Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • acidum folicum

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Som v 11. tt a dobrala som Calibrum babyplan. Na toto "prechodné "obd. z 1.do 2. trimestra mi ešte ostalo klasické acidum folicum drg. Ako často ho mám užívať, pokým si nekúpim vhodné tbl. na 2.trimester. Ďakujem.

Podobné otázky

  • Zvýšená hodnota s-alt v tehotenstve

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň, pán doktor. V 26tt som mala zvýšenú hodnotu S-ALT: 0,75. O tomto výsledku som sa dozvedela od gynekológa iba v 31tt, čiže počas nasledujúcej poradne, totiž týždeň po odbere v telefóne mi sestrička zhodnotila výsledky odberu ako výborné. Ostatné parametre mám v poriadku. Chcela by som sa Vás opýtať, či mi nehrozí nejaká komplikácia týkajúca sa pečene / tehotenská cholestáza /hellp syndróm... Pre výsledok môžem zase zavolať iba o týždeň. Momentálne som v 32tt. Priberám primerane, do 31tt som pribrala 7kg, užívam Euthyrox 75ug, Magnerot, Aspirin Protect 100, Acidum folicum. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je hodnota AST mierne zvýšená, nie je potrebná žiadna liečba. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyselina listová a duphaston

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor, som v 12/5tt, dokedy mám užívať acidum folicum a duphaston? Zabudla som sa opýtať svojho gynekológa a ďalšiu poradňu mám o 3 týždne. Ďakujem, prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kyselina listová sa štandardne užíva dva mesiace pred plánovaním tehotenstva a prvé tri mesiace tehotenstva. Čo sa týka Duphastonu, je to individuálne, nie je to štandardná liečba. Niektoré ženy ho užívajú celé tehotenstvo až do 34. týždňa tehotenstva, niektoré iba prvý trimester a niektoré ho neužívajú vôbec. Záleží na okolnostiach, náleze, ... Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kyselina listová

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať, aktuálne som v 8tt tehotenstva, a od začiatku mi lekár predpísal acidum folicum 10 mg, ktoru som užívala 1x denne. Chcem sa opýtať, či to nieje vysoká dávka, či to nemôže poškodit plod, nakoľko mám aj pestrú stravu plnú zeleniny. Acidum folicum užívam už pár mesiacov kvôli anemii. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o vitamíny - doplnok výživy, ktorý sa odporúča užívať ženám plánujúcim tehotenstvo, ako aj tehotným ženám. Plodu neuškodíte, nejedná sa o veľkú dávku. Ak nemáte z užívania dobrý pocit, s užívaním môžete kedykoľvek prestať.

  • Štítna žľaza

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Môžu sa užívať vitamíny Femibion 2 počas tehotenstva ak sa liečim na zvýšenú funkciu š.žľazy? Ktoré iné vitamíny by ste odporučili, ak ten femibion sa nemá brať? Zatiaľ beriem len samotnú kyselinu listovú 1000 µg. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Femibion by sa u tehotných s poruchami štítnej žľazy nemal užívať pre obsah jódu, ale je to skôr otázka na endokrinológa. Osobne si myslím, že stačí užívať Acidum Folicum, teda kyselinu listovú, 10 mg tabletku denne.

  • tehotenstvo

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý deň pani doktorka, a je aj úplne normálne keď som si včera pichala ten FRAXIPARINE tak nechcela ísť injekcia, musela som nasilu tlačiť do kože a hneď ako som ju vpichla, tak mi tam ostala krvavá bodka a hneď sa aj hrčka urobila taká tvrdá no do dnešného dňa tam mám to miesto akoby podliate krvou, je bordovo fialové celé miesto okolo vpichu injekcie..ako mám vylepšiť to pichanie, som len v 11tt a niekedy idú tie injekcie strašne ťažko že ich musím nasilu pichať a niekedy celkom ľahko, len už ma pobolievajú pri dotyku tie miesta ktoré mám pichnuté a sú tam samé modriny a hrčky..a ešte sa chcem opýtať keď užívam femibion, duphaston a acidum folicum a neskôr mi príde zle alebo idem na veľkú či sa vôbec vstrebe ten liek?ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by asi vhodné zmeniť miesto vpichu, poradte sa s hematológom alebo obvodným lekárom, ktoré miesta sa môžu striedať aby bolo vstrebávanie približne rovnaké. Liek sa vstrebe približne za 2-4 hodinky (v závislosti od náplne žalúdka) tak ak sa hnačka alebo zvracanie vyskytne v tomto časovom intervale môže byť vstrebávanie znížené.