, Pleumolysin 10ml. 3x25 kvap. Ďakujem za odpoved
    volala som aj gynekológovi,ale nezdvíha telefón:(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Pleumolysin obsahuje kodeín, ktorý sa má užívať počas tehotenstva len v prípade, ak potenciálny prínos prevyšuje nad potenciálnym rizikom pre plod. Na trhu je viacero preparátov proti kašľu, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Ak by tie nezaberali, je na zvážení pri pretrvávaní silného kašľa siahnuť po silnejších preparátoch. Čo sa týka antihistaminík, tie užívať môžete.

  • Autoškola v tehotenstve

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň som už v 20tt a autoškola sa trosku pre tiahla koli covid 19 teraz znovu začínajú jazdy a mam ich 19 krát po 1.5 hodine a okrem častého tvrdnutia bruška by som mala byt v poriadku a moja otázka znie je to ešte v tomto týždni tie jazdy vhodné? A neublíži ten stres a jazdy nejako plodu? Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte rizikové tehotenstvo a nie ste vypísaná na PN, či nemáte dodržiavať kľudový režim, na tehotenstvo to nebude mať vplyv.