Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Miláčik môj

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mám odobrani na pravej strane vajcovod či môžem ešte otehotnieť mám len 29rokou po koľko mesiacoch môžem zostať tehotná

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte pravý vajíčkovod, z pravého vaječníka otehotnieť neviete. Ak je ľavý vyjíčkovod a ľavý vaječník v poriadku, môžete otehotnieť spontánne. Každý mesiac sa uvoľňuje počas ovulácie vajíčko z vaječníka, jeden mesiac z pravého, další z ľavého vaječníka, na striedačku. Pri snahe otehotnieť odporúčam nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám nepodarí aj napriek tomu otehotnieť do pol roka až roka, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • HCG 13

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, som 4 týždne po kyretáži po zamlčanom potrate. Výsledky krvi na HCG ukazujú hodnotu 13. Mám mierne pichanie v ľavej časti podbruška. Na sone nevidno nič. Prosím Vás, môže ísť o mimomaternicové tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe jednej hodnoty beta HCG sa nedá vyjadriť. Možností môže byť viacero. Mimomaternicové tehotenstvo nepredpokladám, to by sa už prejavovalo inak. Môže sa jednať aj o perzistujúcu trofoblastovú chorobu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je však potrebné to odsledovať. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné realizovať kontrolné vyšetrenie beta HCG o týždeň od poslednej kontroly. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama. V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom. Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že všetko je v poriadku, že nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela, nemám bolesti a ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali za sebou dva zamlčané potraty v 6. týždni tehotenstva, pravdepodobne nie je niečo v poriadku. Príčin však môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie, ako aj vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické, či imunologické vyšetrenie, ktoré môžu odhaliť príčinu opakovaných potratov v skorom týždni tehotenstva. Vo výsledkoch histológie nemuseli byť zachytené plodové súčasti, teda embryonálne tkanivá, to však automaticky neznamená mimomaternicové tehotenstvo. To sa dá jednoducho vylúčiť realizáciou odberu krvi na beta HCG, ktoré v prípade negatívneho výsledku jednoznačne vylúči akékoľvek tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Klesajúce hcg

    , Autor: LuciaD93

    Dobrý deň,
    13.10 som mala menštruáciu, 15.11 som opäť krvacala, bola som natom že ide o menštruáciu ale neprestala ako zvyčajne a splnila som 14 dni ešte. V pondelok mi robili hcg mala som hodnotu 40 v stredu som mala hodnotu 38,40. Další odber hcg mám mat 7.12.
    Je možné že ide o mimomaternicove tehotenstvo? Mám sa báť? Hrozí mi niečo ?
    Ak mám takúto hodnotu budem musieť ísť na čistenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mimomaternicové tehotenstvo, ako aj už prebehnutý potrat sa vylúčiť nedá. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • laparoskopia

    , Autor: 63315

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Mám 31 rokov, pôrod 1x pred 4 rokmi, bezproblémové otehotnenie a tehotenstvo. Po 2 rokoch snaženia mi bola robená teraz laparoskopia kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov, zistilo sa, že pravým vajcovodov KL preniká len oneskorene a veľmi malo, ľavou vôbec… je zrastený bez prítomnosti tekutiny, avšak doktor ľavý vajcovod neodstránil, povedal, že nebol dôvod odstránenia kvôli neprítomnosti tej tekutiny. Povedal, že síce malá ale je šanca otehotnieť ale skôr by odporúčal IVF. Moje otázky by boli: V IVF centre nebude problém, že bol ponechaný nefunkčný vajcovod? Tým, že je funkčný len jeden a len trošku sa dá otehotnieť len keď bude ovulacia na pravom vaječníku? V tomto prípade je vyššia šanca na mimomaternicove tehotenstvo? Vopred Vám dakujem za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je priechodný iba pravý vajíčkovod, otehotnieť sa dá prakticky iba z pravého vaječníka, áno, iba počas ovulácie na pravom vaječníku. Čo sa týka možného tehotenstva v nepriechodnom vajíčkovode, istá šanca existuje. Platí to však u každej pacientky. Takto je sa ťažké bližšie objektívne vyjadriť. Môžete sa samozrejme pokúšať spontánne otehotnieť, odporúča sa nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám však nepodarilo otehotnieť po dvoch rokoch snaženia sa, odporúčam tehotenstvo riešiť cestou centra asistovanej reprodukcie.

  • Chemicke tehotenstvo

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, mam 33 rokov a snazime sa o prve babo. V juli som v 11.tyzdni spontanne potratila. Koncom novembra som potratila druhykrat, ale ze som bola tehotna som sa dozvedela az po krvacani. Nakolko som mala vyssie teploty, bolest hlavy, nechut do jedla a celkova slabost, urobila som si test a bol pozitivny. Sukromna gynekologicka mi urobila vaginalny ultrazvuk (8. den cyklu) a zhodnotila, ze maternica je prazdna, hrubka endometria bola 7mm a teda podla toho vylucila aj mimomaternicove tehotenstvo.Dnes je to uz 11 den cyklu, test mam stale pozitivny hoci uz slabne, ale moja bazalna teplota neklesa. Stale mam 37'C a zacinam mat obavy, ci to nemoze sposobovat nejaky zapal. Pri prvom potrate mi teplota klesla ihned a aj hcg som po 2 tyzdnoch uz mala na testoch negativne. Aky je Vas nazor na to? Zijem v UK a o krvnych testoch mozem len snivat. Taktiez by som si chcela nejako pomoct, aby sme mohli mat zdrave dietatko, ale tu nam progesteron na udrzanie tehotenstva nepredpisu rovnako ako na SK. Je nieco, cim by som mohla podporit zdravy vyvoj embrya? Beriem femibion, zinok aj coenzym q10. Uz zaciname byt dost zufaly, a aj tieto straty su tazke po psychickej stranke.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade je nutné doriešiť súčasný stav a jednoznačne vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo. Beta HCG by malo byť odsledované až do nuly. Následne je vhodné počkať aspoň dva - tri menštruačné cykly a následne sa začať opäť snažiť otehotnieť. Užívať môžete kyselinu listovú 400ug denne. Ak u Vás už došlo k dvom potratom za sebou, je vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, ako aj genetické vyšetrenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.