Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,315 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • tabletky

    , Autor: odbornik6

    dobry den ešte sa chcem opytat ked som nevedela že som tehotna niekedy v 4-5t som brala tabletky proti hnacke a horucke presne som užila Endiex 3tabletky a 2 Acylpirin tabletky mohlo to nejako poskodit babätko dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    tieto lieky a v tomto množstve babätku určite neublížia.

Podobné otázky

  • Estrofem

    , Autor: Ivusik25

    Dobrý deň pán doktor
    Prosím Vás som tehotná 7+5 bola som na sono zatiaľ je všetko v poriadku doktorka povedala že ešte dnes večer 2tabletky estrofemu a každé 2dni znižovať o jednu tabletku veľmi sa bojím že začnem krvácať je niečo na krvácanie bez predpisu
    Ďakujem za skorú odpoved
    Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, liek nie je indikovaný počas tehotenstva. Ak sa tehotenstvo zistí počas liečby, liečba musí byť okamžite prerušená. Väčšina liekov na zastavenie krvácania je na predpis. Voľnopredajný je Ascorutin, ktorý slúži na poslinenie a podporu ciev.

  • Anémia v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 37 tt, a výsledky krvného obrazu ukázali že mám hladinu hemoglobínu 87. Predpísali mi sorbifer tabletky, ktoré som užívala aj na začiatku tehu, avšak potom mi už nič nepredpísali okrem magnézia, aj keď som sa opýtala či niečo mám užívať teda nejaké doplnky atď tak povedali že nemusím. O dva týždne ma čaká plánovaná sekcia. Myslíte žeby kvôli týmto hodnotám mohli nastať nejaké komplikácie prípadne mohlo by to mať nedajbože nejaké následky dočasné/trvalé na dieťa? Keďže som doteraz nič neužívala žiadne lieky ani doplnky na toto.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa hodnoty hemoglobínu máte ťažkú anémiu. Odporúčam užívať tabletky železa aspoň 2 krát denne, ráno aj večer. Môžete kombinovať preparáty, napríklad Sorbifer s voľnopredajným Globiferom. Vrámci prípravy na operačný výkon bude nutné rezervovať dve konzervy krvi. Ak sú ostatné výsledky vyšetrení, či USG v poriadku, nemusíte sa znepokojovať. Po operačnom výkone sa následne rozhodne o nutnosti podania transfúzie. Vhodným riešením by pre Vás bolo ešte pred sekciou podanie železa injekčnou formou. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa opýtať na tvrdnutie bruška a menštruačné bolesti . Tvrdnutie mávam každý deň , myslím že je to aj 20x denne určite, menštruačné bolesti tie mávam iba občas. Bola som s tým u lekára už 3x , zakaždým našťastie všetko v poriadku, krcok uzavretý a tuhý aj pod usg cervikometriou. Len neviem či to mám brať v mojom prípade ako bežnú súčasť tehotenstva ,ale sa stále zľaknúť a ísť k lekárovi? Som v 22+3tt. Magnerot beriem 2xdenne.
    Ďakujem veľmi pekne. A prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, MagneROT si môžete v prípade potreby navýšiť na 3x2 tabletky. Snažte sa obmedziť hladkanie bruška, ktoré dráždi maternicu. Maternica sa každým dňom zväčšuje, či môžete pociťovať ako mierne ťahavé, či tlakové bolesti. Plod sa v maternici môže opierať o niektorú časť maternice, čo môže byť sprevádzané tvrdnutím v danom mieste. Ak sú všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň môžem sa opýtať aká je šanca otehotnenie keď som s prijatelom mala nechránený pohlavný styk bol trvalo to asi 10 minút, urobil sa mimo mna a beriem antikoncepciu?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, ste chránená, nemusíte sa obávať.

  • Staphylococcus aureus v pošve v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň,
    z kultivácie z pošvy mi zistili zlatého stafilokoka. Som tehotná v 33/5 týždeň. Predpísali mi tabletky na vkladanie polygynax CPS 6 tabliet. Chcem sa opýtať môže dojis k predčasnému pôrodu ked že som na rizikovom koli skracovaniu krčka? Čítala som že polygynax sa nemôže používať v tehotenstve preto som volala môjmu gynekológovi a povedal mi že by sa nemalo nič stať. Aký je váš názor na tento liek ? Môže niečo spôsobiť? Pokiaľ sa stafilokok nevylieči môže sa niečo stať bábätku pri pôrode ?
    S pozdravom a ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný preparát užívať môžete, ak bola potvrdená citlivosť z kultivácie. Každá infekcia môže mať istý vplyv na plod, ktorý prechádza pôrodnými cestami cez pošvu. Najnebezpečnejší je Streptococcus agalactiae (GBS), ktorý je nebezpečný pre riziko rozvoja včasnej novorodeneckej sepsy. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.