Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Poprosim poradit po potrate s vitaminmi

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den,

    Mala som v 12.tyzdni celkovy spontanny potrat. Kedze to bolo moje prve tehotenstvo, histologia sa tu v UK nerobila. Stalo sa to pred dvoma tyzdnami a dnes mi prvykrat ukazal tehotensky test negativny vysledok. Mam 33 rokov. Chceme pockat na prvu menstruaciu a potom sa znovu snazit o babatko. Beriem stale kyselinu listovu v mnozstve 400ng a vitamin D. Je spravne ju uzivat v tomto mnozstve alebo mam zvysit davku na 800ng? A ake mnozstvo je bezpecne brat po zisteni tehotenstva? Mala by som uzivat aj ine vitaminy? Co mozem este urobit aby som si druhe babo lepsie ochranila? Nefajcim, nepijem, stravujem sa zdravo a aj napriek tomu som o prve dietatko prisla.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, denná odporúčaná dávka kyseliny listovej je 200ug, v čase plánovania tehotenstva sa príjem zvyšuje na 400ug. Nevidím dôvod na zvýšenie denného príjmu na 800ug. Pokračujte v doterajšej dávke 400ug. Ak by došlo opäť k potratu, je nutné realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické vyšetrenia. Čo sa týka ostatných vitamínov, v lekárňach je viacero preparátov pre tehotné, kyselina listová je však základ.