Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, som mamina 14 mesacnej dcerky a s manzelom sa snazime o druhe babatko zatial len 4 mesiace. Cyklus mavam 26-28 dnovy, ovulacie mavam vacsinou v 11-14 den cyklu. Kedze si poznam priznaky ovulacie ktore mam ( hlien a bolest v podbrusku), chcela by som sa opytat nasledovne:

    Posledny menzes bol 14.10, ale ovulacia sa dostavila az vcera t.j. 20-ty den cyklu (neviem z akehi dovodu tak neskoro)...Styk mavam pravidelny (aj vcera t.j v den ovulacie)
    Je mozne otehotniet aj ked som mala oneskorenu ovulaciu?
    Menzes by som mala dostat o 6 dni t.j. 7.11 - 9.11 (ak ratame 26-28 dni ktore mavam).
    Bolo by mozne (aj ked je to len kratky cas na oplodnenie/uhniezdenie od OVU do MS) ze menzes za tych 6 dni nedostanem vobec (mozne tehotenstvo?) kedze som ovulovala tyzden pred menzesom, resp. mozem menzes dostat aj tak a mozem byt tehotna zaroven?

    (uzivam Inofolic Combi a Euthyrox 50, hormonalny profil ok, takisto z endokrinologickeho hladiska tiez vsetko ok.)

    Dakujem velmi pekne a pekny zvysok dna prajem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, dá sa otehotnieť aj pri posunutej ovulácii. Ak by sa Vám však nepodarilo otehotnieť, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku, je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie predpísať Clostilbegyt na vyvolanie ovulácie.

Podobné otázky

  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opýtať od 29.8 do 5.9 som mala plodne dny
    od 17.9 do 20.9 mam dostať menžes a zaz mi začínajú polodne dni 26.9 do 30.9 môžem mať dva krát za mesiac ovulácii ? (ovulačni hlien ) ?
    za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe hlienu sa nedá jednoznačne zhodnotiť, že Vám začínajú opäť plodné dni. Treba však povedať, že menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba síce nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Takže ak je ovulačný cyklus krátky, môže sa stať, že počas jedného menštruačného cyklu prebehnú dva ovulačné cykly a teda že žena ovuluje dvakrát. Nie je to však druhá ovulácia, ale už tá ďalšia. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať je možné že žena otehotnie počas menštruácie? Snažíme sa o bábätko chcem sa spýtať ci existuje dáky gél na podporu počatia a v maternici spermie vydržia 5 dní je to pravda ale bez toho že žena sa nemôže sprchovať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky, ak sa ovulácia prekrýva s menštruáciou, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, no je pomerne nepravdepodobné. Ak má žena menštruáciu, krvácajúca maternica s menštruačnou drťou nie je veľmi schopná prijať oplodnené vajíčko. Ak však dôjde k oplodneniu ešte pred spustením menštruačného krvácania, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Neexistuje žiaden gél, ktorý by udržal spermi, najmä nie počas menštruácie. Sprchovanie na to nemá vplyv. Ak má žena nechránený pohlavný styk, po ktorom sa ide osprchovať, tehotenstvu nezabráni. Je to skôr otázka hygieny. Ak sa snažíte otehotnieť, praktizujete nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne a aj napriek tomu sa Vám nedarí otehotnieť po viac ako roku snaženia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Progesterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ak som bola na hormonálny profil na 25.deň cyklu a mala som progesterón 2,06 nmol/l je to nízka hodnota? Hneď v ten deň som potom dostala aj menštruáciu. (Lebo viem, že v 2. polovici cyklu by mal byť 10,62 až 89,14 nmol / l) Lenže neviem v ktorej fáze sa to ráta, že som bola pri odbere ja, keď som v ten deň navečer dostala menštruáciu.
    Prípadne, kedy treba brať krv, aby som zistila či prebehla ovulácia?
    Vopred ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v deň odberu krvi dostali menštruáciu, čo spadá už do folikulárnej fázy, hodnota progesterónu by bola primeraná. Je vhodné realizovať hormonálny profil na 3. a 18. deň cyklu, kedy sa dá naojobjektívnejšie povedať, či k ovulácii došlo alebo nie. Na základe jednej hodnoty, navyše na 25. deň cyklu, kedy ste zároveň dostali menštruáciu sa nedá objektívne vyjadriť.

  • Ako správne užívať Duphaston?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    bol mi predpísaný duphaston na úpravu MC, kedže sa mi predlžoval pomaly na 35 dni. Chcem sa preto opýtať lekárka mi povedala, že ho mám brať od 11. do 25. cyklu preto sa chcem opýtať či sa to berie ako 11 deň cyklu alebo od 11 dňa po MS teda už aj po ovulácii. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, schémy užívania Duphastonu sú rôzne, podľa toho, čo sa rieši. Prvý deň cyklu si rátate ako prvý deň menštruácie. Teda 11. deň cyklu je 11 dní od začiatku menštruácie. Ovulácia štandardne prebieha na 14. až 16. deň cyklu.

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, prosím aký konkrétny ovulacny test odporúčate? V minulosti som mala cyklus pravidelný (28 dni) ale minuly mesiac bol 25 dňový a teraz 26 dňový. Preto neviem čo si zadať do ovulacnej kalkulačky. Pri prvom dieťatku som mala cyklus pravidelný (28 dni) takze sa mi to ľahko rátalo. Vtedy som si pre potvrdenie ovulácie robila aj ovulacne testy avšak vždy mi vyšli negatívne ( predpokladám že falošne negatívne ) nakoľko som normálne otehotnela aj keď mi stále vychádzalo že nemám ovulaciu podľa testov. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, osobne ovulačné testy veľmi neuznávam. Aj keď viem, že žena v dnešnej dobe si chce byť istá a všetko, čo sa dá skontrolovať alebo nejakým spôsobom vyšetriť chce využiť, nie vždy je to rozumné a najlepšie riešenie. Pri snažení sa otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test.