Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • triple test

    , Autor: miriama81

    Dobry den chcem sa opytat mam vysledok triple testu z 15tt a 2 den
    MS AFP 115,0KIU/L 4,03MOM
    uE3 HODNOTA 1,9ng/mL 1,67MOM
    Total hCG HODNOTA 78,2kiu/l 2,14 MOM
    PAPP-A HODNOTA 6,2iu/L 1,76MOM
    NT meranie 1,60mm 0,99MOM
    Nosova kost pritomna
    je velmi velka pravdepodobnost ze je dieta postihnute.?Moze byt vysledok falosne pozitivny???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hodnoty nie sú úplne v poriadku, na základe týchto hodnôt absolvujete genetické vyšetrenie a oni vám povedia na aká je približná pravdepodobnosť postihnutia. A samozrejme je niekedy výsledok aj falošne pozitívny, viem, že je to ťažké ale naozaj dopredu nezúfajte.

Podobné otázky

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Môže byt vyssia hodnota fbhcg aj kvôli nesúladu datumu otehotnenia a poslednej menštruácie (posunutá ovulacia)? Pripadne môže táto hodnota značiť aj inú chorobu ako trizomie? Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota PAPP-A je v norme. Patologická je pod 0,5. Samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí. Podobne je to aj s fbHCG (free beta HCG). Výsledky získané z odberu krvi sa hodnotia spolu s hodnotami získanými z USG vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný USG screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný Triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak je neistá datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie, objektívne sa to prepočítava podľa USG datácie tehotenstva, ktorá je presnejšia (pre možný dlhší menštruačný cyklus, ako aj posunutú ovuláciu). Ak ste mali všetky USG vyšetrenia, ako aj Nifty negatívne, nemusíte sa obávať. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny tripple test

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň. Dosť má vystrašilo výsledky z krvi, ktoré mi odoberali 10t0 podľa utz u gynekológa. Podľa poslednej menštruácie 26.9. mi vyrátali v labor gestacny vek 11t2dni v deň odberu. Podľa sona mi môj gynekológ určil ale termín správny, teda aspoň tak som si to vedela aj ja vyrátať, nakoľko viem presne deň kedy došlo k nechránenému pohlavnému styku 17.10. v iné dni nebol. Pozitívny výsledok pripisuje môj gyn k tomu že si ho rátali od poslednej menštruácie, tiež tie výsledky vraj mohol zmeniť fakt že som dojčila, no v čase kedy došlo k styku už nie. Môže byt tento test aj falošne pozitívny? Alebo výsledky mohlo skreslit to že odber robili skoro?
    Výsledky screeningu: PAPP-A hodnota 0,36iu/L 0,27MoM
    FreeB-hCG hodnota: 58,53iu/L 0,82 MoM
    Riziko Downovho syndrómu 1 v 130 v termíne /moj vek 31/
    V poznámke je uvedené ešte: pre skore tehotenstvo nehodnotíme riziko NTD.
    Môžete sa mi prosím k tomu vyjadrit.
    za odpoved vopred ďakujem
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Triple test môže byť aj falošne pozitívny. Na výsledok má vplyv viacero faktorov. Presnejší termín pôrodu je pri veľkej odchýlke prepočítanej podľa poslednej menštruácie stanovovaný podľa prvotrimestrálneho ultrazvuku. Ak si chcete byť istá, dá sa realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený. Na základe neho si viete v balíčku XY priplatiť aj za vyšetrenie pohlavia plodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Testy nifti vz bežné testy

    , Autor: kate1407

    Dobrý deň,chcem sa spýtať. Nifty testy som mala všetky v poriadku, potom mi brali krv u gynekológa a tam vyšiel pozitívny screening, to bol 2 odber. Prvý odber v 1 trimestri bol negatívny ale v šedej zóne. Čo sa vlastne berie do úvahy? Nie sú tieto obyčajné testy zavádzajúce? Ak nifti bol v poriadku potom nechápem. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je celkom jasné, ktorý test Vám vyšiel pozitívny. Ak máte na mysli Triple test, ten niekedy môže vyjsť falošne pozitívny, preto sa v takom prípade odporúča realizovať Nifty Pro alebo Trisomy test. Ak bol Nifty Pro test negatívny, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Papp test pozitivny

    , Autor: Ivka2023

    Dobrý deň pán doktor,
    K menstruacii po prvom porode nedoslo takze termin druheho porodu je urceny podla uzv vysetrenia a velkosti plodu a to 2.10.2023. V tom case budem mat 29 rokov. Momentalne som v 13+2tt. Z odberu 14.3 a uzv merania CRL 43,25mm (11+1) PAPP-A 0,48iu/L Freebeta-hCG 101,9 iu/L zvysene riziko downovho syndromu 1v30 len podla veku matky. Definitivne zhodnotenie az po odbere v 2. Trimestry integrovanym testom. Moj gynekolog ma 3d4d uzv a tvrdi ze morfologicky vyzeralo vsetko ok. Otazka znie bolo by vhodne navstivit aj ineho odbornika na 1trimestralny screening ? Pripadne ako by ste postupovali? Dakujem za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PTS (prvotrimestrálny screening), ktorý patrí medzi špeciálne skríningové vyšetrenia nerealizuje každý gynekológ, ale gynekológ s atestáciou a certifikátom FMF. Ak Vám PTS realizoval Váš obvodný gynekológ, ktorý nemá spomínanú atestáciu z maternofetálnej medicíny a FMF certifikát, je vhodné realizovať PTS u kompetentného špecialistu. Ak ste dnes 11+1, máte ešte možnosť sa na špecializované vyšetrenie objednať. Prvotrimestrálny screening sa realizuje od 11. do ukončeného 14. týždňa tehotenstva. Následne je potrebné vyšetrenie Triple testu v 16. až 17. týždni tehotenstva. Ak si chcete byť ešte istejšia, viete si dať realizovať TRISOMY test, ktorý sa však hradí v plnej cene. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pozitívny triple test

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVf, absolvovala som prvotrimetrálny skrining v obdobi 11/3 tg. Hodnoty boli CRL 49,5 mm, NB bola vizuálna, NT 1,28 mm. Tak som sa už tešila a konečne aj chválila okoliu svojim tehotenstvom. No prišli výsledky triple testu, kde vyšlo riziko pozitivity na trisomy 21 v hodnotách 1:87, slovami neviem opísať to sklamanie.
    Snažím sa po tom všetkom, veriť, ze to nie je pravda. Podstúpila som aj trisomy krvný testxy, no v case odberu som bola chorá, je možné ze to skresli výsledky? Mám navštíviť iného lekára ktorý mi ešte raz urobi skrining? Alebo mám absolvovať odber plodovej vody?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Triple test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny a plod môže byť v poriadku. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjdriť. Vyčkajte na vysledok Trisomy testu. Áno, je na mieste zvážiť aj amniocentézu, teda odber plodovej vody. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.