Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,510 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Velkost plodu

    , Autor: ninad

    Dobry den, pani doktorka, bola som vcera u lekárky, podla poslednej menstruacie som 14+3, plod mal hlavicku velku , ze zodpovedala 14+ 5, telo vsak mal 15+5. Mam 33 rokov, je to moje prve tehotenstvo. Moja lekarka, ktoru povazujem za odbornicku, to nijako nekomentovala. Nie je to cudne? Zatial co som mala vsetky vysledky z krvi a merania z UZV, vsetko bolo OK.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vôbec sa nemusíte znepokojovať, rozdiel medzi poslednou menštruáciou a veľkosťou hlavičky je absolútne zanedbateľný, a nejde ani o žiadny rozdiel. Neviem celkom presne čo myslíte pod pojmom "telo" - či ide obvod bruška alebo dĺžku bábätka. Ak ide o brušku, treba to posledovať, no musíte mať na pamäti, že ultrazvuk môže mať odchýlky, ide vždy o odhad a nie o presné stanovenie hmotnosti či datácie tehotenstva.

Podobné otázky

  • Nízka hmotnosť plodu

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na veľkosť plodu v danom týždni.
    Na poradni ma gynekologička vystrašila veľkosťou a hmotnosťou plodu. Vraj má budú musieť hospitalizovať a pozorovateľ, v najhoršom budem musieť podstúpiť cisársky.
    Namerané hodnoty na 30+3tt.:
    BPD 76/30+5
    FL 57,3/30+0
    FAC 23/27+3
    PI 0,9
    RI 0,5
    Hmotnosť 1270 gramov.

    Následne má odoslali na kontrolné vyšetrenie do nemocnice kde mi povedali, že hmotnosť je na daný týždeň normálna, že nejde o UIGR a deti môžu mať menší obvod bruška. Hospitalizáciu zamietli s odôvodnením, že rast je síce na hranici ale stále v normále s prisnejsou kontrolou a to každý týždeň.
    Namerané hodnoty:
    BPD 77/31+1
    HC 272/29+5
    AC 227/27+0
    FL 57/29+6
    Hmotnosť 1250gramov....10 percentil
    AU PI 1.02 N
    AU RI 0,63 N
    MCA PI 1,78 N
    MCA RI 0,78 N
    CPR 1.75 N 21 percentil.

    Prosím Vás aký je Váš názor? Mám strach keďže sa bojím najhoršieho, že sa malému môže niečo stať ( respektíve úmrtie plodu), hlavne z dôvodu, že názory dvoch doktorov sa líšia. A aký je rozptyl percentilu, keď mi povedali, že 10 je hraničný? Nemôže dôjsť k zástave výživy bábätká? Aká je šanca prežitia plodu v tomto týždni?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa môžete úplne ukľudniť, pretože nie je dôvod na obavy. Prietoky sú v poriadku, teda plod je dostatočne a dobre vyživovaný. Vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste (IUGR) znamená zaostávanie, teda veľkosť plodu, o 3 až 4 týždne od aktuálneho týždňa tehotenstva. Aj keď je obvod bruška na hranici normy, nie je prítomné symetrické zaostávanie v raste a prietoky v pupočníku, ako aj funkcia placenty sú v poriadku, teda nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Patológia je pod 5 percentil, nad 5. percentil je norma. Teoreticky, čím vyšší percentil, tým je pravdepodobnosť nedostatočnej funkcie placenty nižšia. U Vás je výsledok 21 percentil. Nevidím preto dôvod, prečo by malo dôjsť k zástave výživy plodu, ani k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Nezamýšľajte sa zbytočne nad otázkami v zmysle prežitia plodu. Je potrebné pravidelné sledovanie a podľa výsledkov a nalezov sa bude priebežne postupovať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zle prietoky

