Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Inofolic

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka, ¨
    chcem sa spýtat ohladom užívania Inofolicu !
    Snažíme sa o bábatko od júna tohoto roku a nedarí sa nám. Na internete som sa dočítala o možnosti podpory otehotnenia a velmi pozitívnymi skúsenostami s Inofolicom.
    Moja otázka je. niektoré ženy sa vyjadrovali, že zdravým ženám to neodporúčajú brat, vraj to len rozhodí cyklus ....
    Ja som bola na vyšetrení v júni tohoto roku a žiadne problémy som nemala. Možem to brat, neuškodí mi to viac ako pomože ? Mala by som sa poradit aj so svojím gynekologom o jeho užívaní ?
    Ďakujem pekne.
    G.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    jedná sa o vitaminoterapiu, kt. je určená i zdravým ženám,
    užívať ho môžte , je volne dostupný,
    avšak tiež jeho užívanie neznamená, že automaticky otehotniete
    s pozdravom a vela statsia

Podobné otázky

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň aký je rozdiel medzi inofolic a inofolic premium?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdiel je iba v prítomnosti alfa-laktalbumínu navyše v preparáte Inofolic Premium, teda látky, ktorá zlepšuje vstrebávanie inozitolu.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň a existuje niečo na podporu tehotenstva dáke vitamíny alebo niečo iné čítala som o inofolice niečo také alebo čo pomáha ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete skúsiť užívať Femibion 1, ktorý obsahuje už aj kyselinu listovú, najlepšie 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva.

  • Mohlo ísť o potrat alebo biochemické tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom sa už cca 3 roky snažíme o dieťa. Ja som mala pred tým (7r dozadu) 3 operácie kvôli slepému črevu a nasledovnému zápalu, preto som sa obávala zrastov. Bola som však začiatkom tohto roka na vyšetrení priechodnosti vajcovodov, kde to vyzerá, že ľavý je v poriadku a pravý možno čiastočne. Manželov spermiogram nie je ideálny, problémom je najmä množstvo. Po vyšetrení priechodnosti sme obaja začali užívať inofolic(ja) a folandrol(on). Mesiac na to som mala pozitívne testy, ale dosť slabé. Najsilnejší bol 5+6tt, ale neboli to rovnaké čiarky a potom boli testy slabšie. Neskôr som sa netestovala, ale 7+0tt som začala krvácať. Bola som na pohotovosti a na ultrazvuku nebolo nič a tak isto hodnota hcg bola 4. Gynekologička mi od 5+2tt predpísala progesteron, aj keď som u nej nebola, keďže bola PN. Deň pred krvácaním som progesterón po dohovore s ňou vysadila, keďže mi nerobil dobre. Mohol len on odialiť menštruáciu? Nie sú pozitívne testy v 6tt už neskoro na biochemické tehotenstvo? Neviem čo sa vlastne udialo a či je to pre nás dobrá správa, že sa prvý krát podarilo aspoň oplodnenie. Prípadne, či by sme už mali ísť do CAR, alebo to ešte skúsiť s užívaním doplnkov, mám 29 rokov.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že je u Vás vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. Ak sa neúspešne snažíte otehotnieť 3 roky, aj napriek čiastočnej priechodnosti vajíčkovodov, či poruche spermiogramu partnera, sa u Vás môžu vyskytovať aj poruchy na úrovni hematologickej, endokrinologickej, imunologickej, či genetickej. V centre asistovanej reprodukcie Vám všetky tieto parametre vyšetria a na základe výsledkov a všetkých nálezov a okolností sa stanoví ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Snaha o tehotenstvo a lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko. V októbri 2023s som vysadila HAK a nedostala som 5 mesiacov menštruáciu. Presne pred mesiacov som začala brať Inofolic a včera, 10.04.2024 som dostala konečne menštruáciu.
    Zároveň som však bola na kontrole u neurológa a predpísal mi dva lieky - ARTHROTEC FORTE 30X75MG a TRAMADOL/PARACETAM MRG 60
    V oboch príbalových letákoch je napísané, že "Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako začnete užívať tento liek." Tak neviem, či je dobré ich brať, pokiaľ sa snažím o otehotnenie. Poradíte mi, prosím?

    Ďakujem veľmi pekne za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je vhodné sa snažiť otehotnieť pri užívaní týchto liekov, prípadne užívať tieto lieky, ak sa snažíte otehotnieť. Už aj jedna tabletka Arthrotecu môže vyvolať potrat. Najprv si doriešte neurologické problémy a až následne plánujte tehotenstvo.