Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,363 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Anopyrin

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, chcem sa opytat je naozaj bezpecne pre plod uzivanie anopyrinu pocas tehotenstva?
    Na hematologii mi bol zisteny rodeny trombofilny stav:heterozygotna mutacia FII G20210A zatial asymptomaticka
    deficit FXII 22,9-24% klinicky nezávazny (môze sposobovat predlzenie aPTT)
    lupusovy inhibitor v nizkom titri, pozitivita non- criteria APA typu anti-fosfatidyletanolserin IgG 9/23-2/23, antitrombin screen 2/23,, ostatne antifosfolipidove protilatky su negativne

    odp. pri planovani/po potvrdeni gravidity pridat ASA 100mg denne (anopyrin/aspirin) pre pozitivitu non-criteria APA+LA

    je to bezpecne? poznam zeny ktore maju tiez tromofilny stav a im dr. naordinoval fraxiparine/clexane...Ja som mala este pred pol rokom hematologickou naordinovany nizkomolekulovy heparin tiez v pripade gravidity, ale po poslednom vysetreni v septembri mi to zamenila za Anopyrin.

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Anopyrin je do 34. - 36. týždňa tehotenstva bezpečný. Máte však hematologický problém, takže hematológ sa vie najobjektívnejšie vyjadriť k tomu, aká forma a dávka liečby bude pre Vás potrebná. Či budete mať v liečbe iba ASA 100 - 150mg na deň alebo Vám okrem toho do liečby pridá aj nízkomolekulárny heparín. Je to otázka pre hematológa. Určite sa neporovnávajte s kamarátkami, či inými ženami. Každá máte iný problém, diagnózu, výsledky, či okolnosti a pre každú je vhodnejšie niečo iné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho ošetrujúceho hematológa.

Podobné otázky

  • Anopirin pred tehotenstvom

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň, chcem sa poradiť mám potvrdení syndróm lepivych doštičiek beriem lieky anopirin už 5rokov od prvého tehotenstva pred tým dvakrát zamlčany potrat následne som začala hneď ako som zistila že som tehotná brat lieky najskôr fraxiparin od 3mesiaca aj anopirin polovicu tabletky teda 50mg. Všetko dopadlo dobre potom som už anopirin nevysadila a od pôrodu stále tá istá dávka tých 5rokov teraz sa snažíme o druhé avšak už dvakrát som mala biochemické mám pocit či nemôže byť práve dlhodobé užívanie anopirinu príčinou snažíme sa pol roka. Moja otázka či máte skúsenosti, že dlhodobe užívanie anopirinu môže zabrániť uhniezdeniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je, aké máte hodnoty krvných a zrážacích parametrov, je to skôr otázka na hematológa. Samotné užívanie Anopyrínu nemá vplyv na opakované mikropotraty. V poriadku to však určite nie je a je potrebné realizovať ďalšie vyšetrenia.

  • Diagnóza

    , Autor: 28Kristina03

    Dobrý deň, píšem Vám s prosbičkou o vysvetlenie stanovenej diagnózy od mojej hematologičky. Po 2 potratoch som bola gynekologóm poslaná na hematológiu za účelom vylúčenie trombofílie. Po získaní výsledkov mi boli podané do ruky papiere so stanovenou diagnózou ku ktorej mi vôbec nič nebolo povedané, mám predpísane lieky (anopyrin a kyselinu listovú), avšak rada by som počula nejaké stanovisko lekára, nakoľko na gynekológiu som objednaná až koncom marca. Otehnotnieť sa momentálne nechystám je potrebné lieky brať aj teraz alebo až pri plánovaní? Rada by som iba vedela, akú mám vlastne diagnózu, a či je užívanie anopyrinu vhodné pri silnej menštruacií. Moja diagnóza znie : mthfr c677t homozygot bez homocysteine. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na základe opisu máte potvrdený trombofílny stav, mutáciu MTHFR v homozygotnej forme. Spomínaná kyselina listová a acetylsalicylová (Anopyrin) sa nasadzujú pri plánovaní otehotnenia. Ak v dohľadnej dobe nemáte v pláne pokúšať sa otehotnieť, spomínané preparáty užívať z gynekologického hľadiska nemusíte. Čo sa týka hematologického hľadiska a eventuálne potreby kontroly, či ďalších vyšetrení sa Vám vyjadriť neviem, nakoľko je to v kompetencii hematológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: merris

    Pekný deň, chcela by som sa opýtať 2 otázky.
    Už 2 roky sa snažíme o bábätko. 1 potrat v 10 tt. + 2x biochemické.

