Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vajcovod

    , Autor: tryinka1234

    Pan doktor, ešte otázka, ak žene zistili prostredníctvom hyfosy nepriechodný pravý vajcovod, ste za odstránenie tohto vajcovod laparoskopicky? Je možná zla reakcia na stimuláciu pred ivf ak mám vajcovod ktorý je nepriechodný? Alebo to s nízkou odozvou na stimuláciu nemá nič spoločné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak aj bol zistený nepriechodný vajíčkovod, so stimuláciou to súvis nemá. Ak máte ľavý vajíčkovod ako aj ľavý vaječník v poriadku, spontánne otehotnenie je možné. Treba ešte povdedať, že HyFoSy je menej spoľahlivé vyšetrenie ako LSK s chromopertubáciou, 10-20% reálne priechodných vajíčkovodov sa nepotvrdí, to znamená, že aj keď je vajíčkovod priechodný, na HyFoSy vyšetrení sa môže javiť ako nepriechodný. Čo sa týka prípadného ponechania skutočne nepriechodného vajíčkovodu, pri asistovanom otehotnení je vyššie riziko tubárnej gravidity, teda že sa oplodnené vajíčko uhniezdi v nepriechodnom vajíčkovode, ale jeho odstránenie nie je za každých okolností nevyhnutné.

Podobné otázky

  • laparoskopia

    , Autor: 63315

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Mám 31 rokov, pôrod 1x pred 4 rokmi, bezproblémové otehotnenie a tehotenstvo. Po 2 rokoch snaženia mi bola robená teraz laparoskopia kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov, zistilo sa, že pravým vajcovodov KL preniká len oneskorene a veľmi malo, ľavou vôbec… je zrastený bez prítomnosti tekutiny, avšak doktor ľavý vajcovod neodstránil, povedal, že nebol dôvod odstránenia kvôli neprítomnosti tej tekutiny. Povedal, že síce malá ale je šanca otehotnieť ale skôr by odporúčal IVF. Moje otázky by boli: V IVF centre nebude problém, že bol ponechaný nefunkčný vajcovod? Tým, že je funkčný len jeden a len trošku sa dá otehotnieť len keď bude ovulacia na pravom vaječníku? V tomto prípade je vyššia šanca na mimomaternicove tehotenstvo? Vopred Vám dakujem za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je priechodný iba pravý vajíčkovod, otehotnieť sa dá prakticky iba z pravého vaječníka, áno, iba počas ovulácie na pravom vaječníku. Čo sa týka možného tehotenstva v nepriechodnom vajíčkovode, istá šanca existuje. Platí to však u každej pacientky. Takto je sa ťažké bližšie objektívne vyjadriť. Môžete sa samozrejme pokúšať spontánne otehotnieť, odporúča sa nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám však nepodarilo otehotnieť po dvoch rokoch snaženia sa, odporúčam tehotenstvo riešiť cestou centra asistovanej reprodukcie.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Miláčik môj

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mám odobrani na pravej strane vajcovod či môžem ešte otehotnieť mám len 29rokou po koľko mesiacoch môžem zostať tehotná

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte pravý vajíčkovod, z pravého vaječníka otehotnieť neviete. Ak je ľavý vyjíčkovod a ľavý vaječník v poriadku, môžete otehotnieť spontánne. Každý mesiac sa uvoľňuje počas ovulácie vajíčko z vaječníka, jeden mesiac z pravého, další z ľavého vaječníka, na striedačku. Pri snahe otehotnieť odporúčam nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám nepodarí aj napriek tomu otehotnieť do pol roka až roka, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Jeden vajcovod

    , Autor: Patus

    Dobrý deň,
    Mám 28 rokov, som dva roky po mimomaternicovom tehotenstve- prišla som o jeden vajcovod. Rok sa snažíme otehotnieť no zatiaľ sa nepodarilo. Ak mám len pravý vajcovod znamená to že viem otehotnieť len každý druhý mesiac? Da sa nejakým spôsobom zistiť z ktorého vaječníka ovulujem(bez vyšetrenia)?menstruacia je pravidelná, žiadne iné problémy niesu podľa môjho doktora. Ďakujem za odpoveď Patricia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky je to tak. U ženy dochádza k ovulácii štandardne na striedačku, každý mesiac z druhého vaječníka. Bez USG vyšetrenia sa nedá povedať, z ktorého vaječníka dôjde k ovulácii. Preto sa odporúča mať pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie).

