Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,982 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Prvotrimestrový skríning

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, som v 9tt a dnes mi gynekol. odporučila toto vyšetrenie v 11tt až 13tt. Nie je to zasa zbytočný USG??? Ak vyšetrenie dopadne ok aj tak nemám istotu že babo bude v poriadku a ak vyšetrenie dopadne zle tak aj tak nieje istota že nebude zdrave. Ved ak by u plodu niečo zle zistili aj tak sa plod v maternici vyliečiť nedá. A teda ak vyšetrenie dopadne zle aj tak sa potom robí odber plodovej vody alebo monografický USG. Mna chce gynekol. poslať aj na monografický lebo prvý synček mal po narodení v hlave cystu( Teraz ma 9 rokov cystu ma stale ale je uple normalny, zdravy a uči sa na same jednotky). Teda sa chcem opýtať či by u mna nebolo rozumnejšie ísť až potom na ten monografický USG. Plodovu vodu by som nechcela dať brať pretože mojej sestre brali a nedopadlo to dobre( plodova voda začala odtekeť a babo zomrelo). Ale aj tak neviem či by som si babo dala zobrať keby mi povedali že nieje v poriadku, lebo ani jedno vyšetrenie neda istotu či babo bude alebo nebude v poriadku. DAKUJEM za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    prvotrimestrový aj druhotrimestrový skríning je sústava vyšetrení, ktoré spoločne majú veľmi dobrú výpovednú hodnotu, určite by som vám nedoporučovala neabsolvovať tieto vyšetrenia.
    Morfologický, nie monografický, ultrazvuk je povinnou súčasťou prenátalnych vyšetrení, obdobne ako aj skríning. Istotu nemáte nikdy 100% zaručenú, no súborom vyšetrení ako biochemický skríning a ultrazvukové vyšetrenie sa dosahuje takmer 100% zachytnosť vyšetrovaných znakov.

Podobné otázky

  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň včera som bola na ultrazvuku čo bol ukončený 19tt. BPD 43/18+6, FL 34/ 20+6, FAC 148/20+1, váha 340g, placenta23. Chcem sa opýtať či je to v poriadku s gynekologičkou som to nepreberala lebo až doma som si všimla hlavne ma zaskočil malý rozmer hlavičky. Je to ok??? DAKUJEM Ešte som zabudla prvotrimestrový skríning som mala negatívny.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    hodnoty sú absolútne v poriadku, nemusíte sa vôbec báť, hodnoty su vášmu týždňu primerané.

  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, mám 33 rokov , som v 19tt a neviem sa rozhodnuť či mám isť na morfologický USG k mojej gynekologičke ktora ho robi a ma vraj nejaký certifikat alebo sa mám objednať k nejakemu špecialistovi. Prvotrimestrový skrining vyšiel negativny, v rodine nemame nijake postihnutie ani v manželovej, a mame už jedno dieťa zdrave. Nechcem nič zanedbať myslíte že je lepšie isť k špecialistovy. Len mi neradte ísť tam aj tam na USG lebo ich mám už vela. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite vám nebudem radiť absolvovať UZV u dvoch lekárov, ak má vaša lekárka certifikát na morfologický UZV tak ju to radí medzi špecialistov, preto by som neváhala. Ak jej neveríte navštívte iného špecialistu.

  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, prvotrimestrový skrining mi vyšiel ok. Ale chcem sa opýtať triple testy mi robili presne v ukončený 15tt nemôže byť výsledok tohto testu preto negatívny??? Myslím keby sa robil napr. o týždeň či by mohol byť pozitívny. DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    triple test je indikovaný v čase od 14+0 až do 15+6, preto si myslím, že to bude všetko v poriadku a vásledky tým nijak skreslené nebudú.

  • USG

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, som objednaná presne na ukončený 13tt na prvotrimestrový skríning a chcem sa opýtať že ked mi budu ultrazvuk robiť tam či mi nemusí robiť gynekologička v 11tt kedy mi chce urobiť na poradni meranie. Už mám za sebou vela ultrazvukov počas tehu (7) , tak by som nechcela zbytočne. Neviem či stačí plod odmerať presne v tom 13tt. Posledný USG som mala v 8tt a bolo všetko ok. Velmi pekne DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemusíte sa báť, kľudne absolvujte ultrazvukové vyšetrenia podľa odporučenia lekárky.

  • Uskodilo mu to?

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    dnes som mala pozitivny tehot. test, podla mojich pocitani by som mohla byt tak 3.-4.tt. Problem je, ze pred tyzdnom som test mala negativny, dokonca som dostala slabe spinenie a myslela som si, ze sa mi spusta menses. Moja otazka je, ci som mohla plodu uskodit, ak som na Silvestra vypila 2dc bieleho vina a potom este o par dni varene cervene vino - asi 2 salky. Kedze som bola prechladnuta, dala som si 4 paraleny (nie naraz) a 4 pastilky septolete. Mohla som mu uskodit? A este mam druhu otazku - existuje nejake vysetrenie do 12.tt na geneticke vady?Pocula som , ze v Bratislave (dr. Cunderlik) robi nejake testy v kombinacii s krvnymi, ktore robi bezny gynekolog..?Je to pravda a ak ano, neviete mi k tomu napisat viac? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    toto množstvo alkoholu, ktoré ste spomínali plodu určite neuškodí, ani paralen ani pastilky Septolete. V 11-13 týždni sa robí klasický prvotrimestrový skríning a myslím si, že ak bude všetko v poriadku, plod sa bude dobre vyvíjať nie je nutné iných vyšetrení. Samozrejme pán doktor je veľký odborník na vrodené vývojové chyby, preto ak by bolo nejaké podozrenie je možné ho navštíviť, robí morfologické UZV, ktoré je zamerané na hľadanie markerov aneuploidií. Dá sa urobiť aj krvné vyšetrenie no jeho výpovedná hodnota nie je väčšia ako výpovedná hodnota klasického skríningu.