Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • otázka

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, prvotrimestrový skrining mi vyšiel ok. Ale chcem sa opýtať triple testy mi robili presne v ukončený 15tt nemôže byť výsledok tohto testu preto negatívny??? Myslím keby sa robil napr. o týždeň či by mohol byť pozitívny. DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    triple test je indikovaný v čase od 14+0 až do 15+6, preto si myslím, že to bude všetko v poriadku a vásledky tým nijak skreslené nebudú.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: .,.,.,.,.

    Prepáčte ale minulá otázka bola poslaná omylom nuž problém pretrváva.Chcela by som sa opýtať, je možné že som tehotná? Pred 17tymi týždňami partner prešiel pár krát po vrchu a nebol ani ejakulat viac menej som sa na internete dočítala že to je aj tak možné. Mala som pravidelný menzes lenže mám strach že sa môže jednať o tehotenstvo. Momentálne som trochu viac pribrala ale nejaké značne viditeľné znaky nemám je možné aby som bola tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myslím si, že tehotná nie ste, ale takto sa Vám neviem na 100% vyjadriť. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Let v tehotenstve

    , Autor: jaja117

    Este mm prosim jednu otazku. Otazka lietania v tehotenstve. Som po spontánnom potrate a sme na dovolenke teda 4+4tt tehotenstva co mnoho zien ani nevie. Len trva 4,5hodiny. Po 11 dnoch letime naspat. Myslite ze tento len v skorom stadiu moze velmi uškodiť? Názorov je velmi vela a po potrate sa uz bojim naozaj vsetkeho doslova. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne by malo platiť, že ak nemáte žiadne zdravotné komplikácie, lietať môžete bezpečne až do konca 36. týždňa v prípade jednopočetného tehotenstva. Ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpíte výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne Vám ani v lietadle nebude veľmi dobre. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu, a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, ale aj iné infekčné ochorenia. Ak ste bez problémov absolvovali cestu na dovolenku, myslím si, že bez problémov zvládnete aj cestu späť.

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Verča942

    Dobrý deň prajem, viem že divná otázka, ale spýtam sa. Som v 13tt tehotenstva, s partnerom mame nechránený pohlavný styk. Je možné aby som otehotnela aj počas tohto tehotenstva? Čítala som o Superfetácii, kvôli tomu sa pýtam.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobnosť superfetácie je u ľudí minimálna, ešte menšia, ako pravdepodobnosť superfekundácie. Ak nemáte vrodenú vývojovú chybu maternice v zmysle dvoch materníc, nemusíte sa obávať.

  • Veľkosť plodu

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Idem z poradne som 38tt+3 a lekár mi povedal že bábätko je nadmerne veľké že ma cca 4289g už teraz
    Termín pôrodu mám až 17.9 , prietoky všetko aj pády boli b poriadku .
    No len ja mám strach že ti také veľké dieťatko vytlacim nakoľko som mala len 156 cm .
    Neberiem ani lieky a ani nemám cukrovku.
    Je tam možnosť cisárskeho ?
    Bábätko je uložené-poloha pozdĺžna zahlavim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, prakticky v termíne, kedy sa pri podozrení na veľký plod má začať riešiť otázka preindukcie, či indukcie pôrodu, teda má sa začať aktívne pristupovať k otázke prípravy pôrodných ciest a vyvolania pôrodu. Ak sa pôrod nepodarí vyvolať, alebo nebude postupovať, pri zhodnotení, že sa jedná o kefalopelvický nepomer sa ukončí tehotenstvo cisárskym rezom. Nepoznám však všetky okolnosti, ani nálezy, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.