Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyselina listova

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, kupila som si vyzivovy doplnok kyselinu listovu 800 vku, citala som ale vsak ze pred planovanym otehotnenim sa ma uzivat 400 vka a pocas tehotenstva 800 az 1000 ka.Chcem sa spytat ci nebude vadit ked zacnem uzivat 800 vku aj ked niesom zatial tehotna.Na baleni je pisane 1 tabletka za den mozem davat obden? Mam 27 rokov.Dakujem

Podobné otázky

  • Diagnóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, píšem Vám s prosbičkou o vysvetlenie stanovenej diagnózy od mojej hematologičky. Po 2 potratoch som bola gynekologóm poslaná na hematológiu za účelom vylúčenie trombofílie. Po získaní výsledkov mi boli podané do ruky papiere so stanovenou diagnózou ku ktorej mi vôbec nič nebolo povedané, mám predpísane lieky (anopyrin a kyselinu listovú), avšak rada by som počula nejaké stanovisko lekára, nakoľko na gynekológiu som objednaná až koncom marca. Otehnotnieť sa momentálne nechystám je potrebné lieky brať aj teraz alebo až pri plánovaní? Rada by som iba vedela, akú mám vlastne diagnózu, a či je užívanie anopyrinu vhodné pri silnej menštruacií. Moja diagnóza znie : mthfr c677t homozygot bez homocysteine. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na základe opisu máte potvrdený trombofílny stav, mutáciu MTHFR v homozygotnej forme. Spomínaná kyselina listová a acetylsalicylová (Anopyrin) sa nasadzujú pri plánovaní otehotnenia. Ak v dohľadnej dobe nemáte v pláne pokúšať sa otehotnieť, spomínané preparáty užívať z gynekologického hľadiska nemusíte. Čo sa týka hematologického hľadiska a eventuálne potreby kontroly, či ďalších vyšetrení sa Vám vyjadriť neviem, nakoľko je to v kompetencii hematológa.

  • Nedarí sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Nedarí sa mi otehotnieť už niekoľko mesiacov.Doteraz sme tomu nechávali voľný priebeh.V decembri to bude rok no ja už nedúfam, že to raz výjde.Menštruačný cyklus mi skáče od 24-30 dní.Tak krátky som ho v minulosti nemávala a ani tak dlhý.Nasadila som si kyselinu listovú a vitamín E na úpravu cyklu.
    Mám 25 rokov.
    Viete nám poradiť či by bolo dobré sledovať ovuláciu cez ovulačné testy?Skúšala som to len 2 krát, ale neviem kedy presne ovulácia nastane po pozitívnom výsledku.Aké vitamíny by mohli pomôcť? Vedel by mi môj gynekológ urobiť nejaké vyšetrenia skôr kým zájdeme do centra?Nechceme zbytočne strácať čas kedže manžel má už po 35ťke.

    Za každú radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie už skoro rok, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať do centra asistovanej reprodukcie. Príčin neúspechu otehotnieť môže byť viacero. Kyselina listová je postačujúca. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem poradiť beriem duphaston a kyselinu listovu chcela by som začať brat gynex alebo inofolic mozem to brat neuškodí mi to alebo mohli by ste mi poradiť niečo na ovulaciu lebo mi neprišla.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kyselina listová a inofolic je to isté, nemá zmysel brať aj aj. Ak sa snažíte otehotnieť, odporúčam nechránený pohlavný styk aspoň 2 - 3 krát týždenne, počas celého cyklu okrem menštruácie. Ak si myslíte, že máte problém s ovuláciou, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kyselina listova

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať že koľko mg kyseliny listovej by ste mi odporúčali keď sa mi 2 x zopakovala anencefalia plodu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u žien so zvýšeným rizikom, či pozitívnou anamnézou sa odporúča dávka 4mg denne najmenej jeden mesiac pred počatím a v priebehu prvých troch mesiacov tehotenstva.

  • Poprosim poradit po potrate s vitaminmi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Mala som v 12.tyzdni celkovy spontanny potrat. Kedze to bolo moje prve tehotenstvo, histologia sa tu v UK nerobila. Stalo sa to pred dvoma tyzdnami a dnes mi prvykrat ukazal tehotensky test negativny vysledok. Mam 33 rokov. Chceme pockat na prvu menstruaciu a potom sa znovu snazit o babatko. Beriem stale kyselinu listovu v mnozstve 400ng a vitamin D. Je spravne ju uzivat v tomto mnozstve alebo mam zvysit davku na 800ng? A ake mnozstvo je bezpecne brat po zisteni tehotenstva? Mala by som uzivat aj ine vitaminy? Co mozem este urobit aby som si druhe babo lepsie ochranila? Nefajcim, nepijem, stravujem sa zdravo a aj napriek tomu som o prve dietatko prisla.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, denná odporúčaná dávka kyseliny listovej je 200ug, v čase plánovania tehotenstva sa príjem zvyšuje na 400ug. Nevidím dôvod na zvýšenie denného príjmu na 800ug. Pokračujte v doterajšej dávke 400ug. Ak by došlo opäť k potratu, je nutné realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické vyšetrenia. Čo sa týka ostatných vitamínov, v lekárňach je viacero preparátov pre tehotné, kyselina listová je však základ.