Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Snaha o tehotenstvo a lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko. V októbri 2023s som vysadila HAK a nedostala som 5 mesiacov menštruáciu. Presne pred mesiacov som začala brať Inofolic a včera, 10.04.2024 som dostala konečne menštruáciu.
    Zároveň som však bola na kontrole u neurológa a predpísal mi dva lieky - ARTHROTEC FORTE 30X75MG a TRAMADOL/PARACETAM MRG 60
    V oboch príbalových letákoch je napísané, že "Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako začnete užívať tento liek." Tak neviem, či je dobré ich brať, pokiaľ sa snažím o otehotnenie. Poradíte mi, prosím?

    Ďakujem veľmi pekne za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je vhodné sa snažiť otehotnieť pri užívaní týchto liekov, prípadne užívať tieto lieky, ak sa snažíte otehotnieť. Už aj jedna tabletka Arthrotecu môže vyvolať potrat. Najprv si doriešte neurologické problémy a až následne plánujte tehotenstvo.