Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • potrat

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.

Podobné otázky

  • Snaha o tehotenstvo a lieky

    , Autor: 99motylik9

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko. V októbri 2023s som vysadila HAK a nedostala som 5 mesiacov menštruáciu. Presne pred mesiacov som začala brať Inofolic a včera, 10.04.2024 som dostala konečne menštruáciu.
    Zároveň som však bola na kontrole u neurológa a predpísal mi dva lieky - ARTHROTEC FORTE 30X75MG a TRAMADOL/PARACETAM MRG 60
    V oboch príbalových letákoch je napísané, že "Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako začnete užívať tento liek." Tak neviem, či je dobré ich brať, pokiaľ sa snažím o otehotnenie. Poradíte mi, prosím?

    Ďakujem veľmi pekne za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je vhodné sa snažiť otehotnieť pri užívaní týchto liekov, prípadne užívať tieto lieky, ak sa snažíte otehotnieť. Už aj jedna tabletka Arthrotecu môže vyvolať potrat. Najprv si doriešte neurologické problémy a až následne plánujte tehotenstvo.

  • AMH - rada

    , Autor: MH

    Dobrý deň, p. doktor. Som po 2 zamlknutych potratoch (prirodzene pocatie). Mam 31 rokov.
    Absolvovala som rozne vysetrenia. Hematologia pozitivny protrombin (apla). Naposledy vsak hormonalny profil, z ktoreho som ostala mierne v soku, nakolko vysledok AMH 0,93 ug/ml (hladina nizka). Z osobnych dovod sme s manzelom tohto roku tehotenstvo chceli odlozit. Odporucili by ste v mojom pripade mrazenie vajicok?
    Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je ešte realizovať okrem hematologického vyšetrenia aj endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie. Ak neplánujete otehotnieť tento rok, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde s Vami preberú všetky možnosti, aj čo sa týka zmrazenia vajíčok.

  • Chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Je objednany u urologa. Ja mam vsak vysledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne, aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Aj keď najčastejším spôsobom je prenos nechráneným pohlavným stykom: štatistiky udávajú, že šanca na prenos z jedného človeka na druhého je až 60 %. Nevylučujem vplyv chlamýdiovej infekcie na opakované potraty, niektoré štúdie udávajú súvis, iné však nedávajú do súvisu chlamýdiovú infekciu s príčinou potratov. Platí však nepísané pravidlo, že ak je pozitívny jeden z partnerov, s veľkou pravdepodobnosťou môže mať infekciu aj druhý partner. Manžel má však pozitívne protilátky, ktoré hovoria o prekonaní infekcie. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie jednoznačne objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ako aj vyšetrujúcich lekárov manžela.

  • Horúca kaďa

    , Autor: Majka3208

    Dobrý deň. V stredu 28.2 som mala gynekológom potvrdenu ovuláciu. V piatok 1.3 som sa kúpala v horúcej kadi.
    Dnes cítim, že som zrejme prechladla. Cítim slabšiu bolesť v podbrušku i krížoch, častejšie mocim.
    Mohla som tak ublížiť prípadnému uhniezdeniu? :(
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nebude Váš organizmus dostatočne pripravený na otehotnenie, k uhniezdeniu nedôjde, prípadne, aj keby došlo a zárodok by nemal vhodné podmienky, môže dôjsť k mikropotratu. Odsledujte si to. Odporúčam dostatočný pitný režim, dostatok vitamínov a telesné šetrenie v teple.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marcela13

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.