Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ...

    , Autor: nicol-2207

    no s partnerom si davame velky pozor. mam napriklad aj nevolnosti ktore trvaju uz asi 3 mesiace robila som si testy a vysli mi negativne mam aj cystu na vajecniku.priznavam som pod stresom je mi neustale zle mam chut vracat moze to byt ovplyvnene aj tym stresom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    poruchu menštruačného cyklu môžu spôsobovať aj cysty na vaječníkoch a taktiež stres (ak si správne pamätám ste pred maturitami). Každopádne aj pocit na zvracanie môže byť spôsobený stresom. Ak sú testy opakovane negatívne, zrejme tehotná nebudete.

Podobné otázky

  • Clostilbegyt a progesteron pri žiadnej MS

    , Autor: Nikol.a

    Dobrý deň pán doktor,
    bola som u svojho gyn kvôli meškajúcej menštruácii (posledná 17.2) .. s manželom sa snažíme o bábätko , doktor mi povedal , že mám pcos, vysoké AMH, malo progesteronu , že telo by aj chcelo pracovať , ale vaječníky sú zaspate.. gyn mi dal liečbu clostilom v schéme 2x1tbl od 3dc - 7dc .. problém je ten , že MS nemám , nedal mi vyvolávačku , sliznica nízko , výstelka žiadna .. mám sa tváriť že piatok som bola 1DC a v pondelok nasadiť clostil, čo je podľa mna blbost aj skrz to dávkovanie aj , že si mám len tak bez naozajstnej ms nasadiť lieky ? Ešte k tomu mi ani nenavrhol folikulometriu popri liečbe , dal mi ju na 3mes s tým , že mám prísť až keď po tých 3m alebo keď budú ťažkosti alebo pozit. TT.. Progesteron mám užívať od 16dc do 25dc a následne by mala prísť menstruacia .. Je toto v mojom prípade správny postup ? Ja s ním nie som stotožnena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť, aké máte výsledky hormonálneho profilu a či vôbec Vám bol na základe toho diagnostikovaný PCO syndróm, ani nepoznám ďalšie výsledky vyšetrení a informácie, či bol vyšetrený aj spermiogram partnera, ... Podľa opisu sa však u Vás jedná pravdepodobne o kombinovaný problém. Neviem, či je daný postup pre Vás ideálny, ale vyskúšať ho na mesiac nemusí byť problém. Či to však bude mať u Vás efekt, ťažko povedať. Ako som už spomínal, bez poznania výsledkov vyšetrení, aj partnera, je tažké sa takto bližšie vyjadriť. Nevylučujem však, že pre Vás bude ideálnejšie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

  • Snaha o počatie

    , Autor: Sestra

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Otehotnenie

    , Autor: 1111

    Dobry den, s priatelom sa snazime o babatko, chcela by som sa preto opytat, ci ma na to nejaky vplyv orgazmus u zeny alebo nie, stretla som sa s nazorom, ze ked zena dosiahne skor orgazmus ako muz, moze to nejako "vypudit" spermie...dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, práve naopak. Sú štúdie, ktoré hovoria o tom, že ženy, ktoré sú schopné dosiahnuť orgazmus počas sexu, majú vyššiu šancu otehotnieť, dokonca až o 15%. Pokračujte v praktizovaní nechráneného pohlavného styku, optimálne 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie.

  • Clostilbegyt

    , Autor: Kristy1995

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko vyše 2 rokov. Minulý rok v apríli sa nám podarilo prirodzene otehotnieť, no v 9tt sa tehotenstvo skončilo potratom (spravená kyretáž). Gynekolog nám odporúčal počkať 3 cykly a potom skúšať znova. 2 mesiace od kyretaze som začala mávať časté krvácanie mimo cyklu, no kontrola u doktora nič neodhalila, podľa jeho slov išlo pravdepodobne o rozhádzané hormóny (hormonálny profil mi nebol robený). Nakoľko sa nám stale nedarilo (mala som podozrenie na anovulacne cykly) mi pri poslednej prehliadke gynekolog navrhol skúsiť na 2 cykly Clostilbegyt 1x denne od 5DC do 9DC, následne od 14DC nasadiť duphaston po dobu 10 dní. Folikulometriu počas užívania nespomenul. V čase po predpísaní clostilbegytu som už bola 10DC, a tak som čakala na druhý cyklus, aby som si ho mohla nasadiť. Na 14DC (cyklus bez Clostilbegytu) mi ovulacny test potvrdil ovulaciu. S mužom sme sa snažili, ale nevyšlo. Chcem sa spýtať, je možné, že ovulačný test vyšiel falošne pozitívne? Mám si podľa Vás ďalší cyklus nasadiť už Clostilbegyt aj v prípade, že mám ovulacne aj anovulacne cykly?


    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne ovulačné testy veľmi nemusím. Môžu byť aj falošne pozitívne. Nepoznám iba na základe Vášho opisu všetky informácie, vek, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Príčin toho, že sa Vám nedarí otehotnieť môže byť viacero. Navyše, ak máte za sebou jeden potrat, aj to o niečom môže hovoriť. Porozmýšľal by som o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde kompletne vyšetria Vás (vstupné vyšetrenia, hormonálny profil, AMH, USG,...) ale aj partnera (spermiogram). V prípade, že by boli všetky výsledky v poriadku je potrebné realizovať hematologické, endokrinologické vyšetrenie a v prípade ich negativity realizovať genetické a imunologické vyšetrenie. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.