Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problem

    , Autor:

    Dobrý deň už rok sa s priatelom snažime o dieťa bola som na preventivnej prehliadke a lekár povedal že pokial sa to do dalšieho roku nepodarí začne s liečenim ... su nejaké tabletky na podporu otehotnenia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je viacero možností , vo všeobecnosti však platí, že ak neotehotniete do roka od intenzívneho snaženia, je vhodné to riešiť cestou IVF centra, ktoré Vám už predstaví možnosti liečby a nastaví pre Vás tu najvhodnejšiu.

Podobné otázky

  • Snaha o počatie

    , Autor: Sestra

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Tabletka po

    , Autor: Lienka89

    Dobrý deň chcem sa opýtať pred rokom a pol som zobrala v marci jednu tabletku po a potom druhu v júni bol to rok 2022 môžem mať teraz problém otehotnieť s priateľom sa pokúšame o dieťatko môže to byť aj vekom keďže už mám 35 ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie tabletky núdzovej antikoncepcie v minulosti nemá žiadny vplyv na terajšiu snahu otehotnieť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom nechránenom pohlavnom styku, aspoň 2 - 3 krát týždenne, okrem obdobia menštruácie.

  • leiden

    , Autor: julka12345

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás ako odborníka spýtať aká je šanca, resp. či je šanca že žena s potvrdenou mutáciou Leiden (homozygot) a MTHFR AC (homozygot) vynosi a porodí dieťa aj ked má za sebou dve biochemické tehotenstvá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šanca na otehotnenie ako aj donosenie plodu je reálna. Hematologický a/alebo endokrinologický problém je najčastejšou príčinou potratov. Predpokladám, že hematológ Vám povedal svoje stanovisko, ako aj to, kedy máte prísť na kontrolu a aký postup v sledovaní a liečbe určí. Obvodného gynekológa o tejto skutočnosti informujte určite tiež.

  • Testosterón

    , Autor: Anetka5

    Dobrý deň,
    Mám kamarátku ktorá bola na potrate. Po potrate začala mať problém s testosterónom, má nedostatok testosterónu v tele. Vraj musí mať stály pohlavný styk, aby mala príjem vlastne mužského testosterónu. Dokonca že musí spávať s byvalim priateľom s ktorým bola tehotná, pretože vraj jej telo je zvyknuté na ten jeho testosterón. Chcela som sa opýtať či to môže byt pravda, pretože mne to príde osobne ako hlúposť. Mohla by si nájsť aj iného partnera ktorý by jej vlastne dodával taktiež ten testosterón a nemusí to byť iba od toho jedného muža. Taktiež viem že sú na to lieky.
    Napísala som to komplikovane ale snáď ma pochopíte a ďakujem za odpoveď.
    Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, kto kamarátke povedal takéto informácie, ale je to ako s dobrého sci-fi filmu. Nie je to pravda. Pri poruche hormonálnych hladín sa dá nasadiť liečba, pri nízkych hladinách testosterónu sú to preparáty obsahujúce estrogény a testosterón, či už vo forme tabliet, alebo sa aplikujú injekcie či podkožné implantáty, prípadne náplasti či gély s obsahom testosterónu.

  • Ovulacne testy

    , Autor: Nikuli

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom použitia ovulacnych testov pri snahe o otehotnenie?
    Odporúčate ich? Mám 37 rokov, prvé dieťa bolo počaté pred 6 rokmi bez problémov, teraz som v auguste bola tehotná srdcováakcia bola na prvej prehliadke prítomná, na ďalšej kontrole bol bohužiaľ diagnostikovaný missed abortion v 8 týždni.Dôvod nepoznám, nebola robená patológia.
    Na kontrole po kyretáži u gynekológa bolo všetko v poriadku. Je potrebné pátrať po príčine, alebo len trochu dopomôcť otehotneniu napr. aj pomocou ovulacnych testov?
    Ďakujem za Váš názor.
    Nikol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nemá veľký zmysel realizovať ovulačné testy. K otehotneniu Vám určite nepomôžu. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého menstruačného cyklu, okrem obdobia menštruácie. Každá piata žena potratí aspoň raz v živote. Ak potraty nie sú opakované, nie je potrebné za týchto okolností realizovať odborné vysetrenia. Z patologického vyšetrenia v 8. týždni tehotenstva sa príčina potratu nezistí, patológ iba potvrdí, že v odoslanom materiály súprítomné očakávané embryonálne štruktúry. Je pravda, že ak máte nad 35 rokov, je u Vás prítomný rizikový faktor - vek. Neznamená to však, že by ste mali mať problém otehotnieť. Ak by bol u Vás problém s otehotnením alebo by u Vás došlo opäť k zamlčanému potratu, bude potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie.