Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ????

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mozno vam to bude pripadat hlupe a zvlastne ale nemam fakt inu moznost lebo uz som fakt zufala. Mam 7mesacnu dcerku ktoru este stale dojcim i ked uz obmedzene kvoli prikrmom. Nezijeme s priatelom spolu a vidime sa tak raz za mesiac vtedy mavame aj viackrat pohlavny styk nechraneny avsak s prerusenim. Prvy styk po porode sme mali ked mala dcera 3mesiace a odvtedy sa nonstop sledujem ci nie som tehotna. Urobila som si v tej dobe asi 5 tehotenskych testov a vsetky boli negativne az nakoniec som zasla v decembri ku gynekologovi s podozrenim na zapal posvy ktory mi potvrdil a par dni na to som dostala prvu menstruaciu. doktor ma nevysetroval na tehotenstvo ale ma iba ubezpecil ze 5 testov je viac ako istota. Avsak ja stale o niecom pochybujem menzes mam odvtedy pravidelne ale stale mam taky zvlastny pocit v brusnej oblasti akoby som citila pohyby dietata. Ale docitala som sa ze to moze suvisiet s ukladanim criev po porode je to mozne? udajne po cisarskom reze to trva aj takto dlho. mam tazku situaciu rodinnu zijem totiz s rodicmi a ku gynekologovi ist nemozem aby sa to moja matka nedozvedela su totiz priatelia. ak by som otehotnela opet tak ma vyrazia na ulicu. prosim poradte ci som uz fakt paranoidna z toho strachu z dalsieho tehotenstva a nieco si nahovaram alebo je realne ze som tehotna aj napriek menzesu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak ste v zložitej životnej situácii a ďalšie tehotenstvo neprichádza do úvahy je veľmi nerozumné, že máte nechránený pohlavný styk. Prerušovaná súlož môže bez väčších problémov viesť k otehotneniu, preto chráňte v prvom rade seba a používajte kondóm. Pred samotným prerušením pohlavného styku môže dôjsť k výtoku malého množstva ejakulátu z ktorého môžete nepozorovane otehotnieť.
    Pri pravidelnom menštruačnom cykle je zriedkavá gravidita, veľmi pravdepodobne ste naozaj paranoidná. Na druhej strane, nie je to 100% vylúčené. Bolo by vhodné gynekologické vyšetrenie, skúste vyhľadať iného lekára.

Podobné otázky

  • Orgazmus v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán Doktor, pred dvoma týždňami som ležala v nemocnici kvôli špineniu, doktor mi zakázal sex to je jasne sama sa bojím. Ale som čítala že žena by nemala dosiahnuť orgazmus ani inaksim spôsobom ako je len také maznanie, nie z vnútra. Lenže somnou hormóny strašne bijú ????????... Preto sa chcem opýtať radšej Vás či to môže najeko uškodiť bábätku, keďže som už potratila a druhy krát nechcem... Som v 14 TT od začiatku beriem duphaston a teraz aj ascorutin. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16. týždňa tehotenstva sa špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie do hneda pomerne časté a súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak ste náchylnejšia na špinenie, či krvácanie, dodržujte pohlavnú abstinenciu. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Hlienovej zátka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    V prípade ak odtečie hlienovej zátka a žena neporodí v ten deň, dostane sa l bábätku infekcia?

    Ak odíde hlienovej zátka musí s Ahmed porodiť alebo môže odchádzať aj dlhšie?

    A od kedy sa berie dieťatko v termíne narodené od ktorého týždňa? 37+0??? Alebo 38+0????

    Ak sa narodí 37+0 je tam nejaké riziko pre neho?

    Vopred dakujem za odpooved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka môže odchádzať aj týždne. Plod je však aj naďalej chránený plodovými obalmi. Postupné uvoľňovanie hlienovej zátky nehovorí o blížiacom sa pôrode ako takom, ale o dozrievaní pôrodných ciest, teda najmä krčka maternice. Odtekanie hlienovej zátky nie je dôvod na príjem. Ak by však odtiekla plodová voda, po niekoľkých hodinách by mohlo dôjsť k rozvoju infekcie, najmä ak je žena GBS pozitívna. Odtok plodovej vody je dôvodom na príjem na pôrodnú sálu. Ukončený 36. týždeň (36+0) je hranica predčasnosti. 36+1 a viac sa považuje už za termínové tehotenstvo. 37+0 je ukončený 37. týždeň a jedná sa o termínové tehotenstvo.

  • 35 ukončený týžden možný pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+6 tt a pri štvrtkovej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko a stále drží ako pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ???? Je dieťatko už zivota schopné? Ležím v nemocnici kde majú špičkové neonatologické oddelenie. Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra máte ukončený 35. týždeň tehotenstva, takže ak by aj teoreticky nastal pôrod v priebehu týždňa, čo si osobne nemyslím, dieťa by bolo síce ešte predčasne narodené, ale životaschopné. Plod má vyvinuté všetky orgány, rovnako tak už je spustená aj tvorba surfaktantu, ktorá je po 36. týždni už takmer stopercentná. Najhoršie týždne máte za sebou, takže si môžete zčasti veľmi vydýchnuť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, čo je vo Vašom prípade už o 8 dní sa nebude jednať ani o predčasný pôrod. Navyše, ak ste v nemocničnom zariadení s perinatologickou a neonatologickou starostlivosťou na vyššej úrovni, môžete byť ešte kľudnejšia. S takýmto nálezom dokážete ešte aj prenášať. Môže sa pokojne stať, že porodíte v termíne, ale aj po termíne pôrodu. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál a je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť, preto je Vám poskytovaná potrebná starostlivosť a monitoring, ale mnohokrát sa stáva, že pacientka opakovane počas tehotenstva hospitalizovaná pre riziko potratu, či predčasného pôrodu porodí v termíne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.