Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,225 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bacíl

    , Autor: barbora12

    Dobrý večer p.doktorka.
    Som 36.tyždeň, pri steroch mi bol najdený bacil citrobacter freundii, co je to prosim za bacil? Ako som ho mohla dostat? Ma vplyv na babatko? Dostala som nato vagin.tablety.
    A este sa chcem spytat na streptokok B, kt mi tiez nasli. Pri porode dostanem antibiot.infuziu. Ale mam velky strach, ci zaberie a malinka to nedostane, nakolko viem, ako je nebezpecny pre novorodenca. Nie je lepsí napr.cisársky ? Aky je Vaš názor? Veľmi sa bojím, aby sa jej nič pri porode nestalo.
    Dakujem za Vašu pomoc!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    citrobacter je baktéria podobná baktériam zo skupiny enterobaktérií, ktoré sa vyskytujú v črevách človeka. Po preliečení bude všetko v poriadku, o dieťatko sa obávať nemusíte.
    Čo sa týka streptokoka skupiny B - absolútne stačí preliečenie pred pôrodom, pri nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti alebo po odtoku plodovej vody. Ak by bol pôrod prirýchly a nestačili by sa antiobiotiká podať, dieťatko po narodení dostane antibiotiká a tak sa zabráni prepuknutiu infekcie, je to absolútne bežná záležitosť, vôbec si nemusíte robiť starosti.

Podobné otázky

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Mozny unik plodovej vody

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som v 27tt a pouzivam intimky take male vlozky na zvysenu sekreciu v tehotenstve. Uz 3-4tt si pozorujem taku slabo zltkavu farbu na vlozke a ked si ju dlho nevymenim tie okraje az tak zhnednu. Je to len vytok alebo moze ist o mensi unik plodovej vody? Moj gynekolog na vysetreni nic nespominal. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtoky sú v tehotenstve pomerne časté a normálne. Od číreho až po mierne žltkastý výtok. Nemusí sa jednať o plodovú vodu, ani o patologický výtok. Ak máte v pošve dostatok probiotických baktérií - laktobacilov - tie produkujú belavý až mliečny, či belavožltý výtok. Nevylučujem tiež možnú počínajúcu infekciu, najčastejšie kvasinkovú. Bez videnia nálezu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Liečba- enterococus

    , Autor: Slavomíra123

    Dobrý deň pan doktor, som v 35.t. tehotenstva, a keď som bola po výsledok z vyteru po poslednej poradni, tak mi vyšiel enterococus, vraj som ho mala v žalúdku a ukazal sa aj v pošve. Dostala som lieky Macmiror 500, a napadlo mi, či som si toho bacila nemohla uz preliecit antibiotikami. Lebo v deň, keď som bola na vyter, tak som začala brat antibiotiká (Amoksiklav) predpísané vseobecnou lekárkou na kašeľ. Moja gynekologička o tom nevie, nemohla som sa jej na to opýtať. Na vytere bola iná p. doktorka. Tak sa chcem uistiť, či nebudem brat zbytočne ďalšie lieky. Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti vykultivovanej baktérie - enterococa - na antibiotiká. Osobne si myslím, že užívanie Amoksiklavu postačuje a do pošvy už nie je potrebné aplikovať si Macmiror, ale skôr vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry, najlepšie večer pred spaním na noc.

  • Vytok

    , Autor: MatkaK

    Dobrý deň, som 9tt tehotenstva a chcem sa spytať je normalny biely vytok trocha väčsom množstve bez zapachu a bez svrbenia pri močeni ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v tehotenstve je výtok častý. Priesvitný, či belavý výtok je v poriadku, pri dostatočnom až nadmernom množstve laktobacilov v pošve môže byť prítomný takýto výtok. Odsledujte si to. Samozrejme, pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den pan doktor, obraciam sa na vas ohľadom poradenstva. uz 3 tyzden tahame chori cela rodina, z vyterov nam vysiel hemofil v nose. syn ma nasadené atb, nakolko on mal horsi stav (zapal oci, usi, kasel, sople, teploty,atd), ja som mala 1 den bolest hrdlo a uz 3. tyzden kaslem. ucho ma bolelo 1 den, uz 2 tyzdne mam v nom zalahnute (bola som na orl, zevraj tam zapal nieje len napuchnuta sliznica a sluchovod, ze by to malo odznieť do 4 tyzdnov). som v 25 tt, moja doktorka mi urobila vytery ale vysledok mi len poslala mailom nakolko ma dovolenku. predpisala mi atb suprax 400mg s tym ze sa mam rozhodnut ci uzivat ci nie. crp mi kleslo za 2 tyzdne z 24 na 9 ( merané vcera v lekarni). necitim sa uz uplne zle ale ani zdravo. aj moj gynekolog je na dovolenke a neviem sa skym poradit. neviem ci mam uzivat teraz po 3 tyzdnoch atb, ked zz mi kleslo aj crp aj sa citim lepsie, alebo pockat ze to vsetko prejde samo.. neviem ci malemu v bruchu viac ubližuje ten bacil ked ho mam premnozeny, alebo skor tie atb.. poradte prosim, co robit. dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám podľa opisu CRP kleslo, ako aj odozneli alebo odoznievajú už príznaky ochorenia, pravdepodobne ste už ochorenie prekonali a nemá veľký vyznam začínať s antibiotickou liečbou. Vhodnejšia by bola podporná liečba v zmysle dostatočnej hydratácie, užívania vitamínov a doplnkov na odhlienenie a pomoc s vykašliavaním. Nie je to však otázka pre gynekológa, ale pre všeobecného lekára, či internistu.