Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,286 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • USG

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, som objednaná presne na ukončený 13tt na prvotrimestrový skríning a chcem sa opýtať že ked mi budu ultrazvuk robiť tam či mi nemusí robiť gynekologička v 11tt kedy mi chce urobiť na poradni meranie. Už mám za sebou vela ultrazvukov počas tehu (7) , tak by som nechcela zbytočne. Neviem či stačí plod odmerať presne v tom 13tt. Posledný USG som mala v 8tt a bolo všetko ok. Velmi pekne DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nemusíte sa báť, kľudne absolvujte ultrazvukové vyšetrenia podľa odporučenia lekárky.

Podobné otázky

  • Macmiror v tehotenstve

    , Autor: bubulina

    Dobry den , prosim Vas o nazor.Som hospitalizovana pre skrateny krcok a "otvaranie" , som v 26.tt. Pri prijme mi bol realizovany ster z posvy, a vysli mi pozitivne E.coli a E. faecalis , mam si vkladat Macmiror. Ale ja nemam problemy, ziadne rezanie,stipanie, vytok -nic.Bojim sa, kvoli dietatku, je to tazke atb , a ked som "otvorena" vsetko prechadza k nemu.Su rozne nazory, aj , ze je to bezny vyskyt posvovej flory. Je naozaj potrebne aj ked nemam najmensi problem uzivat tento liek? Nemozem si kupit nieco ucinne volnopredajne ?
    Dakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy je lepšie, aby mala pacientka ťažkosti, ktoré ju privedú k lekárovi, ako keď infekcia prebieha bezpríznakovo, no o to horšie následky to môže mať. Keďže Vám reálne hrozí predčasný pôrod, je to problém, ktorý môže spôsobovať práve infekcia v pošve vplyvom na krčok maternice. K plodu sa antibiotiká nedostanú, plod je chránený plodovými obalmi. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, USG nálezov a cervikometrie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • 36tt a problem s nožičkou

    , Autor: Julka1111

    Dobry den pan Doktor som v 36tt
    Doteraz bolo vsetko ok akurat som na zaciatku schudla cca 8kg pre nevolnosti
    Ultrazvuky v KE v Myslave dopadli ok
    Teraz na poradni v porodnici ma dr vystrasila ,ze ma kratsiu nozicku co ma velmi vystresovalo lebo doteraz nic take som nepočula
    A ,ze ma len 2 kg . .
    Prosim vas ako sa mam ukludnit a nestresovat ,aby bolo v poriadku..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak má plod v 36. týždni tehotenstva iba 2000g, je vhodné dovyšetrovať aj niektoré ďalšie parametre. Ak boli všetky výsledky špecializovaných USG vyšetrení, aj toho v 30. týždni, v poriadku, niekde asi bude odchýlka. Takto bez poznania výsledkov vyšetrení, bližších informácií, či okolností sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Eris

    Dobrý deň , dva dni mi mešká MS. Tehotenský test bol pozitívny - slabšia čiarka, ale je tam, dokonca na dvoch testoch. No príznaky mam stále ako pred menzesom. Velmi ma bolia prsia a dnes mam aj bolesť v podbrušku ako pred nástupom MS. Je to normalne na začiatku tehotenstva? Chcem sa este opytat, či je ok dať si denne 2 slabšie kávy počas tehotenstva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, meškajúca menštruácia dva dni, aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu ešte nič neznamená. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Kávu môžete piť, treba však, aj do budúcna, myslieť na to, že káva pôsobí močopudne, teda je potrebné zvýšiť príjem tekutín, vo všeobecnosti platí na jednu kávu 0,5 l tekutín. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 2 - 3 týždne si skúste realizovať tehotenský test, alebo najlepšie je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe USG a odberu krvi jednoznačne potvrdí tehotenstvo a určí ďalší postup.

  • Sono

    , Autor: ba2705

    Dobry den. Som v 12tt a mam ist na vysetrenie do sono clinic, koli pripadnym vyvinovym vadam, sindromom a pod. Chcem sa vas opytat, ci taketo vysetrenie moze nejakym sposobom ublizit babatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, USG vyšetrenia, či odber krvi nemá na tehotenstvo žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Posunutá ovulácia

    , Autor: Ziza33

    Dobrý deň,
    Bola som na druhej návšteve gynekológa ohľadom tehotenstva, prvýkrát bolo všetko v poriadku, ale druhýkrát o týždeň mi povedala, že je malé tak na 5. týždeň a ja som podľa správnosti mala byť už v 8. týždni. Tak mi predpísala progesterón. Ale podľa testu clear blue to vychádza naozaj na 5. týždeň. Tak sa chcem spýtať, či to môže byť posunutá ovulácia alebo niečo iné.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali nepravidelnú menštruáciu, alebo posunutú ovuláciu, môže to byť vysvetlením spomínanej odchýlky. Je vhodné USG vyšetrenie skontrolovať. V tomto týždni tehotenstva sa ešte nemôže jednať o zaostávanie v raste.