Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nedarí sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Nedarí sa mi otehotnieť už niekoľko mesiacov.Doteraz sme tomu nechávali voľný priebeh.V decembri to bude rok no ja už nedúfam, že to raz výjde.Menštruačný cyklus mi skáče od 24-30 dní.Tak krátky som ho v minulosti nemávala a ani tak dlhý.Nasadila som si kyselinu listovú a vitamín E na úpravu cyklu.
    Mám 25 rokov.
    Viete nám poradiť či by bolo dobré sledovať ovuláciu cez ovulačné testy?Skúšala som to len 2 krát, ale neviem kedy presne ovulácia nastane po pozitívnom výsledku.Aké vitamíny by mohli pomôcť? Vedel by mi môj gynekológ urobiť nejaké vyšetrenia skôr kým zájdeme do centra?Nechceme zbytočne strácať čas kedže manžel má už po 35ťke.

    Za každú radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie už skoro rok, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať do centra asistovanej reprodukcie. Príčin neúspechu otehotnieť môže byť viacero. Kyselina listová je postačujúca. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • UPT a následné otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som rok po umelom prerušení tehotenstva ktoré bolo vykonané v 6tt (krvácala som potom cca tyzden nasledne par dní špinila. Na kontrole po 6 týždňoch bolo všetko v poriadku ) Pred 3mesiacmi som bola u dr. Na bežnej prehliadke všetko bolo v poriadku. Akurát že odvtedy sme sa začali snažiť o babo a nedarí sa mi otehotnieť. Mohlo sa niečo pokaziť pri UPT? Mam už jedno otehotnenie tehotenstvo a aj porod za sebou pred 4rokmi aj v tedy bolo všetko ôk. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť iba 3 mesiace, je to veľmi krátka doba, aby sa dalo konštatovať, že sa Vám nedarí otehotnieť. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, musí ubehnúť aspoň rok, aby sa dalo konštatovať, že niečo nie je v poriadku. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom snažení sa a v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Už nejaký čas sa snažíme o dieťa - neúspešne. Máme základne vyšetrenia - ja HP a AMH obe v poriadku a partner spermiogram - nie je ukážkový, ale nie je vraj zlý. Aj napriek tomu sa nám nedarí. Ja som dostala menštruáciu, ale o nejaké 3 dni skôr a oveľa silnejšiu ako som zvykla mávať. Vždy som mávala 28 dňový cyklus, a takú strednú menštruáciu by som povedala. No teraz asi 2 - 3 cykly prišla teda skôr a je teda taká iná na akú som bola zvyknutá. Môže mať na to vplyv užívanie výživových doplnkov ako Femibion alebo iných vitamínov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus môže mať vplyv viacero faktorov, aj užívanie výživových doplnkov a vitamínov. Pri plánovaní tehotenstva sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Záleží tiež od dĺžky snaženia. Ak sa snažíte za uvedených odporúčaní viac ako rok a nedarí sa Vám otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine. Ak sa však snažíte menej ako rok, nie je ešte dôvod na obavy. Pokračujte v pravidlenom snažení sa a užívaní spomínaných tehotenských vitamínov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.

  • Nedarí sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať z manželom sme dlhé roky spolu nedarí sa nám už dlho ale až teraz sme tak že už veľmi chceme a tuzime po bábätku.
    Je možné že žena ma pravidelnú menštruáciu a aj ovuláciu podľa ovu testov a môže byt neplodná?
    Alebo aký problém tam môže byt v septembri ideme do nemocnici na konzultáciu a vyšetrenia tak mám aj taký strach že čo bude ???? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problémov s otehotnením môže byť viacero, takto nemá zmysel o tom polemizovať. Ak sa Vám nedarí otehotnieť, aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu okrem obdobia menštruácie a snažíte sa už vyše roka, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať základné hormonálne vyšetrenia a v prípade ich negativity Vás vie poukázať do centra asistovanej reprodukcie, kde majú k dispozícii všetkých potrebných špecialistov. Je potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, genetické, ako aj imunologické vyšetrenie a samozrejme u manžela vyšetrenie spermiogramu.

  • Výsledky z reprodukčnej imunológie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prišli nám výsledky z reprodukčnej imunológie. Všetky výsledky sú v norme až na tieto:

    Antisreptolyzín 227,5 [0,0-200,0]
    PDW 21,3 [15,5-17,1]
    Imunoglobulín G 16,3 [7-16,0]
    Imunoglobulín G4 0.87 [0,40-0,86]

    Nedarí sa nám otehotnieť, navštevujeme CAR. Mali sme 3x plánovaný styk s Clostilbegytom a Ovitrelle. Môžu byť tieto zvýšené hodnoty dôvodom neúspešného otehotnenia?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí poznajú všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Samozrejme, nevylučujem aj imunologickú príčinu, či je to však jediný a zásadný problém, Vám takto povedať neviem.