Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • anti-CMV

    , Autor: Anya

    Dobrý deň MUDr. Reismullerová,
    chcem sa opýtať, v 26tt mi robili testy na vírusy.Zaujímalo by ma anti-CMV, kde anti-CMV IgG mi vyšlo pozit 37,6 a anti-CMV IgM negat.6. Znamená to, že vírus som prekonala v tehotenstve či niekedy pred ním?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pozitívne Ig G protilátky znamenajú prekonanú infekciu v minulosti, nepredsavujú riziko pre plod. Práve naopak do určitej miery predstavujú ochranu pred opakovanou infekciou v gravidite.

Podobné otázky

  • CMV

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu, nakolko vo februari 2020 som prisla o dieta v 1 trimestri, zistilo sa ze som mala vysoke pritilatky na CMV virus, konkretne IGG boli 245 niekedy v januari 2020 IGM bolo uz negativne, lekarka sa vyajadrila ze som pravdepodobne prekonala CMV niekedy na zaciatku tehotenstva, co aj sedelo, lebo som bola hrozne chora na koncom decembra.. od aprila 2020 som opat tehotna a z odberu mi v auguste zistili, ze protilatky na CMV virus
    klesli, konkretne IGG boli 221 IGM bolo negativne, a teraz v 33 tt tehotenstva mi robili opat kontrolne odbery IGM opat negativne ale to co ma trapi je ze mi stupli protilatky IGG opat na hodnotu 245.... Moja otazka je, ci by protilatky nemali casom klesat? Presiel uz skoro rok a raz klesli, teraz stupli na povodne hodnoty spred roka, nemohol sa ten virus opat vyskytnut, kedze stupli aj protilatky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako Vám už bolo v vysvetlené, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej.
    Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 – 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Takto sa Vám neviem k tomu bližšie vyjadriť.

  • latentna/chronicka infekcia

    , Autor: ada121

    Dobry den,

    momentalne som 16tt.
    Pred dvomi mesiacmi robili pecenove testy, ktore boli trosku zvysene a o par dni na to sa testy zopakovali. Su v norme.

    Pani doktorka povedala, ze mam sa ist opytat do ambulancie rizikovej gravidity sa opytat, ako postupovat. Infekcia tam vraj prebehla, momentalne to vyzera tak, ze neprebieha.
    V pripade, ze neprebieha, je to prosim v poriadku?

    "
    IgM /Eclia/ negativny
    S_CMV IcG - avidita /Eclia/ 84 vysoka avidita
    > 55% / vysoka susp.latentna chronicka infekcia
    Vysledky vysetrenia pravdepodobne svedcia pre prekonanu EBV infekciu. "

    Nepocitujem a nepocitovala som dlhe mesiace ziadne "chripkove" alebo inak chorobne stavy, citim sa dlhodobo dobre.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri tehotenstva vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prechodu vírusu. S najväčšou pravdepodobnosťou ste v minulosti prekonali infekciu cytomegalovírusom, ktorá prebiehala bez klinických príznakov, alebo bola vo forme nekomplikovanej chrípky. Nemusíte mať už roky žiadne ťažkosti. Vplyv na tehotenstvo to nemá. Čo sa týka pečeňových testov, ako aj ostatných vyšetrení, nepoznám presné výsledky, preto sa neviem objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.