Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,419 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uskodilo mu to?

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    dnes som mala pozitivny tehot. test, podla mojich pocitani by som mohla byt tak 3.-4.tt. Problem je, ze pred tyzdnom som test mala negativny, dokonca som dostala slabe spinenie a myslela som si, ze sa mi spusta menses. Moja otazka je, ci som mohla plodu uskodit, ak som na Silvestra vypila 2dc bieleho vina a potom este o par dni varene cervene vino - asi 2 salky. Kedze som bola prechladnuta, dala som si 4 paraleny (nie naraz) a 4 pastilky septolete. Mohla som mu uskodit? A este mam druhu otazku - existuje nejake vysetrenie do 12.tt na geneticke vady?Pocula som , ze v Bratislave (dr. Cunderlik) robi nejake testy v kombinacii s krvnymi, ktore robi bezny gynekolog..?Je to pravda a ak ano, neviete mi k tomu napisat viac? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    toto množstvo alkoholu, ktoré ste spomínali plodu určite neuškodí, ani paralen ani pastilky Septolete. V 11-13 týždni sa robí klasický prvotrimestrový skríning a myslím si, že ak bude všetko v poriadku, plod sa bude dobre vyvíjať nie je nutné iných vyšetrení. Samozrejme pán doktor je veľký odborník na vrodené vývojové chyby, preto ak by bolo nejaké podozrenie je možné ho navštíviť, robí morfologické UZV, ktoré je zamerané na hľadanie markerov aneuploidií. Dá sa urobiť aj krvné vyšetrenie no jeho výpovedná hodnota nie je väčšia ako výpovedná hodnota klasického skríningu.