  • Susp. polyp v maternici

    , Autor: lucia-29

    Dobry den, pan doktor,

    Podstupila som hysteroskopiu na zistenie priechodnosti vajcovodov. Lavy je priechodny. Pravy mam 'stazene priechodny' (tekutina tiekla az pri silnom tlaku).

    Hrozi mi mimomaternicove tehotenstvo alebo sa cez pravy vajcovod neda vobec otehotniet?

    V maternici mi nasli 'susp. polyp na zadnej stene', v sprave sa neuvadza aky je velky. Prosim Vas, co znamena 'susp.'? Moze to sposobit neplodnost alebo nejako ohrozovat pripadne tehotenstvo?

    V sprave sa pise 'vykonana strich abrazia - frakc. kyret endometria' - co to prosim znamena? Kyret znie ako kyretaz, znamena to, ze mi polyp odstranili?

    Kolko dni po hysteroskopii nebudem moct cvicit yogu - uroven zaciatocnik?

    Vopred Vam dakujem za odpoved.
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na zistenie priechodnosti vajíčkovodov sa robí laparoskopia, nie hysteroskopia. Tým, že je pravý vajíčkovod priechodný, hoci pri vyššom tlaku tekutiny, neznamená, že je nepriechodný, hoci pripúšťam, že do istej miery môže zvyšovať riziko tubárnej gravidity. Suspektný polyp (teda podozrenie na polyp) sa väčšinou hodnotí ako nález na USG. Ak sa vykonáva hysteroskopia, zavádza sa kamera do dutiny maternice a musí byť jednoznačne identifikované, či sa jedná alebo nejedná o polyp, prípadne myóm alebo len vlajúcu sliznicu v dutine maternice. Polyp jednoznačne nemusí ohrozovať tehotenstvo (ale do istej miery podľa okolností môže), ale nemá čo v dutine maternice robiť. Strich abrázia znamená, že sa zobrala len jeden útržok sliznice dutiny maternice, frakcionovaná kyretáž znamená, že sa zobrala vzorka sliznice z krčka a z dutiny maternice. Z Vášho popisu mi nie je jasné, či sa polyp potvrdil a či bol odstránený. O výsledku zákroku ako aj ďalšom postupe ste sa mali informovať na pracovisku, kde bol zákrok realizovaný. Od cvičenia by som si dal pauzu aspoň 10 - 12 dní. Ďalšia menštruácia sa dostaví za 4-6 týždňov. Dbajte na hygienu, nekúpte sa 14 dní (sprchovať sa samozrejme môžte) a vynechajte pohlavný styk nasledujúce dva týždne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach konzultujte Vášho obvodného gynekológa, resp. informujte sa na pracovisku, kde Vám bol zákrok realizovaný pri návšteve ohľadom výsledkov histológie.

  • tehotenstvo

    , Autor: lilian

    dobry den
    mam jednu otazku ,mam 46rokov partner tiez z predchadzajucich vztahov mame deti ja jedno on 3,chceli by sme ale jedno spolocne ze moje deti tvoje deti a nase dieta.ale teraz k otazke po operacii kedy som mala pred 6rokmi mimomaternicove tehot.krvacanie do brusnej dutiny a nasledne odstraneny lavy vajcovod ktory bol zdeformovany.partner po operacii srdca nakolko ma umelu chlopnu .snazime sa o babetko ale nejak sa nam nedari po vysetreni u gynekologa mi bolo povedane ze problem nie je ze som v poriadku ,viem ze aj vek zohrava svoju ulohu ale da sa tomu nejak pomoct??lekar mi este povedal ze mam vysoku sliznicu na maternici .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade by bolo najvhodnejšie kontaktovať a násldne konzultovať niektoré z centier asistovanej reprodukcei, kde vám budú vedieť poskytnúť komplexnú starostlivosť, ohľadom vyšetrení i následnej starostlivosti , pre vás i partnera
    s pozdravom