Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 12 tt

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, nakoľko som 3x potratila spontánne a teraz som v 12 tt ako by som zistila, že som potratila v takomto týždni?
    Dakujem
    Kovacova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    základnými prejavmi potratu sú bolesti a krvácanie, no v prípade že ide o tzv. Missed Abortion sú klinické prejavy nulové a diagnostika sa robí na základe ultrazvukového nálezu chýbajúcej akcie srdca plodu.

Podobné otázky

  • Vysadenie progesteronu v 12 tt

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, dnes som v 11tt+6 a môj gynekológ mi povedal, že si mam vkladať progestenalle 200 2 krát denne do 12 týždňa. Vôbec ale neviem, ze ktorým dnom sa mysli ten 12 týždeň. Teraz ma dovolenku a na kontrolu idem až budúci týždeň štvrtok, čo budem 12tt + 6. Môžem to užívať dovtedy alebo mám skončiť už zajtra, keď budem 12tt?
    Ešte sa chcem spýtať či mám vysádzať postupne alebo naraz ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 12. týždeň tehotenstva je ukončený k 12+0 tt. Nič by sa však nestalo, keby ste si progesterón aplikovali aj ďalej. Vysádzať môžete aj naraz, prípadne môžete doužívať otvorené balenie a tak ukončiť užívanie.

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kyselina listová v odporúčanej dennej dávke 400ug sa užíva 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a prvé 3 mesiace tehotenstva. Väčšina žien však užíva tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú kyselinu listovú, preto ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné samostatné užívanie kysliny listovej. Ak tehotenské vitamíny neužívate, po 12. týždni tehotenstva nie je úplne nevyhnutné užívanie kysliny listovej, jej kontinuálnym užívaním si však nepoškodíte, ani neovplyvníte tehotenstvo, nemá to však nejaké zásadné benefity.

  • Pichanie v podbrušku 12 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Viem, aké je ešte normálne pichanie či bolesť v podbrušku ale toto je pre mňa úplne nové. Ráno som vstala a pri každom kroku ma tak nepríjemne pichlo najmä na pravej strane podbruška, až som musela zastať. Asi do polhodiny som to rozchodila ale stále to je bolestivé, vždy keď urobím krok ináč keď sedím, ležím mi absolútne nič nieje . Aj ked stojím som ok, akonáhle urobím krok pichá ma to až zospodu k pravému podbrušku. Viete mi to vysvetliť? Nemám žiadne krvácanie, ani výtok. Som v 12 tt všetku krvné výsledky a genetické testy sú ok. Od 7 tt beriem duphaston a Ascorutin kvôli hematómu, ktorý už je zanedbateľný. Môže ísť o nejaký natiahnutý sval? Mala by som podľa vás zájsť za lekárom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, čo spôsobuje naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. Občas sa môže vyskytnúť pichanie po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nemusí sa jednať o nič vážne, ale takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak budú bolesti v pravom podbrušku pretrvávať, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odporučí na chirurgické vyšetrenie, či sa nejedná napríklad aj o slepé črevo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Placenta praevia

    , Autor: micka10

    Uz ste mi odpovedal este sa chcem len ujistit v 12 tt preliecena macmirror po mesiaci dalacin nasledne clotrimazol a a nepresiel ani tyzden od poslednej tablety clotrimazolu a znova mam uzivat macmirror kvoli vytoku, ci je to v poriadku tak za sebou vsetko vaginalne. Momentalne hospitalizovana kvoli krvacaniu placenta praevia 2 stupen v 18 tt. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky výterov z pošvy, ani dôvody predchádzajúcich aplikácii antibiotík, takže sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Nie je však úplne ideálne užívanie viacerých druhov antibiotík za sebou, ak je to však nevyhnutné a potrebné, je to na uvážení. Vhodnejšia je však lokálna vaginálna liečba, ako celková, ak to okolnosti a výsledky vyšetrení a výterov dovoľujú. Budem sa opakovať, ale keďže nepoznám žiadne výsledky ani okolnosti, neviem sa Vám viac k tomu vyjadriť. Ak je u Vás prítomná marginálna placenta praevia, kedy placenta dosahuje vnútornú bránku krčka maternice, ale neprekrýva ho a je lokalizovaná na prednej stene, je tu možnosť, že sa ešte povytiahne zväčšujúcou sa maternicou a rozpínaním dolného segmentu maternice. Ste však iba v 18. týždni tehotenstva, preto je ešte skoro to hodnotiť. Nebojte sa v prípade nejasností pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a výterov, USG nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Špinenie 12 tt

    , Autor: Mary_Ann 233

    Dobrý deň prajem, rada by som sa spýtala, aktuálne som 12 tt a opätovne som začala špiniť, tmavohnedou krvou. Už sa mi to raz stalo v 5 tt, kde som bola hospitalizovaná v nemocnici, užívala som dicynone 2 týždne spolu s ascorutinom. Od začiatku tehotenstva užívam kyselinu listovú, progesterón, ascorutin stále v zníženej v dávke po spomínanom špinení v 5 tt. Špinenie ustálo pred týždňom asi na 5 dní, teraz opätovne začalo. Mám aj prevrátenú maternicu. Včera na sone bol plod v poriadku. Z čoho môže toto špinenie vznikať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najmä tmavou krvou, či hnedým výtokom, je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol v maternici prítomný aj hematóm, je možné, že sa postupne vyplavuje. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli výsledky vyšetrení, aj USG, v poriadku, nemusíte sa obávať. Ascorutin môžete užívať aj naďalej, v dávke 3x1 tabletka denne. Nemáte prevrátenú maternicu, je iba v zadnom postavení RVF. Zväčšujúcou sa maternicou sa toto postavenie zmení, nie je to žiadna patológia.