    - momentálne som po IUI so stimuláciou Clostylom, infúzie Intralipidmi (hodnoty však len mierne zvýšené, hraničné) + 60mg Anopiryn ob deň preventívne + ešte mám posledné 2 tabletky Utragestanu.
    - aktuálne som 28 DC - a mám pozitívny test

    1) Je potrebné brať Utragestan dlhodobejšie, alebo už nemusím
    2) Kedy je najneskor nutné zameniť Anopyrin za Fraxaparín 0,3 v ktorom týždni? Počká to do návštevy gynekológa cca 2-3 t.? Alebo čo najskôr zameniť? Samozrejme, v prípade ak tehu bude pokračovať, čo verím že ano.

    ďakujem veľmi pekne



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Utrogestan môžete užívať aj naďalej. Anopyrin sa profylakticky užíva do 36. týždňa tehotenstva, kedy je nahradzovaný nízkomolekulárnym heparínom. Pokračujte v liečbe podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie

  • Hpdnoty HCG

    , Autor: Miska54321

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa informovať ohladom hodnôt HCG. V deň očakávanej menštruácie 10.6 mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Čiarky bola vuditelna ale rizovkasta. 11.6 bola slabsia, 12.6 silnejšia a dnes 13.6 zas taka ako 10.6. Viem ze vysledky su ovplyvnené zriedením moču, ale nemalo by hcg stúpať rýchlejšie a 4 den od prvého testu byt uz vyraznejsi výsledok - silna čiarka? Moze vysledky ovplyvniť užívanie anopyrinu a rozriedenie krvi? Alebo je to znamka ze nieco nieje v poriadku?

    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to nemá zmysel pre možný falošne pozitívny, ale aj falošne negatívny výsledok.

  • PCO a syndróm lepivych dostičiek

    , Autor: Ivonček

    Dobrý deň. Chcela by som spýtať ako mám ďalej pokračovať. Partner má spermie v poriadku. Pred niekoľkými rokmi som podstúpila IVF z toho sme mali 4x KET embrya boli v špičkovej kvalite, 1x IUI a 1x plánovanie pohlavného styku.Žiaľ všetko neúspešne.Medzi tým nám bola spravená aj genetika ktorá bola v poriadku. Nedávno som absolvovala laparoskopiu vaječníkov pri ktorej mi nič nezistili. Mám len PCO.Bola som aj na vyšetrenie štítnej žľazy všetko bolo v poriadku. Taktiež som absolvovala hematologicke vyšetrenie pri ktorom mi bol zistený vrodený trombofialny stav. Syndrom lepivych dostičiek.Bol mi naordinovany anopyrin 30mg ktorý som ešte nezačala užívať.Teraz som objednana na gyn.vyšetrenie po ktorom by som chcela znovu vyskúšať brať clostylbegin a zároveň chcem začať užívať aj spomínaný anopyrin. Moja otázka znie. Je možné že sa mi KET nepodaril kôly spominanej diagnóze a čo ďalej odporučate? Myslíte že by mi anopyrin a clostylbegin mohol dopomôcť k otehotneniu? Ďakujem za odpoveď prajem pekný zbytok dňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hematologický problém, najčastejšie v zmysle trombofílneho stavu, alebo endokrinologický problém je najčastejšou príčinou problému s otehotnením, ak sú genetické vyšetrenia, priechodnosť vajíčkovodov, ako aj ostatné vyšetrenia v norme. Najprv je vhodné nasadiť odporúčanú liečbu hematológom a až následne sa začnite snažiť. Je možné, že po úprave koagulačných parametrov dôjde aj k spontánnemu otehotneniu.