Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,353 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • USG

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, som objednaná presne na ukončený 13tt na prvotrimestrový skríning a chcem sa opýtať že ked mi budu ultrazvuk robiť tam či mi nemusí robiť gynekologička v 11tt kedy mi chce urobiť na poradni meranie. Už mám za sebou vela ultrazvukov počas tehu (7) , tak by som nechcela zbytočne. Neviem či stačí plod odmerať presne v tom 13tt. Posledný USG som mala v 8tt a bolo všetko ok. Velmi pekne DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemusíte sa báť, kľudne absolvujte ultrazvukové vyšetrenia podľa odporučenia lekárky.

Podobné otázky

  • tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý večer chcem vás poprosiť o radu minulý mesiac som mala menštruáciu ako nikdy, skoro žiadnu a trvala len jeden deň, tento mesiac som mala tehotensky test negatívny no menstruacia mešká uz 25dni keďže som bola na výlete tak som si dva dni vzala norethisteron na oddialenie no uz je to 6dni od vysadenia a menstruacia nechodi môže to znamenať tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto je veľmi ťažké sa opbjektívne vyjadriť. Meškanie menštruácie môže byť spôsobené aj užitím Norethisteronu. Ak ste ho však užili už pri meškajúcej menštruácii, ťažko je to takto posúdiť. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, teda že ste mali nechránený pohlavný styk, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe beta-HCG, ako aj USG vyšetrenia vylúči alebo potvrdí tehotenstvo, prípadne stanoví ďalší postup.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň opäť ja. Len ma zaujíma že ako je možné keď videla už malú dutinku v maternici môže z toho byť ešte mimomaternicove tehotenstvo keďže som už mala jedno v apríli. Ako sa to môže stať? Nie je to tak ze keď to vidno na usg v maternici že je tam už vajíčko uhniezdene keďže to vychádza už na 2.tyzden gravidity?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa v skutočnosti jedná o 2 týžden tehotenstva, na lepšom USG prístroji môže byť vidieť naznačený gestačný vak. Je to však ešte veľmi skorý týžden, môže sa jednať aj o pseudogestačný vak a tehotenstvo sa môže nachádzať vo vajíčkovode. Možností je viacero, je ale zbytočné takto predčasne sa vyjadrovať. Môže sa jednať aj o normálne vnútromaternicové tehotenstvo, čo tiež nie je vylúčené. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nerobte si starosti.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý  deň prajem v apríli som mala mimomaternicove tehotenstvo a teraz som zistila ze som opäť tehotná zrejme ešte len 2.tyzden aspoň tak to doktorke vychádzalo. Povedala mi ze vidí malú dutinku v maternici ale poslala ma na odber krvi keďže hovorila ze môže tu byt riziko mimomaternicoveho tehotenstva. Hcg mi vyšlo 528 co povedala ze je to zatiaľ dobre ale moja otázka znie je tu ešte možnosť ze to môže byť mimomaternicove tehotenstvao keďže to videla už v maternici??? Na ďalší odber idem vo štvrtok.. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak sa jednoznačne nepotvrdí vnutromaternicové tehotenstvo, musí sa myslieť aj na mimomaternicové. V 2. týždni na USG nemusí byť vidieť nič. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stav stačí odsledovať v zmysle kontroly dynamiky beta HCG, ale aj USG kontroly. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ozvy dieťatka

    , Autor:

    Dobrý večer.. Prosím vás chcela by som sa opýtať.. Moja Pani doktorka mi počúva ozvy babätka keď som na poradni tým prístrojom a už druhýkrát nič nepočula ale pred troma dňami som bola na sone na pohotovosti lebo som špinila kvôli tomu ze mam polyp 5 mm na krčku ale inak bolo vlastne všetko v poriadku bábätko bolo v poriadku aj zodpovedalo veľkosti.. Som v 14 tt Moja otázka znie ale prosím že prečo asi nepočula tie ozvy tým prístrojom už druhýkrát vlastne nezaznamenala... Ďakujem veľmi pekne za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vaša gynekologička nemá USG a počúva ozvy plodu Dopolerom alebo sondou CTG, v 14. týždni je embryo ešte malé a nemusí sa podariť zachytiť ozvy. Ak na pohotovosti bolo na USG všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • info

    , Autor: Viktoria

    Dobrý deň , pán doktor.
    v noci som bola na pohotovsti strašnými krčami v pdobrusku .
    spravili rkv zistili že som tehotná mám hcg 244 hodnotu .
    podla menštr by som mala byť v 5-6 týžni je normálna nízka hodnota hcg ?
    +dali že výsledok
    pul-grav. intrauterinna incipiens-geu (viete vysvetliť prosím očo sa jedná nakoľko na pohotoovsti neboli moc ochotný a nezaoberali sa moc s tým aby mi to vysvetlili )!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG je v rozmedzí normy. Na základe vyšetrení nie je jednoznačné, či sa u Vás jedná o fyziologické tehotenstvo, alebo sa jedná o mimomaternicové tehotenstvo. Určite treba stav odsledovať, rovnako tak aj skontrolovať beta HCG, ako aj USG. Pri zhoršení zdravotného stavu, bolestiach, či krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.