Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,329 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 12 tt

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, nakoľko som 3x potratila spontánne a teraz som v 12 tt ako by som zistila, že som potratila v takomto týždni?
    Dakujem
    Kovacova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    základnými prejavmi potratu sú bolesti a krvácanie, no v prípade že ide o tzv. Missed Abortion sú klinické prejavy nulové a diagnostika sa robí na základe ultrazvukového nálezu chýbajúcej akcie srdca plodu.

Podobné otázky

  • Rh faktor

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 12 tt a zistili mi že mám krvnú skupinu A negatív a manžel má krvnú skupinu A pozitiv. Za sebou mám niekoľko potratov ale nikdy mi nebola pichnuta injekcia. Chcem sa Vás preto opýtať aký by mal byť ďalší postup a či nemôže vzniknúť nejaký problém.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, manželova krvná skupina je teraz nepodstatná. Ak máte krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, po potratoch Vám mala byť do 72 hodín pichnutá injekcia s anti-D protilátkami. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kožný výrastok

    , Autor:

    Dobrý deň p. Doktor,

    som v 12 tt a na pošve, konkrétne na pysku som si našla kožný výrastok ktorý je telovej farby a je ohybný.

    Chcem sa opýtať či sa mám obávať alebo sa mám objednať na vyšetrenie?

    Ešte by som sa Vás chcela opýtať, veľmi často dosť silno kycham, môžem to nejak ohroziť bábätko?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné gynekologické vyšetrenie. Za normálnych okolností nemá kýchanie ani kašeľ na pôrodné cesty žiadny vplyv.

  • Toxoplazmoza

    , Autor:

    Dobry den, 
    V 12 tt tehotenstva mi robili v poradni 1.skrining, z ktoreho vysledkov vzislo, ze som pozitivna na toxoplazmozu: konkretne IGM 3.470, IGG 241.100. Po 5 dnoch som bola na odporucanie na krvnych testoch na infektologii s vysledkom: ATM 7.4930 a ATG 50.0510, TA 0.293 a bola mi nasadena liecba rovamycinom.
    Prosim vas o nazor, ako je mozne, ze vysledky z infektologie su tak diametralne odlisne? Je mozne ze hodnoty skacu vplyvom hormonov resp.nemoze ist o nejake ine infekcne ochorenie, ktore skresluje hodnoty toxoplazmozy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o dve rozdielne vyšetrenia a rozdielne parametre. Na infektológii boli realizované špeciálne vyšetrenia proteínov, ktoré sú prítomné pri infekcii toxoplazmózou. IGM a IGG sú iba protilátky (imunoglobulíny), ktoré hovoria o aktívnej alebo prekonanej toxoplazmóze.

  • Krvacanie

    , Autor:

    Dobrý deň, potrebujem poradiť, som 36 r. Prvorodicka, otehotnela som spontánne od začiatku mam problém so špinenie, bol mi nasadený duphaston a ascorutin ten som brala do 12 tt a bolo vš. Ok. Po vysadení som na týždeň mala pokoj a potom som začala krvácať bez bolesti následne som len spinila v 15tt sa mi to zopakovalo zase v noci u lekára bolo všetko ok , placenta, bez hematomu žiaden problém. Mam ale 3 myomy do 1.5mm . Dr. mi zase nasadil duphaston a ascorutin..2×1 a 3×2 začala som včera ale dnes v noci sa to opakovalo a až doteraz, falošná menštruácia tiež nemôže byt..nevychádza.. v 12 tt mi nasli aj toxoplazmu , momentálne čakám na výsledky u infektologa ( ja si myslím, ze už dávno prekonana) pre istotu beriem rovamyacine. Prosím Vás poraďte mi co mam robiť, lebo podla mňa to nie je normálne.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Máte nasadené všetky potrebné lieky. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Myóm maternice a amniocentéza

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcem sa Vás opýtať, či je vhodné podstúpiť amniocentézu v prípade diagnostikovania myómu maternice počas vyšetrenia ultrazvuku v I. trimestri. Myóm bol nájdený v 12 tt+3 počas skríningu a jeho veľkosť je 44 mm x 35 mm x 43 mm, objem 34,7 cm3, uloženie je intramurálne, v kontakte s endometriom (Figo typ 3), lokalizácia: predná stena telo maternice vľavo, cievne zásobenie centrálne aj cirkulárne, dĺžka hrdla je 28 mm.
    Pri absolvovaní amniocentézy /riziko DS 1:64/ je väčšia pravdepodobnosť spontánneho potratu alebo poškodenia plodových obalov v prípade výskytu myómu maternice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne medzi riziká amniocentézy patrí aj riziko potratu, či poškodenia plodových obalov, hoci je malé. Ak je myóm uložený tak, že môže tvoriť prekážku, je nutná zvýšená opatrnosť.