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, som v 25tt. Bola som na pohotovosti z dôvodu, že som 24 hodin necítila pohyby dieťaťa. Na pohotovosti bolo všetko v poriadku. Môj gynekológ sa rozhodol urobiť kontrolu prietokov a povedal, že nie sú veľmi dobre. Prietoky boli namerané ako RI: 0,81 - 0,75. PI 1,61. Dieťatko už cítim v silnej intenzite (necitila som pohyby len v daný deň, keď som sla na pohotovost). Veľkosť bábätka sa pohybuje okolo 740 - 800gr (merali veľkosť dvaja lekári na inom prístroji). Je to stav, ktorý môže ohroziť bábätko? Viem sa tak veľmi vystresovať, až nemôžem spať. Som rada, že na to lekár prišiel, ak niečo nie je v poriadku, ale je to dôvod na paniku? Zatiaľ mi bolo odporučené brat len viac magnezia.
    Je to druhé tehotenstvo. Prvé bolo bezproblémové. V tomto tehotenstve nemám problem s tlakom, nemám cukrovku. Všetko doteraz prebiehalo úplne v poriadku. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa ešte veľmi prietoky v pupočníku nehodnotia, opisované hodnoty sú však vrámci normy. Veľkosť plodu je tiež v norme. Nevidím dôvod na znepokojenie. Absolvujte tehotenské poradne podľa odporúčaní. Objednajte sa na fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.

  • Veľkosť plodu v 7tt

    , Autor: Van_

    Dobrý deň, pan lekár, je veľkosť 4mm v 7tt v poriadku? Nebola ani akcia srdiečka, mám veľký strach tento týždeň idem na kontrolu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CRL 4mm zodpovedá cca 6+2 tg, teda druhému dňa siedmeho týždňa. Akciu srdca by už malo byť vidieť. Veľmi však záleží aj na USG prístroji a jeho rozlišovacích schopnostiach. Štandardným postupom je USG kontrola o 7 až 10 dní od posledného vyšetrenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm a malý plod

    , Autor: Rurutia

    Dobrý deň,

    som po ivf a momentálne som 8+0.Včera som bola na kontrolnom sone a veľkosť plodu bola 11,5mm. Minulý týždeň v utorok bolo CRL len 2,9mm (vtedy nebola potvrdená akcia srdca). Zdá sa mi, že nejako pomaly rastie, lebo na minulej kontrole túto nedeľu to bolo 9mm a odvtedy podrástlo ani nie o 3mm. Avšak včera srdiečko krásne bilo, dokonca som si ho aj vypočula, takže ma to trochu upokojilo. Od minulého týždňa špiním a našli mi aj hematóm pod plodom, ktorý sa časom aj zväčšil. Užívam amelgen, estrofem, dicynone a ascorutine a dodržiavať kľudový režim. Úprimne sa bojím, že potratím, bábätko je menšie ako tabuľková norma a ešte k tomu ten hematóm. Môj gynekológ sa mi k tomu moc nevyjadril, iba povedal, že mám prísť ďalší týždeň na kontrolu. Aká veľká komplikácia je hematóm v tehotenstve? Je veľkosť plodu dostačujúca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, meranie veľkosti embrya takejto veľkosti, v závislosti aj od typu USG prístroja, či daného lekára nemusí byť úplne presná. Keďže ste po IVF, kedy je datácia tehotenstva úplne presná a známa, dá sa porovnávať s aktuálnym meraním dĺžky plodu. Čo sa týka špinenia, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Špinením sa nahromadená krv dostáva von z maternice. Neodtečená krv sa v maternici hromadí a vytvára hematóm. Je menej rizikové, ak je hematóm pod embryom, napríklad nad vnútornou bránkou, a nie medzi embryom a stenou maternice. Ak boli výsledky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Užívajte spomínané lieky podľa odporúčania. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Veľkosť plodu

    , Autor: Cakambabatko

    Dobrý deň, práve som prišla od doktora a až teraz som si všimla, že v správe je napísané EFW: 1479g, USGA: 30+4gt.
    No ďalej je napísané USG: 29+1tt (takto by to malo byt, cele tehotenstvo takto vychádza) a teraz som ostala v pomykove, prečo sú tam dva rozdielne údaje, neviem, čím sa teraz riadiť. Keby som si to všimla hneď vtedy, opýtala som sa ale to čakanie na ďalšiu poradňu, bude mi to vŕtať hlavou.. ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek odhadovanej hmotnosti plodu a k tomu prepočítanému kompozitnému veku plodu sa termín pôrodu nemení. Ten sa stanoví na začiatku tehotenstva podľa poslednej menštruácie a podľa PTS (prvotrimestrálneho screeningu). Podľa opisovaných výsledkov USG vyšetrenia je plod o týždeň väčší, čo však neznamená automaticky patológiu. Ak nemáte cukrovku, či už tehotenskú alebo I. typu, stačia pravidelné kontroly. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého kontaktujte v prípade ťažkostí alebo nejasností.