Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,496 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Negatívne

    , Autor: Majka3208

    Dobrý deň pán dr.
    28.2 som mala gynekológom potvrdenu ovuláciu. Snažíme sa o bábätko.
    Už týždeň má boli podbruško. Menštruáciu mávam ako hodinky pre na 29 deň cyklus.
    Dnes mám 30 a stále nič. Len bolesti podbruska. 4 dni dozadu som mala slabo žltý husti výtok bez zápachu (bez pálenie svrbenia).
    Testy sú však negatívne.
    Čo by to prosím mohlo byt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškajúcej menštruácie môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skoro realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 2 -3 týždne si realizujte tehotenský test, prípadne pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marcela13

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.

  • Wellness a možné otehotnenie

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán doktor,

    práve som po ovulácii a snažili sme sa o bábätko. Cez víkend máme ísť na wellness, a zaujímalo by ma, či by som sa mala vyhnúť horúcej vode vo vírivke a taktiež saunám v prípade, že došlo počas ovulácie k oplodneniu ? Mohlo by to nejako negatívne ovplyvniť uhniezdenie ? Som po jednom zamlčanom potrate v 8tt. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do wellnessu ísť môžete. Pri vírivkach a bazénoch však treba myslieť na riziko možného zanesenia infekcie, či vzniku tzv. bakteriálnej vaginózy vplyvom porušenia pH v pošve a tým aj mikrobiálnej nerovnováhy, čo môže viesť k nutnosti užívania antibiotík, preto je vhodné si dať večer pred spaním vaginálne probiotikum, ktoré napomôže udržať v rovnováhe vaginálnu mikroflóru.

  • Tehotenstvo a menštruácia

    , Autor: Soňuš

    Dobrý deň ja len píšem vám preto lebo mala by som jednu otázku teraz 30 decembra som dostala menštruáciu a mala som len 2 dni 3 deň som mala už len také špinenie predtým som mala riad e 5 dni. Chcem sa spýtať či som nemohla ostať tehotná? Kúpila som tehotenský test vyšlo mi negatívne mám aj príznaky na tehotenstvo únava nemám ani chuť do jedla neviem že či ešte mám počkat alebo mám navšťíviť svojho gynekológa. Poradte mi ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.

  • Snaha o otehotnenie, špinenie pred menštruáciou a hematologické faktory

    , Autor: clori

    Dobrý deň, už niekoľko rokov sa snažíme o otehotnenie. Svoju rolu hrá aj mužský faktor, u mňa je to hypotyreóza, nízke AMH a na hematológii potvrdené MTHFR C677T homozygot, nízky titer LA a zvýšený faktor VIII. Mám za sebou 2x MA po prirodzenom počatí (11tt a 7tt), v oboch som pichala LWMH. V prvom tehotenstve som po zistení tehotenstva mala nasadený Duphaston kvôli špineniu, ktoré v 7. týždni ustalo. V druhom tehotenstve som špinila čerstvou krvou po celú dobu (aj v predpokladanom 9tt, ale to bol zistený MA v 7tt) napriek Progestanelle 3x200mg denne. Dôvod špinenia nezistený. Mimo tehotenstviev však tiež mávam problémy s dlhým špinením pred menštruáciou v dĺžke min. 5-7 dní pred menštruáciou. Hormonálny profil som mávala v poriadku, progesterón aj prolaktín boli ok. V ovulačnom cykle mávam sliznicu tripple line, špinenie nie je závislé na (an)ovulačnom cykle. Mám jeden malý vnútrosvalový myóm, ktorý má vraj bezproblémovú polohu a nezasahuje do endometria. Hypotyreózu mám dobre liečenú. Vzhľadom na mužský faktor plánujeme vklad darovaného embrya. V rukách mám protokol, do ktorého nechce hematologička zasahovať, čomu rozumiem. Okrem genetiky páru, genetického vyšetrenia vlastných embryí a diagnostickej laparoskopii u mňa máme vyšetrené všetko, aj reprodukčnú imunológiu. Nakoľko je možné, že výrazný problém môže byť aj v spermiách a ani moje vajíčka už nebudú v najlepšej "kondícii", je pre nás darované embryo najschodnejšou cestou. Mňa viac-menej zaujíma, či existuje ešte nejaké riešenie (možno vyšetrenie okrem LSK), ako prípadne zabrániť špineniu ako v bežnom cykle aj v prípadnom budúcom tehotenstve (či už vďaka KET DE alebo prirodzenom tehotenstve). Ďakujem Vám vopred za prípadné odporúčania, či existuje ešte nejaké riešenie, ktoré cestou gynekológa či špecialistov môžem skúsiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre centrum asistovanej reprodukcie, určite by som sa uberal týmto smerom. Čo sa týka špinenia, bez ohľadu na všetky negatívne okolnosti, je špinenie do 16. týždňa tehotenstva normálne, súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Tým, že si aplikujete nízkomolekulárny heparín, je krv ešte zriedenejšia, preto je pravdepodobnosť špinenia ešte vyššia. Pri špinení môžete skúsiť užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletku denne.