Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň včera som Vám poslala tu to otázku no ""Dobrý deň,chcela by som sa opýtať s partnerom máme nechránený pohlavný styk no už pol roka sa nám nedarí otehotnieť.6.05.2021 som dostala menštruáciu ktorá prišla o dva dni skôr trvala iba 4dni no bola oveľa slabšia ako mávam následne o dva dni som opäť spinila v ružovo bielej farbe no a 17.05(pondelok) som mala znova ruzovy výtok ale iba na toaletnom papieri úplne minimum..ovulacny test som mala pozitívny včera (19.05.2021).samozrejme že som si aj napriek slabej menštruácii robila tehotenský test bola tam nejaká čiarka ale slabo viditeľná a iba na dennom svetle...a ešte by som sa chcela opýtať či 5 dní pred ovulaciou môžem otehotnieť či je nejaká šanca že spermie vydržia 5dni do ovulácie.za odpoveď Ďakujem.""
    ##No zabudla som doplniť že keď mi vyšiel pozitívny ovulacny test a na druhý deň som mala bolesti ako pri ovulacii a zároveň večer výtok natahovaci môžem byť aj napriek tomu tehotná? Pi Tom ako ustúpili bolesti som ovulacny test robila znova no bol už skôr negatívny aj keď čiarky bolo vidieť dosť ďakujem za odpoveď .
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič to nemení na tom, že tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Je potrebné vyčkať. Platí všetko, čo som Vám napísal. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta hCG. Ak však nemáte žiadne ťažkosti, môžete sa naďalej snažiť a pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si urobte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať je možné že žena otehotnie počas menštruácie? Snažíme sa o bábätko chcem sa spýtať ci existuje dáky gél na podporu počatia a v maternici spermie vydržia 5 dní je to pravda ale bez toho že žena sa nemôže sprchovať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky, ak sa ovulácia prekrýva s menštruáciou, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, no je pomerne nepravdepodobné. Ak má žena menštruáciu, krvácajúca maternica s menštruačnou drťou nie je veľmi schopná prijať oplodnené vajíčko. Ak však dôjde k oplodneniu ešte pred spustením menštruačného krvácania, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Neexistuje žiaden gél, ktorý by udržal spermi, najmä nie počas menštruácie. Sprchovanie na to nemá vplyv. Ak má žena nechránený pohlavný styk, po ktorom sa ide osprchovať, tehotenstvu nezabráni. Je to skôr otázka hygieny. Ak sa snažíte otehotnieť, praktizujete nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne a aj napriek tomu sa Vám nedarí otehotnieť po viac ako roku snaženia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Folikulárna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bola som stymulovaná clostilbegytom folikul na pravom vaječníku bol 21cm a na ľavom 18 po pichnuty gonasi kit moje telo nezareagovalo a folikul nepraskol na pravom sa zvädšil na 31mm a na ľavom čiastočne kolabovany takže sa vajičko pravdepodobne neuvoľnilo ak som to spravne pochopila. Brali mi krv na štítnu žlazu ta bola v poriadku aj počet vajíčok je v poriadku s hormonálneho profilu mam zvýšeni FSH nechápem prečo folikul nepraskol stáva sa to aj ked sa pichne gonasi kit alebo ovitrelle? Zmizne mi cysta pri následovnej menštruácii alebo to je ešte folikul ktory môže prasknuť?Aj minule som mala čiastočne kolabovaný folikul myslite že môžem pokračovať v ďalšej stimulácii či mame radšej počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností nemusí byť stimulácia ovulácie úspešná. Neprasknutý folikul alebo teda folikulárna cysta môže prasknúť v nasledujúcom cykle. Je to individuálne. Otázka ďalšej stimulácie ovulácie je však na vyšetrujúcich lekároch, ktorí môžu zmeniť postup v stimulácii ovulácie, či použiť iné preparáty.

  • Utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som stimulovana clostilbegytom a po pichnuty gonasy beriem utrogestan dve vaginálne tab. večer tehotenský test mi vyšiel pozitivne 4 dni pred Ms dva dni po sebe ale na druhy den uz tam žiadna čiarka nebola ako som vysadila utrogestan tak som začala špiniť následne silno krvacat tak sa chcem opýtať či by som mohla ten utrogestan brat stale vkuse a nevysadzat ho a počkala kim na teste nebudu dve čiarky mam pocit že bez utrogestanu tehotenstvo neudržim beriem ho od 16 dna odkedy my začne Ms a potom 10 dni ho beriem aby som dostala Ms.
    2 otazka je možne ked som stimulovana clostilbegytom že po Ms mam ovulaciu pretože mi začal tahavy hlien a to beriem teras clostyl 3 den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky môžete užívať progesterónové preparáty kontinuálne. Nepoznám však výsledky hormonálneho profilu, ani ďalšie výsledky, nálezy a okolnosti, preto je ťažké to takto zhodnotiť. Je nepravdepodobné, že v sa počas užívania Clostilbegytu tretí deň spustila ovulácia. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte alebo navštívte.

  • Krátky cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    S priateľom sa snažíme o bábätko zatiaľ len 2 mesiace. Po 3,5 roku som vysadila antikoncepciu,v prvý mesiac som hneď začala ovulovať, taktiež aj druhý mesiac, v druhý mesiac som si nechala spraviť hormonálny profil a všetko vyzerá byť v poriadku, dokonca aj žlté teliesko sa udržalo.Je pravda, je bazálna teplota mi trošku skáče pretože mi jej meranie spôsobuje veľký stres aby všetko bolo v poriadku. Moja otázka znie, či je v poriadku, že oba cykly som mala iba 21-22 dňové, hoci pred braním antikoncepcie boli pravidelné 28 dňové. Môže narušený spánok a stres spôsobovať problémy s cyklom, resp.je potrebné to už takto skoro riešiť s lekárom?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kratší cyklus nemusí byť prekážkou. Samozrejme, nedostatok spánku, či narušený biorytmus, a najmä vplyv stresu môže a aj má vplyv na menštruačný cyklus. Ak nemáte iné ťažkosti, zatiaľ Vám gynekológ veľmi nepomôže, respektíve je to zatiaľ zbytočné riešiť. Pri plánovaní tehotenstva odporúčam praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie a uvidíte. Ak by sa Vám aj napriek tomu nepodarilo otehotnieť do roka, bude vhodné navštíviť obvodného gynekológa a stanoviť ďalší postup.

  • Kortikoidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Rada by som sa informovala nakoľko mám atopický ekzém a niekoľko rokov som bola liečená mastičkami s kortikoidmi či ich dlhodobé užívanie má vplyv na plodnosť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na reprodukčného imunológa, ale pomerne často sa v liečbe neplodnosti používajú aj kortikoidy, takže ak máte na mysli, či dlhodobé užívanie kortikoidov znižuje plodnosť, myslím si, že je to skôr opačne. Atopický ekzém je však istou fomou poruchy imunitného systému, čo v konečnom dôsledku môže mať istý vplyv na otehotnenie.