Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nizky tlak

    , Autor: katushb

    Dobrý deň, som v 27.tt a minulý týždeň mi zistili z krvi slabú anémiu, preto mi doktor predpísal Aktiferrin. Spím niekedy aj 12 hod. denne, som stále unavená. Od začiatku tehotenstva mam krvný tlak stále okolo 110/70, pred dvomi dňami som mala len 95/62, cítila som sa unavená, dokonca sa mi ťažšie dýchalo, v ušiach mi zalieha každý deň. V posledných dvoch týždňoch cítim aj menej pohybov bábätka a zdajú sa mi aj slabšie. Včera som bola v poradni, povedala som to doktorovi, ten mi natočil monitor a na základe toho mi povedal, že bábo je v poriadku, predčasný pôrod mi tiež vraj nehrozí. Moju únavu pripisuje mojej nízkej váhe. Pred otehotnením som vážila 44 kg, teraz 49,5 kg. Zdá sa mu, že málo priberám, ale ultrazvuk mi nerobili od 20. tt, kedy som bola na morfologickom ultrazvuku a všetko bolo v norme a v poriadku. Teda neviem, či je teraz váha bábätka v norme alebo nie. Zaujímalo by ma, či sa nemusím pre tieto moje stavy ako únava a nízky tlak, zaliehanie v ušiach, znepokojovať, mám pocit, že lekár ma ani nepočúva, má veľa pacientiek a stále sa ponáhľa, niekedy berie do poradne dve pacientky naraz. Tiež mi odmietol vypísať PN, keď som ho prosila, že som extrémne unavená a prácu zle zvládam. Bojím sa, či je moje dieťatko v poriadku. Myslíte si, že mi lekár mal spraviť aj ďalšie vyšetrenia? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    slabosť a únava súvisia ako aj s nízkym tlakom tak aj s nízkym hemoglobínom - teda anémiou. Určite by bolo ideálne aby ste pribrali a začali troška viac jesť, ak nie kvôli sebe tak kvôli dieťatku určite. Dôležite je tak isto piť aj dostatok tekutín, 2-3 litre tekutín, doprajte si aj jednu kávičku denne. Ultrazvukové vyšetrenie vás čaká v 30 týždni tehotenstva

Podobné otázky

  • Kava v tehotenstve

    , Autor: nisa

    Dobrý deň,

    chcela som sa informovať či môže nejako uškodiť bábätku v brušku, ak v prvom trimestri pijem dve kávy na deň (presso so zníženou intenzitou) ale neviem aký je tam obsah kofeínu. Pomáha mi to na nízky tlak a nevoľnosti.

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pitie kávy v tehotenstve nemá negatívny vplyv na tehotenstvo. Treba však myslieť na to, že káva je močopudná, preto je potrebné dodržiavať dostatočný pitný režim, aspoň 1,5 - 2 litre tekutín.

  • glukozovy test

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, moze Euthyrox 50mg ovplyvnit vysledmy glukozoveho oralneho testh, ked si ho dam s vodou nalacno asi hodinu pred prvym odberom krvi, prosim? A naozaj sa pred tym testom nesmie ani pit cistu vodu? Byva mi dost casto zle a mavam nizky tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, užívanie Euthyroxu nemá vplyv na výsledok oGTT. Čistú vodu pred realizáciou oGTT samozrejme piť môžete, je to priam žiadúce, aby Vám nebolo zle a tiež aby sa sestrička netrápila pri odbere krvi. Musíte však byť nalačno, rovnako tak nepite kávu, ani sladené nápoje.

  • Nízky tlak

    , Autor: Andrea555

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť vždy keď vstanem mám nízky tlak začnú mi zavrate a zatmenie pred očami, piť pijem nadmieru dá sa s tým niečo spraviť napr. nejaké vitamíny alebo niečo také? Ďakujem vopred za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, na nízky tlak sa nezomiera, ale je to veľmi nepríjemná záležitosť, najmä ak sú prítomné závrate. Neexistuje žiadna liečba nízkeho tlaku. Dôležité je mať dostatočný príjem tekutín a konzumovať dostatočné množstvo živín. Skúste vstávať pomaly, nie prudko, pred postavením sa z ľahu si chvíľu poseďte, pri pocite na omdletie môžete skúsiť skrížiť nohy alebo položiť hlavu medzi kolená. Vyskúšať môžete piť ráno kávu.

  • Krce v žalúdku

    , Autor: Mimka128

    Dobrý deň. Pan doktor, som v 10tt . Mam rizikovú tehotnosť ( 2 maternice, jedno MA a dcerka narodená predčasne v 34tt) užívam duohaston a anopirin. Pred 2 dnami som velmi dlho chodila s malou vonku a cítila som v žalúdku pnutie. Po magneziu sa mu uľavilo Včera som mala veľmi nízky tlak, veľa som zvracala, po zvracani mi zostali krce v žalúdku. Dosť silné, občas vystrelovali do chrbta. Pila som len minerálku, colu. Užila som paralen q magnezium. V noci som si dala hylak. Teraz ráno už je to lepšie, nemám krce , ani bolesti, len celkovo som unavená. Nekrvacam ani nespinim. Mohlo to babatku uškodiť? Mala by som ísť pre istotu na kontrolné sono? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kŕčov v žalúdku mohlo byť viacero. Ak ste nič nejedla, mohli byť kŕče spôsobené aj hladom. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že by to malo mať nejaký vplyv na tehotenstvo, obzvlášť nie v 10. týždni. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach, bolestiach, krvácaní, či nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tlak

    , Autor: Kapia

    Zdravím vás, ako je to s tlakom v pokroc.stadou tehotenstva. Mávala som nižší tlak, tak okolo 100/60. Teraz mávam v rozmedzí 115-130/80-90. A mám pocit miernych zavrati. Iba obcas. Je to v norme? A niekedy aj tep mávam zvýšený aj do 120, ale nie vždy. Nohy mi nepuchnu. Dom dosť v strese, príliš sa pozorujem. Ďakujem za odoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na nízky tlak sa nezomiera, môže to byť však nepríjemné. Tlak krvi do 140/90 Torr je v norme. Vami uvedené rozmedzia tlakov sú úplne v poriadku. Pulz máte zvýšený, norma je do cca 100. Ak sú výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím dôvod, aby ste boli v strese. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.